Konkordato başvuruları rekor yeniledi

Konkordato talebi yeni yılın ilk ayında rekor kırdı. Tekstil ve plastik sektörleri başı çekerken, Pakun, Asya Örme ve İş Holding gibi köklü firmaların da konkordato ilan etmesi dikkat çekti.

Konkordato başvuruları rekor yeniledi
  • A-
  • A
  • A+

Ekonomide yaşanan finansman sıkıntıları ve piyasalardaki durgunluk, konkordato başvurularındaki artışı hızlandırmaya devam ediyor. Konkordatotakip.com tarafından Basın İlan Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, Ocak 2025’te mahkemeler tarafından konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 231’e ulaştı. Böylece, Aralık 2024’te kaydedilen 219 başvuruluk aylık rekor da aşılmış oldu.

Ekonomim'in haberine göre geçtiğimiz ay, konkordato sürecinde kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 165, konkordato talebi reddedilenlerin sayısı ise 77 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca 21 şirket için iflas kararı verilirken, yalnızca 10 şirketin konkordato tasdik başvurusu onaylandı. 2024 yılında toplam 1.724 konkordato geçici mühlet kararı ile yıllık bazda tarihi bir rekor kırılmıştı.

TEKSTİL VE PLASTİK SEKTÖRÜ KONKORDATODA BAŞI ÇEKİYOR

Ocak ayında en fazla konkordato başvurusu yapan sektörler arasında tekstil ilk sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl da konkordatoya en çok başvuran sektör olan tekstil alanında 16 şirket konkordato geçici mühlet kararı aldı. Plastik sektörü ise 15 başvuruyla ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada 8 başvuruyla mobilya sektörü, dördüncü sırada ise 7 başvuruyla sebze ve meyve toptancıları bulunuyor.

Bu tablo, finansal krizlerin yalnızca belli başlı sektörlerde değil, geniş bir alana yayıldığını ve piyasadaki belirsizliğin sürdüğünü gösteriyor.

PİYASADA 'DOMİNO ETKİSİ' ENDİŞESİ

Reel sektör temsilcileri, artan konkordato başvurularının piyasada bir domino etkisi yaratabileceği konusunda uyarıyor. Konkordato ilan eden firmaların, alacaklılarını zor durumda bırakması ve ödeme dengelerini bozması, özellikle KOBİ’ler ve tedarik zincirindeki diğer işletmeler açısından büyük bir risk oluşturuyor. Ayrıca, bazı şirketlerin konkordato müessesesini suistimal ettiği yönündeki iddialar da gündemdeki yerini koruyor.

Özellikle son dönemde konkordato ilan eden bazı firmaların, önce halka arz başvurusu yapıp ardından konkordato sürecine girdiği görülüyor. Bu durum, sermaye piyasalarında güveni zedeleyen gelişmeler arasında gösteriliyor.

HALKA ARZ VE KONKORDATO AYNI ANDA KULLANILIYOR

Son dönemde bazı firmaların halka arz ve konkordatoyu bir arada değerlendirdiği gözlemleniyor. Geçen yıl ağustos ayında borsada işlem gören Mega Polietilen, alacaklılarının başlattığı haciz işlemleri nedeniyle konkordato başvurusu yapmıştı. Pakun isimli ünlü gıda firması ise önce halka arz başvurusunda bulunmuş, ardından konkordato sürecine girmişti.

Bu durum, borsada halka arz edilen şirketlerin mali durumlarına ilişkin soru işaretlerini artırırken, konkordato müessesesinin kötüye kullanılmasına dair endişeleri de büyütüyor. Türk Ticaret Kanunu uyarınca borca batıklık hali dışında, şirketlerin borçluluk seviyesi tek başına halka arz için engel teşkil etmiyor. Ancak, yatırımcılar için bu tür gelişmeler borsada halka arz edilen şirketlere yönelik güveni sarsıyor.

