GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriKendi ayağınıza sıkıyorsunuz
Kendi ayağınıza sıkıyorsunuz
- A-
- A
- A+
Brezilya'dan İzmir Aliağa'ya doğru yola çıkan asbestli Nae Sao Paulo savaş gemisini durdurmak için çevreciler çabalarını artırıyor. Foch Enstitüsü imzasıyla Türkiye’nin Brezilya Büyükelçiliği’ne gönderilen mektupta gemi hakkında 4 Ağustos tarihinde ihtiyati tedbir çıkmasına rağmen Hollanda menşeili Alp Center’a ait taşıyıcıların bilinmeyen sebeplerden dolayı yoluna devam etmesinin suç olduğu belirtildi. Piri Reis Üniversitesi Milletlerararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Sevda Keskin, müdahale hakkına sahip tek ülkenin Hollanda olduğunu söyledi. Keskin “Uluslararası deniz hukuku uyarınca açık denizlerde münhasıran bayrak devleti yetkilidir. Bu nedenle gemiye müdahaleyi dilerse Hollanda devleti yapabilir” dedi.
Brezilya donanmasında hurdaya çıktıktan sonra açık artırmada yaklaşık 2 milyon dolara Sök Denizcilik tarafından satın alınan ve bünyesinde asbest ve toksik kimyasal madde barındırdığı için Türkiye’de de tartışmalara neden olan Nae Sao Paulo adlı eski uçak gemisinin Brezilya’ya geri iade edilmesi için çabalar artıyor.
Rio de Janeiro 16. Federal Mahkemesi’nin 4 Ağustos'ta yerel saatle 15:44’te gemiye ihtiyati tedbir kararı aldığı günün sabahında yola çıkan ve 5 Ağustos’ta Brezilya karasularının dışına çıkan tartışmalı gemi, ülke sınırlarını terk ettiği için müdahale edilerek Güney Amerika ülkesine geri götürülememişti.
Davayı açan Sao Paulo Foch Ensitüsü Direktörü Emerson Miura aralarında Türkiye’nin Brezilya Büyükelçiliği de olmak üzere konuyla ilgili kurum ve kuruluşlara bir mektup gönderdi. VOA Türkçe’ye konuşan Miura, Türk hükümetinin Sök Denizcilik tarafından hazırlatılan rapora gözü kapalı bir şekilde inanmasının kendi ayağına kurşun sıkmak anlamına gelebileceğini iddia ediyor.
'MAHKEME KARARINA GÖRE GEMİNİN YOLA DEVAM ETMESİ SUÇ'
Foch Enstitüsü imzasıyla gönderilen mektupta gemi hakkında 4 Ağustos tarihinde ihtiyati tedbir çıkmasına rağmen Hollanda menşeili Alp Center’a ait taşıyıcıların bilinmeyen sebeplerden dolayı yoluna devam etmesinin suç olduğu iddia ediliyor. Mektupta, federal mahkemenin 4 Ağustos’ta yani gemi henüz Brezilya karasularındayken hakkında ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasına rağmen Hollanda bayrağı taşıyan Alp Center (IMO: 9398541) römorkörü tarafından çekilen geminin yoluna devam etmesinin mahkeme kararının açıktan ihlali olduğu görüşü dile getiriliyor.
Nae Sao Paulo’nun gövdesinin Basel Sözleşmesi’ne aykırı bir şekilde asbest içerdiği belirtilen raporda ayrıca devam eden kamu davasında başka usulsüzlüklerin de ele alındığına dikkat çekiliyor ve geminin Rio de Janeiro limanına iadesi isteniyor.
SÖK DENİZCİLİK: EMİR ALINDIĞINDA GEMİ YOLA ÇIKMIŞTI
Sök Denizcilik ise Rio de Janeiro Liman Kaptanlığı'nın federal mahkemeye gönderdiği 5 Ağustos tarihli e-postadan bir bölüm yayınladı. Liman Kaptanlığı e-postada emrin 5 Ağustos’ta alındığını ve emir alındığında geminin Brezilya karasularını terk etmiş olduğunu söylüyor.
Sök Denizcilik’in Foch Enstitüsü’ne gönderdiği yanıtta Emerson Miura'nın iddialarının asılsız olduğu, Brezilyalı ve Türk yetkililerin ihracat ve ithalat izni vermelerinin nedeninin ulusal ve uluslararası mevzuata tam olarak uyulması olduğu ifade ediliyor.
