DÜNYA
DÜNYA HaberleriKadınlara zorla başörtüsü taktıramayız
İran’da devlet televizyonunda açıklamalar yapan cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan başörtüsü ile ilgili zorla olmayacağını ve bazı yasakları kaldıracağını söyledi.
- A-
- A
- A+
İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölümünün ardından yapılacak seçime sayılı günler kaldı. Seçimler 28 Haziran’da yapılacak.
Cumhurbaşkanı 6 adayın katıldığı münazara devlet televizyonunda canlı olarak verildi. Programda bazı yasaklar ve başörtüsü uygulaması ele alındı.
Seçimin tek reformist adayı Mesud Pezeşkiyan internet yasaklarının çoğunu kaldıracağı vaadini verdi. Pezeşkiyan, "Cumhurbaşkanı olursam internetteki birçok yasak ve kısıtlamayı kaldıracağım." dedi.
“ZORLA TAKTIRAMAYIZ”
Pezeşkiyan, ülkedeki zorunlu başörtüsü uygulamasına ilişkin ise "Nasıl daha önce kadınlarımızdan başörtüsünü alamadılarsa şimdi biz de kadınlara zorla başörtüsü taktıramayız." ifadesini kullandı.
Öte yandan adaylar arasındaki tek din adamı Mustafa Purmuhammedi, internet yasaklarının mecrasından çıktığını dile getirerek, "Filtreleme bir noktada doğruydu ancak devam etmesi endişe verici bir hale geldi." Dedi.

Purmuhammedi, zorunlu başörtüsünün "kanun hükmü" olduğunu ancak bunun zorla olmayacağını ve cumhurbaşkanı olması halinde şu anda tartışılan ve kurala uymayan kadınlara çeşitli müeyyideler getirmesini öngören yasayı geri çekeceğini belirtti.
TÜRKİYE TARTIŞMASI
Münazaralarda Zakani, Türkiye’de artan enflasyonu örnek olarak göstererek “Türkiye dünya ile etkileşim kurduğu halde başarısız oldu” ifadelerini kullandı.
Pezeşkiyan ise “Lütfen gidin bu kadar enflasyona rağmen orada yolları, mağazaları, ihracatı görün. Bir de İran’ın yollarına bakın. Devrimden önce Türkiye’den İran’ın yollarına gıpta ile bakılırdı. Şu anda yüzlerce kilometre yol ve yaklaşık 70-80 tünel yaptılar. Biz 4 tünel yapınca övünüyoruz. Geri kaldık” şeklinde cevap verdi.
Öte yandan Sıkı bir rejim altındaki İran'da Cumhurbaşkanı adaylarının açık bir forumda bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunması, geçmişteki Türkiye'yi anımsattı.
'Netanyahu terörü bölgesel ve küresel barışı tehdit ediyor'
NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan
Emekliler zam talebiyle sokağa indi
Tom Barrack'tan yine skandal sözler
'Dikkat edin sırada Türkiye var'
'Muhalefetin gerçek oyu anketlere yansımıyor'
Muhittin Böcek'ten Akın Gürlek'in 'rüşvet' iddiasına yanıt
Tavuk etine üst üste zam
SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
Motorinin litre fiyatı 75 TL sınırına dayandı
Takipteki alacaklar 660 milyar liraya dayandı
'Türkiye, yeni bir iktidarı karşılamak üzere doğum sancıları çekiyor'
'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'
'Savaşın sebebi İsrail’dir'
Yeşil erik açılışı 4 bin TL'den yaptı!
Bodrum'a gelenleri kaymakam karşıladı
Ayhan Bora Kaplan'ın avukatı tahliye edildi
'Türkiye Ada'nın tamamının garantörüdür'
İstanbul’da 27 CHP’li başkanın 12’si görevden uzaklaştırıldı
Türkiye kira artışında dünya lideri
'Kazanan ithalatçı, kaybeden çiftçi olur'
'İmamoğlu 1 yıldır hapiste, Avrupa buna sessiz kalmamalı'
MGK’da 3 başkanlık kuruldu
İran’a 'saldırıları derhal durdur' çağrısı
'Donald Trump için 'azil' çanları çalıyor'
Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti
Danıştay, MEB’den 'Ramazan Genelgesi' savunması istedi
İki Kardeşin Sıra Dışı ve Mizah Dolu Hikâyesi
'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!'
Vatandaş ekonomiden umutsuz
Yükleniyor