Ocak Ayında Konkordato İlan Eden Köklü Firmalar Dikkat Çekiyor

Yeni yılın ilk ayında önemli ve köklü şirketlerin konkordato ilan etmesi dikkat çekti. Ocak ayında konkordato talebinde bulunan şirketler arasında şunlar yer aldı:

Pakun Gıda: Halka arz başvurusunun ardından konkordato ilan etti.

Asya Örme: 45 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma, mali yapısındaki bozulma nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

Nova Plaza Hotels: 7 otelinden 3’ünü kapatan otel zinciri, artan operasyonel maliyetler nedeniyle konkordato sürecine girdi.

Onel Tarım: Kuruyemiş sektörünün köklü firmalarından biri, ekonomik sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

İş Holding: Türkiye’de KFC ve Pizza Hut markalarının temsilciliğini yapan şirket, tüm bağlı şirketleriyle birlikte konkordato sürecine girdi.

İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, İş Holding AŞ, İş Gıda Sanayi AŞ ve İşhway Gıda Dağıtım AŞ için 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Holdingin bünyesinde bulunan Peyman Kuruyemiş'in başvurusu ise şirket merkezi Eskişehir’de olduğu için reddedildi.

EKONOMİDE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Konkordato başvurularındaki bu yükseliş, Türkiye ekonomisinde finansman sıkıntılarının derinleştiğine işaret ediyor. Özellikle artan faiz oranları, kur dalgalanmaları ve enflasyon baskısı, şirketlerin borç yükünü artırarak nakit akışını zorlaştırıyor. Bu durumun, konkordato süreçlerinin önümüzdeki aylarda da hız kesmeden devam edeceğine işaret ettiği değerlendiriliyor.

Sektör temsilcileri, konkordato süreçlerinin ekonomik dengeyi bozmadan yürütülebilmesi için yasal çerçevenin gözden geçirilmesi ve piyasalardaki belirsizliği azaltacak politikaların hayata geçirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

 

Yorum Yazın

'İktidar, komisyon dışında tek bir pratik adım atmadı'

First Quantum Minerals, Türkiye'den çıkıyor

Her gün ortalama 330 esnaf kapısına kilit vurdu

Ben Adanalıyım, Silivri’de ne işim var?

Camide kan donduran vahşet

Suriye protestolarına polis müdahalesi Meclis gündeminde

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'İran saldırırsa vururuz'

Beyaz eşyada yurt içi ve İhracat satışları düştü

'Ters kelepçe takıldı, görevden uzaklaştırıldım'

Yüksek maaş alanlara beyan zorunluluğu

ABD'de tüketici güveni 2014'ten bu yana en düşük seviyede

'İsmailağa'nın nal topladığı belgelenmiştir'

'Şara, çok saygın Cumhurbaşkanı'

'Devlet içinde devlet olmaz'

Elektrikte yüzde 20 zam yolda

İstanbullular kart borcuna ve temel gıdaya yetişemedi

'Tutuklanması gereken bir sanık VIP’ten giriyorsa bu adil yargılama mıdır?'

Kozmetik devi 3 firmaya soruşturma

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Keşke duruşmalar canlı yayınlanabilseydi

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Kentsel dönüşümde kiracıya tazminat yolu açılıyor

İletişim Başkanlığı Ermenistan’a yardım iddialarını yalanladı

Düpedüz saygısızlık ve yakışıksız!

'İktidar 'sahte bahar'da sandığa gidebilir'

'Faiz ödemelerine 2,7 trilyon lira harcandı'

Dört belediye başkanı daha AK Parti'ye katıldı

'PKK tüm uzantılarını feshetmeli'

'Emeklinin alım gücü eridi'

Yükleniyor

'İran saldırırsa vururuz'

ABD'de tüketici güveni 2014'ten bu yana en düşük seviyede

'Şara, çok saygın Cumhurbaşkanı'

Düpedüz saygısızlık ve yakışıksız!

Hamaney'in özel bir yeraltı sığınağına geçtiği iddia edildi

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

'Bazen bir diktatöre ihtiyaç duyarsınız'

Avrupa'daki ABD üslerini mi kapatalım?

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9