Konya yerli ve yabancı turistleri bekliyor

Konya yerli ve yabancı turistleri bekliyor

Konya yerli ve yabancı turistleri bekliyor
  • A-
  • A
  • A+

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve yüzyıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir şehir olduğunu söyledi. Konya sınırları içinde bulunan Çatalhöyük’ün 10 bin yıl öncesine dayanan insanlığın en eski yaşam alanlarından biri olduğunu vurgulayan Altay, o günden bugüne Konya’da birçok medeniyetin doğup büyüdüğünü ve geliştiğini kaydetti.

YÜZLERCE YILLIK MUTFAK KÜLTÜRÜ

Birçok tarihi değere ev sahipliği yapan Konya’da muhteşem bir mutfak kültürü bulunduğunu belirten Altay, şöyle devam etti: “Dünyada adına türbe yapılan tek aşçı Ateşbaz-ı Veli Konya’da. Türkiye Selçuklu Devleti’ne 200 yıldan fazla başkentlik yapan Konya, saray mutfağının en güzel örneklerine sahip bir kültürü barındırıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Bu topraklarda yemek bir medeniyettir’düsturuyla Konya mutfağının zenginliğini dünyaya tanıtmak için gastronomi turizmi açısından önemli adımlar atıyor, organizasyonlar düzenliyoruz.”

BİSİKLET ŞEHRİ

Konya, coğrafi yapısı gereği Türkiye’de en fazla bisiklet kullanılan şehir konumunda. Konya’da bisiklet kullanımını daha fazla artırmak için Türkiye’ye örnek projeler hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Uğur İbrahim Altay, “550 kilometre bisiklet yolu ile bu konuda Türkiye’de açık ara öndeyiz. Konya’da yeni yapılan caddelere mutlaka bisiklet yolları ilave ediliyoruz. Yeni planlamayla 87 kilometre daha yeni bisiklet yolu inşasına başlıyoruz. Geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk bisiklet tramvayı büyük ilgi görüyor. En son, iki katlı bisiklet parkları yaptık. Kapalı otoparklarda ve şehrin yoğun bölgelerinde yaptığımız çift katlı bisiklet parkları ile Konyalılar aynı yere daha fazla bisikleti ücret ödemeden güvenle park edebiliyor.” dedi.

Konya’da şehir genelinde bisiklet tamir istasyonları, bisiklet köprüleri, bisiklet trafik ışıkları, bisiklet bekleme istasyonları, Akıllı Bisikletli Ulaşım Sistemi (ABUS), bisiklet taşıma aparatları monte edilen otobüsler dikkat çekiyor. Türkiye’nin ilk Olimpik Veledromu da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Konya’ya kazandırılıyor.

ÖNEMLİ BİR TARIM, SANAYİ VE TİCARET MERKEZİ

Anadolu'nun merkezinde 42 bin kilometrekarelik alana ve 2,2 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Konya, beş üniversitede öğrenim görmekte olan yaklaşık 150.000 öğrencisi ile eğitim seviyesi yüksek bir bölge. Konya’dan Ankara, Eskişehir ve İstanbul'a hızlı tren bağlantıları ile erişmek mümkün. Konya havalimanı ile İstanbul ve İzmir’e uçuş imkânı bulunuyor. Bölge, mevcut bulunan 45.000'i aşkın işyeri, 350'den fazla yabancı sermayeli firması ve 9 Organize Sanayi Bölgesi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ile ülkemizin önemli tarım, sanayi ve ticaret merkezi konumunda.

Bölgede, makine imalatı, otomotiv yedek parça sanayi, metal döküm, gıda endüstrisi, araç-üstü ekipman üretimi, gıda, plastik ambalaj, ayakkabı imalatı, tarım makineleri ve ekipmanları ile değirmen makinesi üretimi rekabetçi sektörler olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya; un, tuz, şeker üretimde Türkiye birincisi. Birincil alüminyum madeninin Türkiye’de çıkarıldığı tek il. Tarımsal makine ve ekipman üretiminde Türkiye lideri. Metal işlemede Türkiye pazarının yüzde 45’ine hâkim. Araç üstü ekipmanda Türkiye pazarının yüzde 70’ine sahip. Savunma sanayisinde Türkiye’de ilk beşte bulunuyor. 2020’de 2 milyar doları aşan ihracatla Türkiye 12.’si olan şehirde 170’ten fazla ülkeye ihracat yapılıyor.

