'Kira ve kredi ödemeleri durdurulmalı'

'Kira ve kredi ödemeleri durdurulmalı'

  • A-
  • A
  • A+

HDP'nin paketinde salgın süresince bankalara olan bütün kredi ödemelerinin durdurulması teklif edilirken; elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internetin, ihtiyaç sınırına kadar salgın süresince ücretsiz olması gerektiği belirtildi.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Virüsle Mücadele Kriz Koordinasyon Merkezi Eş Sözcüsü Garo Paylan, HDP'nin Koronavirüs'e Karşı 'Ekonomik Güvence Paketi'ni açıkladı. Paylan, 'AKP'nin paketi halkın yüzde 1'ini koruyor' derken, devletin vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını güvence altına alması gerektiğini vurguladı.

HDP'nin paketinde ilk olarak 'salgın süresince kira ödemelerinin durdurulması' teklif edilirken, öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) olan borçlarının silinmesi ve en düşük emekli aylığının 2 bin 400 TL'ye çıkarılmasının gerekli olduğu vurgulandı.

TBMM'de açıklama yapan Paylan şunları söyledi:

'Ekonomik krize karşı özellikle dar gelirlileri işsizleri, yoksulları, emekçileri nasıl koruyacağını söylüyor. Bu çağrıyı yaparken demokratik ülkeler işi güvence altına alıyor, işçiye 'senin işin güvence altında sen evde kal, senin maaşın güvence altında, sen ücretli izne çıkacaksın' diyor.'

'Bu vatandaş evde kalıp taş mı yiyecek?'

''Evde kalırken gelirin azalacağı için doğalgazı, elektriği, suyu erteliyorum veya siliyorum' diyor demokratik ülkeler. Aynı zamanda demokratik ülkeler vatandaşına evde kal çağrısı yaparken bütün banka kredilerinin ödemelerini durduruyorum diyor. Haftalardır hükümet vatandaşlarımıza evde kal diyor ama evde kalacak vatandaşlarımızın ne yiyeceğini ne içeceğini, faturalarını kimin ödeyeceğini söylemiyor. Taş mı yiyecek bu vatandaşlarımız evde kalıp? Bununla ilgili tedbirleri konuşmuyoruz.

'Bunların ekonomik istikrar paketi yüzde 1'i koruyor'

'İktidar geçen hafta bir paket açıkladı. Neymiş efendim, ekonomik istikrar kalkanı paketiymiş. Bu kalkan bir şemsiye, kimi koruyor? Altında yüzde 1 var onu koruyor. 100 milyarlık paket açıkladık diyorlar, 100 milyarlık paketin 99 milyonu işte o yüzde 1'lik zenginlere gidiyor. Maalesef yoksul vatandaşlarımıza bu kalkandan kolonya düşüyor. Bütün vatandaşlarımız ekonomik açıdan büyük bir kaygı yaşıyorlar, işiyle, aşıyla ilgili kaygı yaşıyorlar ve onlara önerilen tek şey kolonya. İşte bu pakete karşı hep beraber Türkiye'nin vicdanlı milletvekilleri ve vicdanlı sivil toplum üyeleri olarak hep birlikte tepki göstermeliyiz.

'Amerika 2 trilyon dolarlık paket açıkladı. Diyeceksiniz ki ABD'nin ekonomisi çok büyük, nüfusu çok büyük. Almanya ile aynı nüfustayız, Almanya 800 milyar euroluk paket açıkladı. Bizim paketimiz 100 milyar TL. 14 milyar euro da büyük çoğunluğu sermayeye gidiyor yani vatandaşlarımızı güvenceye alan bir paket ortada yok. İşte buna karşı HDP'nin, Koronavirüs'e karşı ekonomik güvence paketini açıklamak istiyorum.

