EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriKredi kartına komisyon ödeyenler dikkat
Kredi kartı ile sigara satışında komisyon alınması tepkilere neden oluyor. Hukukçular, bu durumun yasaya aykırı olduğunu ifade etti.
- A-
- A
- A+
Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde bazı işletmelerin müşterilerden komisyon talep etmesi, tüketiciler arasında mağduriyete yol açıyor. Özellikle tütün ürünlerinde kredi kartı ile nakit ödeme arasındaki fiyat farkı, Banka Kartları ve Kredi Kartı Kanunu’nun 17. maddesi gereğince yasalara aykırı. Yasa, üye iş yerlerinin kart kullanımından dolayı müşterilerden komisyon veya benzeri ek ücret talep etmesini yasaklıyor.
"Türkiye’de bu uygulamanın ihmal edildiği açıkça ortadadır"
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avukat Buket Nurşah Tekışık, tüketicilere önemli tavsiyelerde bulundu. Tekışık, "Birçok işletme alışverişin kredi kartı ile yapılması durumunda müşterilerinden komisyon almaktadır. Bu durum öyle bir hale geldi ki, insanlar kredi kartı ile alışveriş yapmaktan kaçınır olmuştur. Kredi kartı ile nakit alışverişi arasındaki fark önlenemez duruma gelmiştir. Özellikle sigaralarda hemen hemen bütün satıcılar kredi kartı ile ödeme yapmanız halinde araya gözle görülür bir komisyon koymaktadır. Banka Kartları ve Kredi Kartı Kanunu’nun 17. maddesine göre; üye işyerleri, kart hamillerinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödeme alamıyor ancak Türkiye’de bu uygulamanın ihmal edildiği açıkça ortadadır" dedi.
"Tüketiciler haklarını kullanmalı" uyarısı
Tekışık, şunları kaydetti:
"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konu ile ilgili açıklamada bulunmuş ve pos cihazı bulundurmayan, kredi kartına komisyon veya fark alan işletmelere 200 bin ceza kesileceğini ve bu durumdaki işletmelerin tespit edilmesi durumunda vatandaşlar tarafından şikayette bulunulması gerektiğini dile getirmiştir. Bu durumla karşılaşan tüketiciler, kredi kartı ile sigara satışında komisyon alınması durumunda, Tüketici Hakem Heyetine veya Ticaret İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunmalıdır"
'Netanyahu terörü bölgesel ve küresel barışı tehdit ediyor'
NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan
Emekliler zam talebiyle sokağa indi
Tom Barrack'tan yine skandal sözler
'Dikkat edin sırada Türkiye var'
'Muhalefetin gerçek oyu anketlere yansımıyor'
Muhittin Böcek'ten Akın Gürlek'in 'rüşvet' iddiasına yanıt
Tavuk etine üst üste zam
SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
Motorinin litre fiyatı 75 TL sınırına dayandı
Takipteki alacaklar 660 milyar liraya dayandı
'Türkiye, yeni bir iktidarı karşılamak üzere doğum sancıları çekiyor'
'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'
'Savaşın sebebi İsrail’dir'
Yeşil erik açılışı 4 bin TL'den yaptı!
Bodrum'a gelenleri kaymakam karşıladı
Ayhan Bora Kaplan'ın avukatı tahliye edildi
'Türkiye Ada'nın tamamının garantörüdür'
İstanbul’da 27 CHP’li başkanın 12’si görevden uzaklaştırıldı
Türkiye kira artışında dünya lideri
'Kazanan ithalatçı, kaybeden çiftçi olur'
'İmamoğlu 1 yıldır hapiste, Avrupa buna sessiz kalmamalı'
MGK’da 3 başkanlık kuruldu
İran’a 'saldırıları derhal durdur' çağrısı
'Donald Trump için 'azil' çanları çalıyor'
Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti
Danıştay, MEB’den 'Ramazan Genelgesi' savunması istedi
İki Kardeşin Sıra Dışı ve Mizah Dolu Hikâyesi
'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!'
Vatandaş ekonomiden umutsuz
Yükleniyor