GENÇ NÜFUS DİKKAT ÇEKİYOR

Konya 2 milyon üzerindeki nüfusu ile dünyadaki 50’den fazla ülkeden daha fazla nüfusa sahip bir şehir. Türkiye’nin ise 7. büyük şehri. Yüzölçümü itibari ile ise Türkiye’nin en büyük şehri.

Konya’da genç nüfus diyebileceğimiz 35 yaş altı grup toplam nüfusun yüzde 55,1’ine karşılık geliyor. 35 altı toplam nüfus ise 1 milyon 229 bin 811 kişi.

KONYA’YA BEKLİYORUZ

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarih, kültür ve doğa turizminin en güzel örnekleriyle görülmeye değer olduğunu belirterek, “Selçuklu Payitahtı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri Konya’yı yaşamak için her ülkeden misafirlerimizi şehrimize davet ediyoruz.” dedi.

Altay; Konya’da Bilim Merkezi’nden Tropikal Kelebek Bahçesi’ne, Konya Panorama’dan Ecdat Bahçesi’ne, Sille’den Kilistra’ya, Alaaddin Tepesi’nden İnce Minare’ye, Meram Bağları’ndan Yerköprü Şelalesi’ne, Nasreddin Hoca’dan Şems-i Tebrizi’ye kadar görülecek çok yer olduğunu ifade etti. Altay, “Konya’mızın ilçeleri de çok değerleri eserleri barındırıyor. Beyşehir, Akşehir, Seydişehir, Hadim, Ereğli, Karapınar, Ilgın, Cihanbeyli gibi ilçelerde de çok sayıda güzellik bulunuyor. Yılın 4 mevsimi farklı güzellikler sunan Konya mutlaka ziyaret edilmeli.” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Yazın

'Delilsiz ispat tahminden ibarettir'

'Anlama özürlü herhalde bu arkadaş'

'Bu işin altında hükümetin enkazıyla birlikte Numan Kurtulmuş kalacak'

Yaşar Kaba’nın Araştırma Kitapları Okurla Buluştu

'Ramazan, Birlik ve Kardeşliğin En Güçlü Zamanıdır'

'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'

Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor

'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'

Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi

HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı

3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

'Normalleşme süreci geride kaldı'

'Türk milletinin İran halkı için ettiği dualar moral kaynağı'

HSK’den Yargıtay’a yeni atamalar

Murat Tüzel’den Prof. Dr. İlber Ortaylı İçin Taziye Mesajı

'Bizim en büyük kalkanımız kardeşliğimizdir'

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

'İstiklal Marşı’nın Arapça okunması sapkınlıktır'

İflas eden Yeşil GYO’ya kayyum atandı

'Her türlü tehdide karşı hazırlıklıyız'

Ali Koç, İmam Hatip öğrencilerine iftar verdi

Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı

Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti

'Kanal İstanbul birincil önceliğimiz değil'

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı

Cumartesi motorine ve benzine yeniden dev zam

'Kanunsuz emre uyarak silah almak suçtur'

Yükleniyor

loading

Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı

İran'dan ateşkes için 3 şart

'Bu savaşın tek kazananı Rusya'

'Amacımız, İran halkının boyunduruğu kırması'

'Bence savaş büyük ölçüde bitti'

'ABD ile anlaşma istiyorsanız İran'ı vuracaksınız'

Birleşik Arap Emirlikleri İran’a saldırdı

'Diplomasiyi sosyal medyadan yapmıyoruz'

İran savaşı Trump’ı köşeye sıkıştırdı

Amerikan borsaları çöküşe geçti

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

MG’nin HS ve ZS Modelleri Türkiye’de!

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17