'Evde kal çağrısını yapan devlet vatandaşın temel ihtiyaçlarını güvence altına almalıdır'

'Koronavirüs salgını, ekonomik krizi her geçen gün derinleştirmektedir. Salgının yarattığı tahribata karşı AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketinin, salgından etkilenen geniş kesimleri güvence altına almadığı açıktır. 'Evde kal' çağrısı yapan devlet, vatandaşının temel ihtiyaçlarını güvence altına almalıdır. Partimizin 'Koronavirüs Salgınına Karşı Ekonomik Güvence Paketi', salgın süresince vatandaşlarımızın işini, aşını, temel ihtiyaçlarını güvence altına almaktadır.

'Partimizin Koronavirüs salgınına karşı ekonomik güvence paketi. Şimdi size 12 maddelik ekonomik güvence paketini açıklıyorum:

'HDP olarak, halkın tamamının salgın süresince ekonomik açıdan korunması için 'Koronavirüs Salgınına Karşı Ekonomik Güvence Paketini' siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve Türkiye kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

12 maddelik paket

  • Kira ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır.
    Bankalara olan bütün kredi ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır.
    Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet, ihtiyaç sınırına kadar, salgın süresince ücretsiz olmalıdır.
    İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. KOBİ'lere sağlanacak bütün destekler bu şarta bağlı olmalıdır.
    Faaliyetini durduran işyerlerinde işçiler ücretli izne çıkarılmalı, işçilerin SGK primleri ve işçiler üzerinden alınan tüm vergiler devlet bütçesinden karşılanmalıdır.
    Ücretli izne çıkarılan işçilerin maaşlarının yüzde 50'si işveren tarafından, yüzde ellisi 3.000 TL'yi aşmamak üzere devlet bütçesinden karşılanmalıdır.
    İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, tüm işsizlere kayıtsız şartsız doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
    Faaliyeti durdurulan esnafların zararı tazmin edilmelidir. Salgın süresince kira ve vergi ödemeleri durdurulmalıdır.
    Çiftçi destekleri hemen ödenmelidir. Çiftçi borç ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır.
    Öğrencilerin, Kredi Yurtlar Kurumu'na olan borçları silinmelidir.
    En düşük emekli aylığı 2.400 TL olmalıdır.
    Günlük, ev eksenli çalışan, yalnız yaşayan ve çocuklarına bakmak zorunda olan alt gelir grubundaki kadınlara, doğrudan gelir desteği yapılmalıdır.

'Bu paket işçi, işsiz ve dar gelirliyi koruyacaktır'

'Değerli arkadaşlar 12 maddelik Koronavirüs paketimizi açıkladım. Bu kapsamda, 'Koronavirüs Salgınına Karşı Ekonomik Güvence Paketi' ile işçi, işsiz, KOBİ'ler korunacaktır. Dar gelirli vatandaşların işi ve aşı güvence altına alınmış olacaktır. Kira, faturalar, banka kredileri gibi ödemeleri durdurulan dar gelirliler, salgın süresince; gıda, sağlık, temizlik gibi yaşamsal ihtiyaçlarına daha çok kaynak ayırabilecektir. Bu süreçte devlet anayasal görevi olan; sosyal devlet olma sorumluluğunu acilen yerine getirmelidir. Yaralar daha fazla büyümeden ekonomik krize karşı savunmasız kalan halkın temel yaşamsal ihtiyaçları güvence altına alınmalıdır.

'Biz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız'

'Türkiye'de yaşayan her bir yurttaşımızın korunmasını esas alan Koronavirüs Salgınına Karşı Ekonomik Güvence Paketi ile ilgili olarak TBMM'nin, bütün siyasi aktörleri acilen göreve çağırıyoruz. HDP olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz.

'Değerli arkadaşlar Koronavirüs Salgınına Karşı Ekonomik Güvence Paketimizi açıkladım. Bugün biliyorsunuz Meclis'te bir torba yasa görüşülecek ve torba yasada AKP'nin getirdiği bu ekonomik istikrar kalkanı paketi görüşülecek biz bu ekonomik sözde kalkan yalnızca vatandaşımıza kolonya verirken Halkların Demokratik Partisi'nin Koronavirüs Salgınına Karşı Ekonomik Güvence Paketi bütün vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını güvence altına almaktadır. Biz, bugün bu torba yasa görüşmelerinde AKP vatandaşlarımıza kolonya veren ve sermayeye kaynak aktaran paketin yerine biz vatandaşlarımıza ekonomik güvence paketini öneriyoruz ve TBMM torba yasa görüşmelerinde bu paketi, 12 maddelik bütün vatandaşlarımızı temel ihtiyaçlarını güvence altına alan paketi sonuna kadar savunacağız. Bu anlamda, bu paketin bugün ve yarın belki Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri olacak. Ben bütün vatandaşlarımızın, bütün sivil toplum kuruluşlarının, bütün sendikaların, bütün siyasi partilerin bu konuda müdahil olması çağrısını yapıyorum.

