Maltepe’de doğal afetlere karşı dev adım

Maltepe’de doğal afetlere karşı dev adım

Maltepe’de doğal afetlere karşı dev adım
  • A-
  • A
  • A+

Maltepe Belediyesi, Kartal’da meydana gelen 4.2 şiddetindeki depremin ardından harekete geçti. Yıllardır doğal afetlerdeki başarılı kurtarma çalışmalarıyla adından söz ettiren AKUT Vakfı ile protokol imzalayan Belediye Başkanı Ali Kılıç, ilçedeki afet koordinasyon çalışmalarını birlikte sürdürme kararı aldı. İmzalanan protokole göre, ilçedeki gönüllülere eğitim verilmesi ve belediyenin arama-kurtarma biriminin yeniden yapılandırılması sağlanacak.

Maltepe Belediyesi 2020 yılında açtığı Maltepe Afet Eğitim Merkezi’ni yeniden yapılandırmak ve yaklaşan deprem tehlikesine karşı ilçedeki önlemleri arttırmak için harekete geçti. Yıllardır başarılı arama-kurtarma çalışmalarıyla adından söz ettiren AKUT Vakfı ile Cumhuriyet Parkı’nda 8 maddelik bir işbirliği protokolü imzalandı. İmza törenine Belediye Başkanı Ali Kılıç, Sivil Savunma Uzmanlığı yetkilileri, AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, AKUT Vakfı 2. Başkanı Saydun Gökşin, AKUT Vakfı yetkilileri ve gönüllüler katıldı. Protokole göre belediye,  Türkiye’deki ve ilçedeki doğal afetlere müdahalede bulunulması, ilçedeki afet merkezinin yeniden yapılandırılması ve ilçedeki gönüllülere eğitim verilmesi gibi kapsamlı çalışmaları AKUT ile yürütme kararı aldı.

“İLK ADIMI BİZ ATIYORUZ”

İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Bir ülke gerçeğimiz var, İstanbul gerçeğimiz var, Maltepe gerçeğimiz var. Ülkemiz fay hattı üzerinde ama ne yazık ki yıllardır yaşanan tüm acı tablolara rağmen gerekli tedbirler alınmıyor. Maltepe Belediyesi bu aşamada bir adım atarak önce kendi bünyesinde bir arama kurtarma ekibi kurmuştur. Arkadaşlarımız İzmir’deki son deprem başta olmak üzere birçok çalışmada görev aldılar, ellerinden geldiğince katkı sundular ancak gördüğümüz şu ki bu süreci daha profesyonel kadrolarla birlikte planladığınız da amacınıza ulaşmış oluyorsunuz. Beğenerek çalışmalarını takip

ettiğimiz AKUT, sadece ülkemiz içerisinde değil ülke sınırları dışında da, dünya çapında başarılı işlerin altına imza atıyor. Dolayısıyla Maltepe Belediyesi olarak böyle bir kurum yanımızdayken bu kurumla birlikte planlamalar yapmanın doğru olduğunu düşündük.” dedi.

“TOPLANMA ALANLARINI ÇOĞALTACAĞIZ”

Konuşmasında Maltepe’nin her gün biraz daha nüfusunun arttığına dikkat çeken Ali Kılıç şunları söyledi: “18 mahallemizde toplam 55 adet toplanma toplanma alanımız var. Bu sayıları çoğaltmak mümkün. Gördüğümüz kadarıyla birçok hemşerimiz bu toplanma alanlarının nerede olduğunu bilmiyor. Dolayısıyla 18 mahallede çalışma yapmamız, ekipleri kurmamız, gönüllüler ordusu oluşturmamız gerekiyor. Biliyorsunuz bu tür durumlarda ülkemizde daha çok kaos yaşanıyor. İşte AKUT gibi profesyonel bilgisi olan kurumlar var. Maltepe Belediyesi olarak bu işbirliği protokolünü imzalayıp ilçemizden başlayarak bu çalışmayı özellikle ön plana çıkarıp hemşerilerimize hizmetimizi sürdürmek istiyoruz. Anadolu Yakası’ndaki bizlerin de üzerinde bulunduğu bu bölgeler, fay hattının üzerinde bulunuyor. İnşallah acı tablolarla karşılaşmadan alacağımız tedbirlerle bu afetlerin önüne geçebiliriz. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve Nasuh Bey’e çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.”

