Mobilya ihracatçıları URGE Projesiyle dünyaya açılacak

Mobilya ihracatçıları URGE Projesiyle dünyaya açılacak

Mobilya ihracatçıları URGE Projesiyle dünyaya açılacak
  • A-
  • A
  • A+

Mobilya sektörünün 221 ülkeye ihracat yaptığını belirten Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, yapmayı planladıkları URGE Projesine 26 firmanın başvurusunu aldıklarını, başvuru süresi sonunda 30’un üzerinde firmanın katılımıyla URGE Projesi için Ticaret Bakanlığı’na başvurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde basın toplantısı düzenleyen Yağcı, “2019 yılında Birliğimiz üzerinden gerçekleşen mobilya ihracatı yüzde 13’lük bir artış ile 165 milyon $ olarak gerçekleşti. Egeli mobilyacı firmalarımızın payını artırması gerektiğinin bilincindeyiz. Mobilya sektörümüz için potansiyel pazarımız, bir tüketim devi olan A.B.D. Nitekim, Ege’den A.B.D.’ye yapılan mobilya ihracatı %31 artış kaydetti ve 7.488 bin $ olarak gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı’nın ABD özelinde mobilya sektörüne yönelik belirlediği bir strateji doğrultusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz. URGE Projesi yanında, ABD pazarını daha iyi tanımak ve beklentilerini sektörümüzün karşılayacak konuma gelmesi adına 2020 yılında “Mobilya Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu planlıyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti, İtalya, Almanya, Hollanda, başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve Fas gibi Ortadoğu ülkeleriyle mevcut ticaretimizin gelişmesi için çaba gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Mobilya OSB’de yüzde 50 talep fazlası var

Mobilya sektörünün İzmir’de modern bir Organize Sanayi Bölgesi’ne kavuşması için başlattıkları çalışmalara da değinen Yağcı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Torbalı Organize Sanayi Bölgesinin bitişiği arazide Torbalı OSB’nin 2. Kısmı olarak bir mobilya sektör kümelenmesi sanayi alanı oluşturulacaktır. Bu sanayi alanında toplam 64 firma 590 bin metrekarelik alan için başvuruda bulundu. Şu anda 390.000 m2 alan sağlanabiliyor. Mevcut alanın neredeyse yüzde 50 fazlası bir talebin oluştuğunu görüyoruz. Bu da bize sektör için mobilya organize sanayi bölgesi ihtiyacının önemini ortaya koyuyor.”

Üniversitelerin mobilya, mobilya tasarım veya endüstriyel tasarım bölümleriyle işbirliğini arttırmak için çaba gösterdiklerini anlatan Yağcı, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ile görüştüklerini, üniversite öğrencileri mezun olduklarında mobilya sektöründe istihdam edilmelerini hedeflediklerini dile getirdi.

Tasarım yarışması üç sektörü buluşturacak

Türkiye’de endüstriyel tasarım kültürünün gelişimi için, mobilya tekstil ve doğal taş sektörlerinin içinde olduğu Ege Mobilya Kağıt ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği yanında Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Maden İhracatçıları Birliği işbirliğinde EİB 1. Mobilya, Tekstil ve Doğaltaş ile Geleceğin Yaşam Eşyalarının Tasarım Yarışması düzenlenmesi için Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulundukları bilgisini veren Yağcı, “Ayrıca, tasarımın önemine yönelik çalıştaylar düzenlemeyi planlıyoruz. Bu çalıştayda mobilya üretimi ve ihracatı ile ilgili konular konuşulacağı gibi, gençlerin vizyoner yönlerinin sektörle buluşmasını sağlamak istiyoruz. Amacımız tasarım odaklı, marka değeri yüksek bir Ege Mobilyası üst kimliği oluşturmak ve mobilya ihracatından elde edilen katma değeri arttırmak. Buna yönelik olarak Design İzmir Projemizi günün koşullarına göre tekrar güncelliyoruz” dedi.

MOBİNT Projesiyle ihracatçı firmalar e-ticaret yapacak

“Dijitalleşmeyle birlikte ticarette trendler de değişiyor” değerlendirmesinde bulunan Yağcı sözlerini şöyle sürdürdü; “Yaptığımız tanıtım çalışmaları da buna paralel olarak gelişmek ve değişmek durumunda. Günümüzde e-ticaretin kullanımı günden güne artıyor. Firmalarımızın e-ticaret üzerinden ihracat yapabilmesi için İzmir Kalkınma Ajansı’na MOBINT isimli projemizle başvurduk ve kabul gördü. Bu çerçevede firmalarımızın dijital dönüşüme yönelik yol haritaları çıkarılacak.”