'AKP'nin paketi vatandaşı güvencesiz bir şekilde eve hapsediyor'

'AKP'nin getirdiği paketle vatandaşlarımız evde kalacaklar ama asla hiçbir yaşamsal ihtiyaçları güvence altına alınmayacak. Yapmamız gereken bütün vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını güvence altına alıp sonra bütün vatandaşlarımızın salgın duruncaya kadar evde kalmasını sağlamak ve onların da temel ihtiyaçlarını karşılamak olmalıdır. Bu anlamda biz bugün Meclis'te gerekli mücadeleyi yapağız.'

 

Yorum Yazın

MHP İlçe Başkanı komşusunun köpeğine kurşun yağdırdı

İstanbul Barosu'ndan gazeteci Uludağ'ın tutuklanmasına tepki

Mahkemeden Donald Trump'a tarife şoku

Gazze'de pazar da Coca-Cola kolileri dikkat çekti

Tercan kaymakamı için sokağa çıktılar

PKK'nın silah bırakmadığı açıkça itiraf ediliyor

Motorine tüm zamanların en büyük zammı

Öztürkmen: Etlerin yüzde 95'lik kısmı baronlara!

Mansur Yavaş’tan Alican Uludağ’ın tutuklanmasına tepki

Çevre konusunda çabalarımızı artırmamız lazım

Eğitim sisteminde kırmızı alarm

Yabancı yatırımcıdan 'vur-kaç' itirafı

Kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 13,1 azaldı

Kadın girişimcileri ihracatçı yapacak proje başladı

AK Parti içinde Mehmet Şimşek çatlağı oluştu

AİHM, kayyım ve ifade hürriyetiyle ilgili düzenlemeler hemen yapılabilir

Fiat Scudo Kamyonet, Yollara Çıkıyor

Adalet ve İçişleri’nde üst düzey atama dalgası

İftar menüleri kişi başı 7.800 TL'ye kadar çıkıyor

'Asker göndermeye hazırız'

'Terörsüz Türkiye çalışmalarında ciddi mesafe alındı'

Ardahan-Çıldır yolunda çok sayıda TIR yolda kaldı

'İran ile anlaşamazsak çok kötü şeyler olacak'

Özlem Çerçioğlu'nun yargılandığı davada, savcı beraat talep etti

Fatih Dönmez İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi

'Ankara’da kime operasyon yapılacağı belli'

Komisyon raporu 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmalı' dedi

AK Parti'den zehir zemberek sözlerle istifa etti

Epstein soruşturmasında Prens Andrew gözaltına alındı

'Yasa dışı bahisin kökünü kurutacağız'

Yükleniyor

Mahkemeden Donald Trump'a tarife şoku

'İran ile anlaşamazsak çok kötü şeyler olacak'

Epstein soruşturmasında Prens Andrew gözaltına alındı

'En güçlü ordu bile tokat yiyebilir'

Tom Barrack: Beni uşağın olarak işe al

Trump yönetimi Epstein dosyalarını örtbas ediyor

'Yerel bir Kürt yönetimi istiyoruz'

Navalny’nin ölümünden Rusya sorumlu

'ABD ve Avrupa birbirine ait ama kendinizi savunmalısınız'

ABD ordusu İran'a karşı uzun soluklu operasyonlara hazırlanıyor!

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Fiat Scudo Kamyonet, Yollara Çıkıyor

Sürdürülebilir Gelecek İçin Güçlü İş Birliği

Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili Seçildi

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12