Ogün Samast ‘gizli af yasası’ ile mi tahliye edildi?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 2007 yılında katleden Ogün Samast, akşam saatlerinde tahliye edildi. Avukatlar, kararın vicdanları rahatlatmadığını, Samast’ın 'gizli af yasası'yla tahliye edildiğini söyledi.

Ogün Samast ‘gizli af yasası’ ile mi tahliye edildi?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 2007 yılında katleden Ogün Samast, dün akşam saatlerinde tahliye edildi. Dink cinayetinin faili olarak tutuklanan Ogün Samast, 2007 yılında 18 yaşından küçük olduğu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında indirim yapıldı. Toplam 16 yıl 10 ay cezaevinde bulunan Samast’ın bir yıl erken tahliye edilmesini Hrant Dink davasının avukatları değerlendirdi.

Avukatlar Bahri Belen ve Havva Hülya Deveci, etkin soruşturma yürütülmemesi sonucunda bu noktaya gelindiğini anlattı. Ayrıca Havva Hülya Deveci, Samast’ın serbest bırakılmasının vicdanları rahatlatmadığını ifade etti.

'18 YAŞINDAN KÜÇÜK OLMASI AZ CEZA ALMASINA NEDEN OLDU'

İstanbul Şişli Halaskargazi Caddesi’nde Hrant Dink’i öldürdükten sonra 24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast’ın tahliyesi kamuoyunda tepkiye neden oldu. Artı Gerçek'ten Osman Çaklı'nın haberine göre Hrant Dink davası avukatlarından Bahri Belen, etkin soruşturma yapılmamasıyla ilgili daha önce AİHM’in ihlal kararı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“AİHM kararı hem ifade özgürlüğü ihlali, hem yaşam hakkı ihlaline yönelikti. Başta tetikçi olan Ogün Samast, bunu organize eden Yasin Hayal ve biraz daha geniş çerçevede organizasyonu yürüten Erhan Tuncel ile birlikte etrafındaki 12-13 kişilik bir mahalle çetesi vardı. Bunlarla ilgili dava açıldı, AİHM kararı sonrasında bunlarla uğraştık. Bu karar doğrultusunda biz yeniden dava açılmasını sağladık. Önce Trabzon Emniyeti, İstanbul Emniyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi arkasından İstanbul ve Trabzon jandarmasıyla birlikte belli rütbelerdeki kamu görevlileriyle ilgili kamu davaları açıldı. Özellikle Yasin Hayal ve Ogün Samast ile ilgili ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak cinayetin işlendiği tarihte Ogün Samast 18 yaşından küçük olduğu için cezası indirildi.”

‘GİZLİ AF YASASINDAN YARARLANDIRILDI’

Belen, Ogün Samast’ın daha önce serbest bırakılacağını sözlerine ekleyerek, cezaevinde işlediği bir suç nedeniyle tahliyenin bugün gerçekleştiğini şu ifadelerle anlattı: “Aslında daha erken tahliye olacaktı. Samast, cezaevinde müdürle ve başkalarıyla kavgaları olduğu için hem infazı yandı hem de işlediği suçların cezası oldu. Daha sonra yeni çıkarılan infaz yasalarından yararlandı. Müddetnamesini bilmiyorum ama büyük bir olasılık ile son çıkarılan ‘gizli af yasasından’ yararlandırıldı.”

‘YASİN HAYAL VE ERHAN TUNCEL UMUTLANMASIN’

Avukat Belen, Ogün Samast'ın tahliyesinde infaz yasasında yapılan değişikliğin rolü olduğuna dikkat çekti ama bunu Yasin Hayal ve Erhan Tuncel için geçerli olmayacağını vurguladı:

“Daha önceki düzenlemelerde cinayet suçlarından hüküm giyenler, kadınlara ve çocuklara karşı suç işleyenler infaz yasasından yararlanamayacaktı. Ancak son yasada gizli bir madde ile bunlara da indirim sağlandı. Ne kadar ağır suç işleseler bile belli bir oranda yatınca serbest kalıyorlar. Ogün Samast büyük ihtimalle denetimli serbestlikle bırakıldı. Bunu önümüzdeki günlerde öğrenip daha detaylı konuşabileceğiz. Yasin Hayal ve Erhan Tuncel bu yasadan yararlanıp çıkacaklarını umut etmesinler çünkü çıkamayacaklar.”

‘ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN CEZA ALMAMIŞ OLDU’

Avukat Havva Hülya Deveci de Ogün Samast’ın tam olarak 'neden tahliye edildiğini, infazının ne zaman bittiğini bilmediğini' anlattı. Avukat Deveci, Ogün Samast’ın yalnızca Hrant Dink cinayetinden ceza aldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

“Ancak Ogün Samast sadece Hrant Dink cinayetinden ceza almıştı. 2019 yılında örgüt üyeliğinden bir dosyası vardı. 2020 senesinde diğer kamu görevlilerin de yargılanması ana dava ile birleşti. 2020 yılında tetikçilerin olduğu 9 sanık hakkında örgüt üyeliğinden zaman aşımı yaklaşıyor diye apar topar ceza verildi. Dosya Yargıtay’a gönderildi. Zaman aşımı nedeniyle Yargıtay da örgüt üyeliği cezasının düşmesine karar verdi. Ogün Samast da örgüt üyeliğinden ceza almamış oldu.”

İNFAZINI YAKTIĞI HALDE NEDEN BİR YIL ÖNCE BIRAKILDI?