'ŞİRKETE AŞIRI GÜVEN, AYAĞINA SIKMAK GİBİ'
Miura, Türk hükümetinin Sök Denizcilik’in ilgili kurumlara sunduğu rapordan kuşku duyması gerektiğini, aşırı güvenin adeta kendi ayağına sıkmak anlamına gelebileceğini iddia ediyor.
Miura “Türk makamları bölge halkının tüm itirazlarına rağmen geminin Türkiye’ye girmesine izin verecek gibi duruyor ancak hükümet bu kararın dönüşü olmayan sorunlar yaratabileceğini de hesaplamalı. Gemiyi Türk karasularına ulaşmadan durdurulabilme ihtimalimizin olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
'SADECE HOLLANDA GEMİYE MÜDAHALE EDEBİLİR'
Piri Reis Üniversitesi Milletlerararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Sevda Keskin, “Nae Sao Paulo gemisini taşıyan firma, gemi hakkındaki ihtiyati tedbir kararı kendilerine tebliğ edilmesine rağmen yola devam etmişse, Brezilya hukukunu ihlal etmiş sayılır. Brezilyalı kurum ve kuruluşlar Basel Sözleşmesi’nin 10. maddesine dayanarak geminin kayıtlı olduğu Hollanda ve geminin geçeceği ülkelerden adli işbirliği talep edebilir” diyor.
Gemi şu anda uluslararası sularda olduğu için olası bir müdahale hakkına sahip olan tek ülkenin Hollanda olduğuna dikkat çeken Keskin, “Uluslararası deniz hukuku uyarınca açık denizlerde münhasıran bayrak devleti yetkilidir. Bu nedenle gemiye müdahaleyi dilerse Hollanda devleti yapabilir” diyor.
'CEBELİTARIK BOĞAZI'NDAN GEÇERKEN KONTROL EDİLEBİLECEK'
Keskin “Gemi bir devletin karasularından geçerken kural olarak zararsız geçiş hakkına sahiptir. Brezilya’da başlayan yasal sürecin devam edebilmesi için devletlerin işbirliği içinde olması gerekiyor. Devletlerin gemiye müdahale hakkının olması için de geminin geçişinin kıyı devletine zarar vermesi veya (yakıt ikmali veya benzeri sebeplerden dolayı durması gibi ) geçişle alakalı olmayan bir eylemde bulunması gerekiyor” diye konuştu.
Geminin Türkiye’ye Akdeniz’den taşınmak istenmesi durumunda Nae Sao Paulo önce Cebelitarık Boğazı’nın kontrolünü elinde bulunduran İngiltere, Fas ve İspanya sonrasında da diğer Akdeniz devletlerinin münhasır ekonomik bölgelerinden geçecek.
Okul müdürü, mesajını beğenmeyen öğretmenleri resmî yazıyla uyardı!
İstanbul’da sahte belge şebekesine darbe
'Türkiye bir hukuk devleti' dedirten olay...
Türkiye'nin dış borcu son 10 yılın zirvesinde
Karayollarında vatandaşın cebinden 850 milyar lira çıktı
Milli parklar şirketlerin rant alanı oluyor
'Bahçeli göz göre göre Öcalan'ın postacılığını yapıyor'
İran'dan ateşkes için 3 şart
'Türkiye’de güven olmadan ekonomi düzelmez'
Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık
78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı
Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi
Akaryakıta yeni zam
'Türkiye çatışmanın değil barışın tarafındadır'
İspanya'dan İsrail'e 'soykırım' resti
ABD Mahkemesinden Halkbank 'Bağımsız Denetçi' kararı
'86 milyonun vergisi TRT'ye haram zıkkım olsun'
'İsrail'e bomba' sevkiyatı yapan Repkon USA isim değiştirdi
Hiçbir ülkenin egemenliğinde, topraklarında gözümüz yok
Ergene'de 2 ton tehlikeli fıstık yakalandı
Emre Saltık, vefatının 9. yıl dönümünde anıldı
Ümraniye Belediyesi İftara Yolda Yakalananları Unutmuyor
'Canlı yayın için kanun değişikliği gerekir'
'Silivri'de verilen hukuk değil, haysiyet ve fazilet mücadelesidir'
Zorunlu eğitim yaşı öne çekiliyor
Döşemealtı Belediyesi'ne operasyon
Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Parti numarası olmayan gıda ürünü satılamayacak
Bir meslek grubuna daha yeşil pasaport talebi
Mustafa Berat Kasımoğlu görevden uzaklaştırıldı
Yükleniyor







