DÜNYA
DÜNYA HaberleriKenya’da 'ek vergi' protestoları büyüyor
Kenya’da mali yasa tasarısını protesto eden halk, parlamento yerleşkesini basıp binayı ateşe verdi. Bunun üzerine polis kalabalığa ateş açtı. En az beş protestocu yaşamını yitirdi.
- A-
- A
- A+
Salı günü Kenya yasama meclisini basmaya çalışan göstericilere polisin ateş açması sonucu en az beş protestocu yaşamını yitirdi. Parlamento binasının bazı bölümleri, içerideki milletvekilleri vergileri artırmaya yönelik yasayı geçirdiği dakikalarda ateşe verildi.
Kargaşa ve dehşetle dolu anlarda, protestocular parlamento yerleşkesini basmaya çalışırken duruma müdahale etmeye çalışan polisi ezdi. Bu esnada parlamento yerleşkesinde yangın çıktı.
Göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kalabalığı dağıtmakta başarısız olunca polis, kalabalağın içine ateş açtı. Bir Reuters muhabiri, parlamentonun önünde en az beş protestocunun öldüğüne şahit olduğunu söyledi.
Parlamentoya girmeye çalışan Davis Tafari adlı bir protestocu, bölgedeki muhabire "Parlamentoyu kapatmak istiyoruz ve her milletvekili aşağı inip istifa etmeli" açıklamasında bulundu ve ekledi "Yeni bir hükümet kuracağız."
PROTESTOLAR YAYILIYOR
Ülke genelinde başka şehir ve kasabalarda da protesto gösterileri ve çatışmalar yaşandı.
Parlamento, yeni mali yasa tasarısını onaylayarak üçüncü okuma için meclise taşıdı. Bir sonraki adım, yasanın imzalanmak üzere cumhurbaşkanına gönderilmesi. Cumhurbaşkanı’nın yasa tasarısına herhangi bir itirazı olması halinde tasarıyı, parlamentoya yeniden gözden geçirilmek üzere geri gönderebilecek.
Protestocular zaten hayat pahalılığı kriziyle sarsılan ülkede vergi artışlarına karşı çıkıyor ve birçoğu da Başkan William Ruto'nun istifa etmesini istiyor.
YOKSULLARI DESTEKLEYECEKTİ
Ruto yaklaşık iki yıl önce Kenya'nın çalışan yoksullarını destekleme sözleriyle seçimleri kazandı, ancak hükümeti daha fazla yatırıma erişmek için açıkları azaltmaya çağıran Uluslararası Para Fonu gibi alacaklıların birbiriyle yarışan talepleri ve ekonomik darlık yaşayan bir nüfus arasında kaldı.
Kenyalılar, COVID-19 salgınının kalıcı ekonomik etkileri, Ukrayna'daki savaş, iki yıl üst üste yaşanan kuraklık ve para biriminin değer kaybetmesinin neden olduğu çeşitli ekonomik sarsıntılarla başa çıkmaya çalışıyor.
Mali yasa tasarısı, sadece faiz ödemelerinin yıllık gelirin yüzde 37'sini oluşturduğu ağır borç yükünü hafifletme çabasının bir parçası olarak 2.7 milyar dolar ek vergi toplamayı hedefliyor.
Hükümet şimdiden bazı tavizler vererek ekmek, yemeklik yağ, araba sahipliği ve finansal işlemler için önerilen yeni vergileri kaldırmayı vaat etti. Ancak bu protestocuları tatmin etmeye yetmedi.
Ülke içerisindeki karışıklıklar hala sürüyor.
Fiyatlar kontrolden çıktı!
Gazetecilik faaliyeti, birilerinin hoşuna gitmedi diye suç olmaz!
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde gözaltı sayısı 10'a yükseldi
'400 bin şehit veririz ama İsrail yok olur'
İmamoğlu tutuklanınca Sazlıdere bir yılda betondere oldu
Mehmet Şimşek memleketinde yuhalandı
Katar'da helikopter düştü 3 şehidimiz var
Konut piyasasının gözdesi Dubai'de satışlar çakıldı
Fatih'te iki bina çöktü
'İktidardaki küçük bir azınlık millete, Cumhuriyete savaş açmış durumda'
Bu bayram öncekilere göre daha kötü
Bayramda yola çıkmak lüks oldu
Hürmüz Boğazı kapandı, Trump faturayı NATO’ya kesti!
İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı
Müşteri bulamayan taksiler duraklara çekildi
Ayva artık lüks oldu, fiyatlar rekor kırdı
Diyarbakır'da tarım arazilerini su bastı
KudoKudo, Yoluna KUKiDU Olarak Devam Ediyor
Umreciler Havalimanında birbirine girdi!
Motorin 80 liraya dayanacak
İran, İsrail'in F-16'sını vurdu
İran savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?
Tarikatçılara Atatürk tepkisi gösteren Teğmen göreve dönüyor
Eren Holding, Çorlu'daki dev fabrikasını kapattı
Mehmet Cemil Acar’ın gizli serveti de ortaya çıktı
Ayhan Bora Kaplan davasından MHP’li yönetici çıktı
'Netanyahu terörü bölgesel ve küresel barışı tehdit ediyor'
NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan
Emekliler zam talebiyle sokağa indi
Tom Barrack'tan yine skandal sözler
Yükleniyor






