MEDYA
MEDYA HaberleriKanal İstanbul iptal mi edildi?
Kanal İstanbul iptal mi edildi?
- A-
- A
- A+
Gelişmeler Kanal İstanbul projesi iptal mi edildi? sorularının artmasına neden oldu.
Sözcü yazarı Çiğdem Toker, geçtiğimiz yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen isminin aynı olduğu bir ihalenin bu yıl gizlice ve iki katı fiyatına yapılmasını köşesine taşıdı. Geçen sene “İşte Gerçek Kanal İstanbul ihalesi” diyerek duyuran Toker, söz konusu ihalenin “Kanal İstanbul Geçişi” olarak değiştirildiğini ve geçtiğimiz hafta tekrarlanan Halkalı-Ispartakule hattı ihalesinde bu ifadenin olmadığına dikkati çekti.
Toker, köşesinde “Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı? Halkalı-Ispartakule demiryolu inşaatı artık ‘Kanal İstanbul geçişi’ olma vasfını taşımıyor mu?” diye sordu.
Toker'in yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
Ne ben yıllardır yazmaktan sıkıldım ne de onlar halkın parasını gizli ihalelerle seçilmiş müteahhitlere aktarmaktan vazgeçti. Bu döngü nereye kadar gider bilmesem de şunu biliyoruz: Geçen hafta; alamadığınız sağlık hizmeti, yetmeyen maaşınız, bulamadığınız iş, atanamadığınız kadroların karşılığı bütçe kaynaklarıyla 6 milyar TL'lik bir ihale GİZLİCE ve TEKRAR yapıldı. Kazanması olası firma, Atatürk Havalimanı'nı Millet Bahçesi yapmak üzere kıran Yapı&Yapı'nın bulunduğu bir ortaklık. Bilgilere geçelim
İhale makamı: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
İhale tarihi: 31 Mayıs 2022
İhale usulü: 21/b
Adı: Burada duralım. Çünkü ihale adı, bir yıl önceki ihalenin adıyla neredeyse aynı: “Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi”
Davet edilen firmalar ve teklifleri şöyle: Görüleceği gibi, en uygun teklif Gülermak + Yapı&Yapı + Taşyapı ortaklığından gelmiş: 5.9 milyar TL.

Teklif sahibi üçlü ortaklık, geçen yıl aynı kurumun aynı isimle, aynı ihale usulüyle yaptığı ihaleyi 3.1 milyar TL teklifle kazanan üçlüden başkası değil. Dolayısıyla bakanlığın 6 milyar TL'lik işin sözleşmesini, söz konusu üçlü firma ile imzalaması sürpriz olmaz.
AYNI İHALEYİ GİZLİCE YAPTILAR
Peki, “aynı ihale nasıl tekrar yapılır” derseniz, biraz karışık. Çünkü ihaleyi gizli yaptıkları için, sunuş biçimlerinden pek bir şey anlaşılmıyor. Normalde ihalesi yapılmış bir yatırım için tekrar ihaleye çıkılması, iki anlama gelir: Ya herhangi bir nedenle ihale iptal edilmiştir. Dava sonucu mahkeme karar vermiştir. İhalenin yenilenmesi gerekir. Ya iş ekonomik nedenlerle tasfiye edilmiştir. Veya “ikmal” denilen tamamlayıcı bir ihale açılması gerekir.
Burada hangi ihtimalin söz konusu olduğu anlaşılmıyor. Anlattığım ihaleyi Sözcü okurlarına bu köşede “İşte Gerçek Kanal İstanbul ihalesi” başlığı ile 30 Haziran 2021'de, yani bir yıl önce duyurmuştum. O zamanki yaklaşık maliyeti 3.5 milyar TL olan o ihalenin adı aynıydı. Ulaştırma Bakanlığı pazarlık usulüyle yapmıştı. 5 firma davet edilmişti. (Gülermak+Yapı&Yapı+Taşyapı, YSE Yapı, Kolin, Ziver Petrol+Ziver İnş., Özaltın İnş.) İhaleyi 3.1 milyar TL ile aynı grup kazanmıştı.
Soru: Enflasyonun TÜİK rakamlarıyla bile 73.50 arttığı bir ekonomide bu ihalenin dayanağı nedir, iki kat artışın sebebi enflasyon mudur?
Neden mi bu soru? Çünkü Ulaştırma Bakanlığı, ihaleyi ilk açtığında (Haziran 2021) “Kanal İstanbul Geçişi” ibaresini eklemişti. Geçen hafta tekrarlanan Halkalı-Ispartakule hattı ihalesinde bu ifade yok!
TOKER, BAKANLIĞA 2 SORU SORDU
Toker, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın kamuoyuna iki konuda açıklama yapmasını isteyerek şu soruları sordu.
1- Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı? Halkalı-Ispartakule demiryolu inşaatı artık “Kanal İstanbul geçişi” olma vasfını taşımıyor mu?
2- Bu ihaleyi iki kat fiyata neden tekrarladınız? Nasıl aynı firmalar aldı? Masa başında mı planlandı?
'On yıllar sürecek çatışmanın zemini hazırlanıyor'
Mutlu Işıksu AK Parti’den istifa etti
'Bilge Lideri ve MHP’yi örseleyecek davranışlardan kaçınmak gerek'
Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!
Bahçeli'den İzzet Ulvi Yönter'in istifasına ilişkin ilk açıklama
'Polis kamerasından paparazi çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun!'
Erdoğan, BlackRock CEO’su Larry Fink ile görüştü
Asırlık Türk devi Fişek Hırdavat resmen iflas etti
File Market, yüzde 280 kazançla satmış
'Pamuktan teknolojiye uzanan bir ekosistem kurduk'
UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!
SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU
Uşak Belediye Başkanı gözaltına alındı
Marmaris Belediyesi’ne gece yarısı polis baskını
Şaban Kazdal Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi
Kocaeli’de eğlence mekanına kurşun yağmuru
Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi
A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi
Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler
'Geçici olarak bazı zorluklar yaşayabiliriz'
Motorine yine 6,10 TL'lik dev zam geliyor
Feti Yıldız'dan dezenformasyon yasası eleştirisi
'Temiz eller operasyonunu, sadece eli tertemiz olanlar yapabilir'
'Çocuk ölümleri milli güvenlik sorunu'
'Türkiye'yi yönetenler acil tedbir almalı'
Kuşadası'nda 23 ülke güzelini ağırlayacak
'Çocuklarımızı korkuyla okula gönderiyoruz'
Hane halkının enflasyon tahmini yüzde 49 oldu
İran'a karşı bizi yalnız bıraktınız bunu unutmayacağız
Türkiye'nin ilk yerli zırhlı SUV aracı göreve başladı
Yükleniyor






