SİYASET

SİYASET Haberleri

'Karşımızda artık iki virüs var'

'Karşımızda artık iki virüs var'

  • A-
  • A
  • A+

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs salgınındaki son durumla ilgili açıklama yaptı. Grip vakalarında yaşanacak artışa dikkat çeken Koca 'Karşımızda şimdi 2 virüs var' dedi.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:

Bildiğiniz gibi son haftalarda virüs yayılım gösterdi. Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Buna bağlı olarak ağır hasta sayımızda artış var. Sağlık altyapımızı güçlü tutmamız yönünde asıl uyarıcı olan hasta sayısıdır.

Salgın alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevleniyor. Korona sebebiyle tedavi gören insan sayısı 6,5 milyona, hayatını kaybeden insan sayısı 1 milyona yaklaşmıştır. DSÖ ülkeleri daha etkin mücadeleye davet etmektedir. Bilim Kurulumuzun bu aylarla ilgili uyarılarını sizlerle birçok kez paylaştım. Korona karşı aldığımız tedbirleri uygularsak gribe karşı da korunmuş oluruz.

Grip bildiğiniz gibi ateş, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Koronanın da belirtileri aynıdır. Hasta şüphelisi bu sebeple artacaktır. Karşımızda şimdi 2 virüs var. Bunları yenecek 3 savunmamız bulunuyor. Maske, mesafe ve temizlik. Bulaşıcı hiçbir hastalığı hafife almayın, söz konusu korona ise asla hafife almayın. Virüs sizden güç yetiremeyebilir ama sizden bulaşan virüs o insanı bir nefese muhtaç eder.

Yaşadığımız ve tekrarlanan şiddet olaylarıyla ilgili, şiddet karşısındakine zarar verir ama failini ruhen küçültür. İnancıma göre bu toplum sağlık çalışanına zarar vereni dışlar.

Tünelin ucunu göründüğünü bilerek sıkı tedbirle salgından çıkalım. Çok değil az yolumuz kaldı. Bizlerin de görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığımıza inanın.

Günlük test sayımız 110 binin üzerinde, bu test sayısı bazı ülkelerin haftalık test sayısıdır.

İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde illerimiz Hıfzısıhhalarla aldığımız yerel uygulamalar var. Gün boyunca Samsun, Amasya, Çorum, Tokat, Ordu, Sinop'un salgınla mücadelede geldiği noktayı, personel ve yatırım ihtiyaçlarını gözden geçirdik. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Son bir haftada 3'te 1 oranında düşüş sağlandı. Amasya'da vaka sayısında düşüş oranı %40. Ordu'da vaka sayımızda %30, Sinop'ta %50 düşüş görüyoruz.

YATAK DOLULUK ORANI

Bugüne kadar Türkiye olarak bir çözümsüzlükle karşı karşıya kalmadık. Samsun'da erişkin yatak oranı %62, yoğun bakım doluluk oranı %77 solunum cihazı %40. Amasya erişkin yatak oranı %40, yoğun bakım doluluk oranı %75, solunum cihazı %64. 36 yoğun bakım daha ilave ediyoruz. Çorum erişkin yatak oranı %47, yoğun bakım doluluk oranı %60, solunum cihazı %41. 27 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz. Ordu erişkin yatak oranı %38, yoğun bakım doluluk oranı%69, solunum cihazı %40. 76 yatak daha ilave ediyoruz. Sinop erişkin yatak oranı %43, yoğun bakım doluluk oranı %71, solunum cihazı %59. 19 yatak daha ilave ediyoruz. Tokat erişkin yatak oranı %43, yoğun bakım doluluk oranı %79, solunum cihazı %76. 18 yatak daha ilave ediyoruz. Türkiye genelinde yatak doluluk oranı %51, yoğun bakım doluluk oranı %68, solunum cihazı %33.

Filyasyon tüm Türkiye'de önemini korumaya devam edecek, temaslılarla yüzde 98,7'ye ulaştık.

Bu yıl yatırım programına aldığımı şehir hastanelerinin projelerini tamamlamak üzereyiz. Samsun Şehir Hastanesi'nin ihalesi yapıldı, yakında inşaat başlayacak. Tokat'ta Erba Devlet hastanesini hizmete almıştık. Bu yıl Turhal Devlet hastanemizi tamamlayarak hizmete sunmuş olduk.

Bilmenizi isterim ki salgınla mücadeleyi yürüten ekiplerimizle sürekli irtibat halindeyiz. Sizler sağlık ordumuza tedbirlere uyarak güç veriniz.

SORU-CEVAP

ABD BÜYÜKELÇİSİ'NE YANIT

Özellikle sayın büyükelçinin yaptığı açıklamayı talihsiz buluyorum. Maliye bakanlığımız dahil olmak üzere üniversite hastanemizin ilaç ve tıbbı malzemeyle ilgili eskiden gelen borç sorunu çözmek için bir yaklaşımı oldu. Bununla ilgili de görüşmelere başlandı. İlaçla ilgili genel anlamda bir sorunun olmadığı, malzemelerle ilgili görüşmeleri başladı. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını hatırlamak isterim.