NASUH MAHRUKİ’DEN BAŞKAN KILIÇ’A TEŞEKKÜR

Törende söz alan AKUT Derneği Başkanı Nasuh Mahruki ise, “Türkiye ve İstanbul, depremle iç içe yaşamayı öğrenmek zorunda olan bir ülke ve şehir. İstanbul’da beklenen deprem 7.5 büyüklüğünde ve yapılan modellemelere göre de 108 bin ağır hasarlı, 200 bin kadar orta hasarlı binanın olması bekleniyor. Bu, insanların yaşamını etkileyecek çok ciddi bir travma. Aslına bakarsanız 17 Ağustos depreminden çok daha kötüsünü bekliyoruz. Çünkü o güne göre nüfus yoğunluğu çok daha fazla, yapı stokları en az bir o kadar kötü. Ayrıca çok sayıda sığınmacı var. Dolayısıyla bir doğal afet karşısında İstanbul halkının incinebilirlik düzeyi çok yüksek. Bunları hep birlikte, el birliği ile azaltmak durumundayız. Yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, AKUT Vakfı gibi uzman kuruluşların işbirlikleri ile vatandaşa çok daha fazla hizmet verebiliriz. Belediyenin elinde, devletin elinde bambaşka kabiliyetler ve sorumluluklar var. Özel sektörün elinde yine aynı şekilde bambaşka kendine özgü kabiliyetler var. Yani bilgi birikimi var, tecrübe var. Bu üçlü sacayağını oturttuğumuz andan itibaren herkes kazanır.  Maltepe Belediyesi ile bugün belediyenin bu konudaki kapasitesini arttırma projesi için bu protokolü öncelikli olarak ele alıyoruz. Arama kurtarma ekipleri yetiştirilmesi, acil durum yönetim sistemlerinin revize edilmesi için işbirliğine gidiyoruz. Yani Maltepe Belediyesi’ni İstanbul depremine yönelik olarak tüm yöneticileriyle bir kaç kademe daha yukarı taşımaya, daha donanımlı ve daha hızlı olacak bir hale getirmeye çalışıyoruz. Bunun bir sonraki aşaması bunu tüm mahallelere yansıtmak ve halkı eğitmek olacak. Ben Ali Başkana, Maltepe Belediyesi çalışanlarına, yetkili tüm amir ve personeline duyarlılıkları ve AKUT Vakfı gibi uzman bir kuruluşlar işbirliği yapıyor oldukları için teşekkür etmek istiyorum. İşbirliğimiz daha da artacak” diye konuştu.  

ARAMA-KURTARMA EĞİTİMLERİ VERİLECEK

Tören sonrası bilgi veren Maltepe Afet Eğitim Merkezi yetkilileri, Aydınevler’de Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nin inşaatına başlandığını, doğal afetlerin bu merkezden kontrol edileceğini ifade etti. Ayrıca ekipler, 2020 yılında açılan Maltepe Afet Eğitim Merkezi’nin salgın sonrası yeniden aktif hale getirilerek mahallelerde afet gönüllüleri oluşturmak amacıyla temel arama kurtarma, güvenli yaşam, yangın güvenliği ve ilk yardım gibi eğitimler verileceğini de sözlerine ekledi.  

 

Yorum Yazın

İzmir'de su kesintileri artık her gün uygulanacak

''Bu bütçeden sadece bankalar ve kankalar kârlı çıkacak''

Elektrik'te devlet desteği bir kez daha azalıyor

'Emekliler AKP gelmeden önce, bir buçuk asgari ücret alıyorlardı'

İstanbul'da mezarlık ücretine yüzde 200 zam talebi

Silivri'ye 3 bin kişilik duruşma salonu

“Dijital Kalkan” ile Yetkisiz Erişime Son

Uluslararası Afet Film Festivali’nin jüri üyeleri belli oldu

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

Film-Yön Akademi 10. Yılında Ustalarla Genç Sinemacıları Buluşturdu

'2027 “Türkiye İnanç Turizmi Yılı” Olmalı'

Reebok ve Angel Reese’ten İlham Veren İş Birliği

2025’te 34 bin yolcuya 1,2 milyon garanti

Türkiye, AB’nin gıda güvenliği listesinde zirvede

Hiçbir makam, merci yargıya talimat veremez

'Türkiye güçlü orduya sahip güçlü bir ülke'

Tutuklama bir ceza değil, geçici bir araçtır

Vatandaşın, kira, konut ve sağlık gideri arttı

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

Güllü'nün kızı ve arkadaşı gözaltına alındı

'İhanetin zaman aşımı yoktur!'

Zeray GYO’da halka arz için geri sayım başladı

'Merkez Bankası’nın elinde bir tane araç var faiz ve kur'

Murat Sancak'ı zora sokan '153 milyon euro' sorusu

Öğretmen, polis, doktor, vaiz! Memurlar için 2 zam senaryosu ortaya çıktı

Yasa dışı bahis operasyonun da 2 milyar TL’lik para trafiği ortaya çıktı

Otellerin kimlik fotokopisi alma yetkisi kaldırıldı

“Hayatımızı Değiştiren Filmler 2020–2025” raflardaki yerini aldı

Konya’nın Kır Boz Dağlarına 42 Fidan

Öğrencilerin Sağlığı ve Sosyal İhtiyaçları Göz Önünde Bulunduruldu

Yükleniyor

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı

Epstein seks ticareti tutanakları yayınlanacak

Brüksel’de 17 Aydır Hükümet Krizi

Azerbaycan yine hayal kırıklığı yarattı

İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor

İsrail’in Golan işgali yasa dışı

Maduro Türkiye'ye mi sığınacak?

ABD'li senatör Graham'dan Maduro'ya tehdit

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Sucuklu tost yiyen anne ile oğlu hastanelik oldu!

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

Ahmet Hakan süreci eleştiren polise 'provokatör' dedi!

Dışarıya çıktığımda iş dünyasının içinden geçeceğim

Arif Kocabıyık da tutuklandı!

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

YGD’den Gazetecilere Dijital Eğitim Atağı

Türkiye’de basın özgürlüğü alarm veriyor

Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8