Ogün Samast’ın cezaevinde işlediği suç nedeniyle cezası olduğunu, cezası olmasaydı daha erken çıkabileceğini sözlerine ekleyen Deveci, “İnfazını yaktığı halde bir yıl neden erken bırakılıyor? Oradan ne ceza almıştı bilmiyoruz. Zaten geç açılan bir örgüt davası vardı. Ortada bir cezasızlık vardı. Ogün Samast hukuk tekniği açısından zaten tahliye olacaktı. Ancak gerçek adalet olmadığı ve etkili soruşturma yürütülmediği için iş buraya geldi. Hukuk tekniği açısından şu an yapacak bir şey yok. Karar vicdanları rahatlatmadı” diye konuştu.

'GİZLİ AF' DÜZENLEMESİNDE NE VARDI?

Avukat Bahri Belen'in "gizli af" diyerek sözünü ettiği ve Ogün Samast'ın tahliye edilmesine neden olduğunu düşündüğü infaz düzenlemesi 7'nci Yargı paketi içerisinde yer alıyor. 7'nci Yargı Paketi kapsamında 14 Temmuz 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla da yürürlüğe girmişti.

Yeni infaz düzenlemesinden Terörle Mücadele Kanunu kapsamına dahil olan suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar haricindeki herkes faydalanabiliyor. Dolayısıyla çocuk istismarı, hırsızlık, kaçakçılık ve her türlü şiddet failleri bu düzenlemeden yararlanabilir duruma geldi. 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda tamamlayan hükümlüler, iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna geçebiliyor.

2020 yılında yapılan infaz düzenlemesinde ise 30 Mart 2020'ye kadar işlenen suçlar bakımından, terör, cinsel saldırı ve istismar, kasten öldürme suçları ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tutuluyordu.

 

Alkol üstünden muhalefeti hedef aldı

MHP’den 3 milletvekili istifa etti, iddia altın kaçakçılığı yaptıklarıydı

RTÜK Başkanı Enver Aysever'i hedef aldı!

Somonun Tam Birleştirici Etkisi Var

Film-San Vakfı'nda görev dağılımı yapıldı

YGD, Gazetecilere 12 Kategoride Ödüller Verecek

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Esra Öztürk’ten Anadolu’ya Saygı Duruşu

Yunus Emre Enstitüsü'deki büyük vurgunun tutarı belli oldu!

Halil Falyalı’nın sır küpü Cemil Önal Hollanda'da öldürüldü

TÜSİAD yöneticilerinin gözaltına alınmaları üzdü

Türkiye, basın özgürlüğünde 159. sıraya geriledi

İstanbullular 'Kanal İstanbul' istemiyor

İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak

Cemal Enginyurt iki Bakan'ı da hizaya sokan ismi açıkladı

Barış bir tercih değil, anayasal bir sorumluluktur

1 Mayıs'ta 409 kişi gözaltına alındı

Yangın anında insanları uyarmak yerine araçlarını kurtardılar

İstanbul Barosu'ndan 11 avukatın gözaltına alınmasına sert tepki

Konya'da miting çalışması sırasında CHP'ye silahlı saldırı

Cezaevinden izinli çıkan hükümlü uyuşturucuyla yakalandı

Deprem Bölgesindeki İşletmeleri Desteklemek Zorundasınız

CHP otobüsünün şoförüne ev hapsi cezası verildi

'Cumhurbaşkanlığı hevesi yolunda daha kaç CHP’li telef olup gidecek'

Çam ve Sakura Hastanesi'nde 9 yaşındaki kıza cinsel istismar

İşe giderken polis engeliyle karşılaştı, isyan etti

Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,21 oldu

Asıl telef olan Türkiye

Ekrem Bey seçimi yüzde 70'le alır

Kanal İstanbul'u kesinlikle yapacağız, asla vazgeçmedik

Yükleniyor

İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

Anlaşma yapamazsak, İran ile savaşa girebilirim

Rusya’nın işgalini asla tanımayacağız

Netanyahu ile her konuda aynı taraftayız

'Neye mal olursa olsun' İran'a saldıracağız

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Macaristan'a Netanyahu soruşturması

AB, ABD ürünlerine ek vergi uygulamasını başlatıyor

Gazze halkının zorla gönderilmesi hukuka aykırı

İngiliz milletvekili, 'cinsel suçlar' şüphesiyle tutuklandı

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Tuba Ünsal 'biber gazı' tartışmasına kayıtsız kalmadı

Hayal Köseoğlu sessiz kalan sanatçılara ateş püskürdü!

Gülçin Santırcıoğlu'dan Mansur Yavaş'a destek

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Ticari araç pazarında son 5 yılın en büyük düşüşü

Bal ve kaşar peyniri markalarında hile

BTP Kongresi'nde 'Yukarıdan talimat var' krizi

Hastaneler ticarethane, yöneticiler rant aracı değil

Planlı sezaryenlere yasak getirildi

Doktorların Whatsapp grubu ifşa oldu

33 yıllık Özel Göztepe Hastanesi iflasın eşiğinde!

Kötülüğün bir nedeni de konformist normlar

Her 10 kişiden 1’i kanser ölümüyle karşı karşıya

Sağlığı tehlikeye atan çikolata markaları açıklandı

Tavuk parçaları çamaşır suyu ile beyazlatılıyor

RTÜK Başkanı Enver Aysever'i hedef aldı!

YGD, Gazetecilere 12 Kategoride Ödüller Verecek

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Türkiye, basın özgürlüğünde 159. sıraya geriledi

Candaş, YGD Yerel Medya ve Temsilciler Komisyonu Başkanı Oldu!

Sokak röportajı denetimleri sıklaşacak...

Türk Dünyası 10. Belgesel Film Festivali ve Yarışması Başvuruları Başladı

Kayıp kasetler, tanık koruması ve Türkiye'yi sarsacak iddialar

Bilginin kralını bileyim, gazetecilik yapmayacağım

YouTube yayınları daha sıkı denetlenecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50