OKULLARDA VAKA DURUMU

Vaka sayısında, eğitim alan öğrenciler açısından söylüyorum, herhangi bir atışın olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye genelinde 3-4 il dışında vaka sayılarında önemli oranda düşüş olduğunu ifade etmek istiyorum. Demin 6 ildeki düşüş oranını ifade ettik. Şu dönemde ayrıca vaka sayısının düşmekte olduğunu, şu anda önemli bir sorun yok. Önümüzdeki haftalarda bilim kurulu değerlendirme yaparak kademeli geçişle ilgili önerisini sunacaktır.

SAĞLIK PERSONELİ ALIMI OLACAK MI?

Bu dönemde açılan hastaneler oldu ve açılacak hastaneler de var. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde alınabilecek personelin ne kadar olacağı, ne zaman alınması gerektiğiyle ilgili bir açıklama olacak. Yani bu yıl alım için çıkmış olacağız.

YENİ TEDBİRLER UYGULANACAK MI?

Bu dönemde ilave daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımızın olmadığını ifade etmek isterim. Bu yer yer bazı illerimizde sorun olduğumuzda kurullarımız ilçe, mahalle, köy bazında kısıtlama yetkisi almaya sahip. Türkiye'de ilave yasak düşünülmüyor. Ama bizim tedbirlere uyumumuz çok önemli. Mesafe ve maskeyi önümüzdeki aylarda daha yaygın şekilde olmamız gerekiyor. Ayrıca ilave olarak HES kodunu biliyorsunuz. Bütün vakalarımız uygulamada yer alıyor. Pozitif ve temaslıların hareketini engellemek, izolasyonunu mutlaka sağlamaya çalışıyorum.

 

Yorum Yazın

İBB’nin 360° İletişim Modeli, Altın Pusula’da Ödüle Layık Görüldü

Be the Change Zirvesi Tokyo’da Genç Değişim Öncülerini Buluşturdu

Maduro Türkiye'ye mi sığınacak?

'TL'deki değer kaybı devam edecek'

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

'Ok yaydan çıktı, gemiler yakıldı'

Borsa İstanbul'da 'manipülasyon' operasyonu

Karadeniz Sahil Yolu çileye döndü

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

'Engelli Vatandaşlarımız İçin Her Gün Çalışıyoruz'

Sevinç Bakırcı'nın Sabiha Gökçen hakkında söylediklerine tepki yağdı

'Avrupa ülkelerinden daha iyi durumdayız'

Seçil Erzan’a 102 yıl hapis cezası

AYM'den vejetaryen hükümlüye hak ihlali kararı

Nüfusumuz artıyor, artış oranımız düşüyor

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Üç bal markası daha kirli çıktı

Türkiye’ye getirilen Ukraynalı yetim çocuklara yönelik istismar

150 avukattan Vali Davut Gül'e suç duyurusu

Kaan Sidar Yeniden Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi

Türk Gastronomisinin Global Yükselişi

7. Uluslararası Mersin Maratonu 14 Aralık’ta koşulacak

MCE 2026 ve HPT 2027 lansmanı Venedik Sarayı’nda yapıldı

Ümraniye kitapseverlerin buluşma noktası oldu

'İstanbul simidi'ni her fırın satamayacak

'Kişi başı gelir 17 bin dolara yaklaştı'

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Memur, emekli, asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Şırnak Üniversitesi Rektörü Alkış'ın kardeşinden skandal paylaşım

Yükleniyor

Maduro Türkiye'ye mi sığınacak?

ABD'li senatör Graham'dan Maduro'ya tehdit

Karadeniz'deki Rus tankerleri İHA'larla vuruldu

Suçla Mücadele Yerine “Hassasiyet” ve “Hoşgörü” Eğitimi

Zelenski bana hiç minnet etmedi

ABD’yi yöneten gizli dayanışma ağı ifşa oldu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, insan avına katılan keskin nişancılardandı

İsrail, Lübnan’a hava saldırıları düzenledi

Tarihi Jeffrey Epstein tasarısı ABD Senatosu'ndan geçti

Trump Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman'ı savundu

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Sucuklu tost yiyen anne ile oğlu hastanelik oldu!

Üç firmadan biri ruhsatsız

Sıcaklığa bağlı ölüm oranı yüzde 63 arttı

CHP'den şehir hastaneleri için suç duyurusu

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

İstanbul’da Kadınlara Özel VR Temelli Meme Sağlığı Eğitimi

Hava kirliliği ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

YGD’den Gazetecilere Dijital Eğitim Atağı

Türkiye’de basın özgürlüğü alarm veriyor

Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

'Milletleri Kurtaracak Olanlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir'

Hollywood yıldızı “25. Yıl İnternet Medyası Ödülleri” için Türkiye'de

Rekabet Kurumu'ndan 5 büyük reklam ajansına eş zamanlı baskın

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8