Odundışı orman ürünlerinde dikim yapılmalı

Doğanın armağanı konumundaki odundışı orman ürünleri sektöründe dünya genelinde Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğuna temas eden Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, “Doğada kendiliğinden yetişen kekik, defne, ıhlamur, adaçayı, biberiye, tıbbi bitkiler, meşe palamudu gibi ürünlerin birçoğunda Dünya’da en önemli tedarikçiyiz. Dolayısıyla ülkemiz için büyük bir şans. Türkiye, kekikte dünya üretiminin yüzde 65’ini ve defnenin yüzde 95’ini sağlıyor. Yine adaçayı, biberiye, ıhlamur, meşe palamudu da en önemli odun dışı orman ürünlerimizden. Odun dışı orman ürünleri üretim sahalarının envanterinin çıkarılması, daha sonra artan talebi karşılamak amacıyla, orman tali ürünleri dikiminin yapılmasının sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kağıt için endüstriyel plantasyon alanları kurulmalı

Türkiye’de kâğıdın ham maddesi olan selüloz üretiminin yetersiz olduğuna dikkati çeken Yağcı, konuyla ilgili şöyle konuştu; “Bunun için de yine endüstriyel plantasyon alanlarının kurulması şart. Bu kapsamda, Endüstriyel Ormancılık Yasası’nın da çıkarılmasını da talep ediyoruz. Endüstriyel plantasyon alanlarının kurulmasının yanı sıra Selüloz üretim tesislerinin kurulması desteklenmeli. Türkiye’de kağıt üretiminde selüloz ve hurda kağıt hammaddeleri kullanılıyor. bugün itibariyle kağıt geri dönüşüm sanayisi yılda 4.5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmasına rağmen, yurtiçinde toplanan hurda kağıt tonajı bu ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyor ve geri kazanılmış hurda kağıttan üretim yapan firmalar artan hurda kağıt ihtiyacını ithalat yaparak karşılıyor. Bu durum dikkate alınarak, geri kazanılmış kâğıt veya karton döküntü, kırpıntı ve hurdaları ihracatının kayda bağlı malla listesine dahil edilmesi, bu olamıyorsa karışık kağıt atıklarla, geri dönüşüm için çok değerli olan birinci hamur kağıt ve kartonların ayrılması ve bu şekilde ihraç edilmesi yararlı olacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Yorum Yazın

'Yoksullukta, enflasyonda, işsizlikte Avrupa birincisiyiz...'

Mestan Özcan 2 vekil maaşıyla geçinemiyormuş

Boşanmış Bir Çiftin Komik ve Duygusal Hikâyesi Geliyor!

Ümraniye’nin Trafik Yükünü Hafifletecek Dev Yatırım

'Orta Koridor ve Kalkınma Yolu önemli'

Erbakan Belediye Başkanlarının AK Parti'ye geçmesinin nedenini açıkladı

'İktidar, komisyon dışında tek bir pratik adım atmadı'

First Quantum Minerals, Türkiye'den çıkıyor

Her gün ortalama 330 esnaf kapısına kilit vurdu

Ben Adanalıyım, Silivri’de ne işim var?

Camide kan donduran vahşet

Suriye protestolarına polis müdahalesi Meclis gündeminde

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'İran saldırırsa vururuz'

Beyaz eşyada yurt içi ve İhracat satışları düştü

'Ters kelepçe takıldı, görevden uzaklaştırıldım'

Yüksek maaş alanlara beyan zorunluluğu

ABD'de tüketici güveni 2014'ten bu yana en düşük seviyede

'İsmailağa'nın nal topladığı belgelenmiştir'

'Şara, çok saygın Cumhurbaşkanı'

'Devlet içinde devlet olmaz'

Elektrikte yüzde 20 zam yolda

İstanbullular kart borcuna ve temel gıdaya yetişemedi

'Tutuklanması gereken bir sanık VIP’ten giriyorsa bu adil yargılama mıdır?'

Kozmetik devi 3 firmaya soruşturma

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Keşke duruşmalar canlı yayınlanabilseydi

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Kentsel dönüşümde kiracıya tazminat yolu açılıyor

İletişim Başkanlığı Ermenistan’a yardım iddialarını yalanladı

Yükleniyor

'İran saldırırsa vururuz'

ABD'de tüketici güveni 2014'ten bu yana en düşük seviyede

'Şara, çok saygın Cumhurbaşkanı'

Düpedüz saygısızlık ve yakışıksız!

Hamaney'in özel bir yeraltı sığınağına geçtiği iddia edildi

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

'Bazen bir diktatöre ihtiyaç duyarsınız'

Avrupa'daki ABD üslerini mi kapatalım?

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9