Otel yerine aile evi tercih edilmeli

Otel yerine aile evi tercih edilmeli

Otel yerine aile evi tercih edilmeli
  • A-
  • A
  • A+

Kanser tedavisi gören çocukların Covid-19 riskine karşı korunması ayrıca büyük önem taşıyor. Bu özel hasta grubunun mümkün olduğunca rahat bir yaz tatili geçirmesi için dikkat edilmesi gereken noktaları ayrıntılı biçimde açıklayan Acıbadem Maslak Hastanesi Pediatrik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “Kanser tedavisi sırasında tatili önermiyoruz. Ancak çocuk çok istiyorsa otel yerine aile evi, yazlık tercih edilmeli. Ama bu çocuklar, havuzdan ve kumsaldan uzak tutulmalı. Çok istiyorlarsa denize girebilirler. Ayrıca bulundukları tatil yerlerinin kalabalıklardan uzak daha sakin mekanlar olması, el yıkama ve maske kullanımı gibi tüm kurallara uyulması gerekiyor” diyor.

“Bağışıklıklarının düşük olduğunu dikkate alın”

Damlacık yoluyla bulaşan Covid-19 vakalarının yüzde 1-5’ini çocuklar oluşturuyor. Ateş ve solunum sorunları bulguları ile kendini gösteren bu hastalığı çocuklar daha hafif atlatıyor. Çocuklarda zatürre gibi ağır durumların daha az geliştiğini belirten Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, kanser tedavisi gören çocukların Covid-19 riski üzerine şunları söylüyor: “Kemoterapi alan hastalar, bağışıklık sistemi zayıf olduğu için biraz daha risk altındaydı. Ancak çocuk hastalarımızda Covid-19 yetişkinlerde olduğu kadar ağır geçmedi, o kadar artış görülmedi. Kanser tedavisi gören çocuklarımız açısından Covid-19 nedeniyle ciddi bir sorun yaşanmadığını söylemek mümkün.”

Otel yerine aile evi tercih edilmeli

Kanser tedavisi gören çocuklar da yaz tatilinin tadını çıkarmak istiyor. Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, tedavi süresi boyunca çocukların tatile gitmesini önermediklerini belirterek “Bunun aslında doğrudan Covid-19 ile bir ilgisi yok. Genel kuralımız bu yönde” diyor. Ancak çocuğun çok bunalmış olması ve tatile gitmeyi çok istemesi halinde bir dizi noktaya dikkat edilerek tatil planlanabileceğini dile getiren Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu uyarılarını şöyle sıralıyor: “Otel gibi kalabalık tatil mekanlara yerine, yazlık gibi aile evlerinde tatil yapılmasını öneriyoruz. Otele gitmek zorunda kalınırsa da yatak çarşafı, havlu gibi malzemelerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli. Tedavi sürecindeki kanserli çocukların havuza girmelerini asla istemiyoruz. Çünkü küçük bir alanda kalabalığa karışmak tehlikeli olabiliyor. Ancak denize girebilirler. Yine de kumsalda, kumlarla vakit geçirmemeleri önemli. Yani çocuk çok istiyorsa, yazlıkta, denize girilip çıkılan, kumsalda vakit geçirilmeyen ve yüzme hariç her yerde maske takma kuralına uyulan bir tatil planlaması yapılabilir.”

Klima hijyenine dikkat

Tatile giderken otobüs ya da uçak gibi kalabalıkların bir arada bulunduğu ulaşım araçları yerine mümkünse özel arabaların tercih edilmesi de kanserli çocuklara Covid-19 ya da başka bir virüsün bulaşması riskini aza indirmede önemli bir yer tutuyor. Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu’na göre araçlarda hassasiyet gösterilmesi gereken bir başka nokta da klimalar. Araç klimasının yeni temizlenmiş olmasını, filtrelerinin değiştirilmesini, mümkün ise klima kullanılmamasını öneren Prof. Dr. Çorapcıoğlu, seyahat sürecine dair “Mola yerlerinde tuvalet kullanımının ardından eller musluğa dokunmadan çok güzel yıkanmalı. Restoranlarda da dezenfeksiyon tedbirlerine devam etmeli” diye konuşuyor.

Gıdalar iyi yıkanmalı

Kanserli çocukların yiyeceklerinin enfeksiyonu azaltan, temiz beslenme kurallarına uygun bir şekilde hazırlanması tedaviyi destekleyen önemli bir araç. Bunun tatildeyken de aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “Her şeyin çok iyi yıkandığına emin olun. Çocuklar kabuğu soyulabilen meyve ve sebzeleri çiğ olarak tüketebilir. Ama kabuğu soyulamayanlar mutlaka pişirilmeli. Bu bizim onkoloji hastalarımızdaki temel kuralımız. Ayrıca çok uygunsuz şartlarda bekletilen kuruyemiş ile simit de kesinlikle kaçınılması gereken yiyecekler. Bu yiyecekler, bağışıklık sistemi bozulmuş hastalarda ciddi enfeksiyon kaynağı olabiliyor. Ayrıca tüketilen süt ve süt ürünleri de kesinlikle pastörize edilmiş olmalı. Açık sütün kaynatılması ile sterilizasyon sağlanmıyor” diyor.

Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, kanser tedavisi biteli en az üç ay olan çocukların da tıpkı diğerleri gibi rahatlıkla tatil yapabileceğini ancak herkesin el yıkama, dezenfeksiyon, maske kullanımı gibi genel hijyen kurallarına mutlaka uyması gerektiğini vurguluyor.

 

Yorum Yazın

Trump'tan Kongre'ye İran resti

'Asgari ücret zammının üçte biri iki ayda buharlaştı'

Asgari ücretin Şubat kaybı 2 bin 232 TL

'Parlamenter denetim işlevsizleştiriliyor'

ABD İran karşısında zor durumda

'Ölürsem intihar demeyin' diyen Fatma Nur Çelik ölü bulundu

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

Serdal Adalı’dan 123. yıl mesajı

'Türk Milliyetçiliği suç gibi gösterilmeye çalışılıyor'

İBB davasında gazeteci ve avukat sınırı kararı

'Bizi Orta Doğu girdabından Atatürk çizgisi kurtarır'

Mehmet Şimşek enflasyonu yine hava şartlarına bağladı

İran dini lideri Hamaney'in öldürülmesi için 'alçaklıktır'

Antalya-Konya Karayolu için suç duyurusu

Ali Erbaş'ın kızından skandal sözler!

Antalya'da esnaf birliklerine operasyon

Şubat enflasyonu belli oldu

'Otokratlar değil, demokratlar kazanacak'

Müsavat Dervişoğlu'ndan iktidara 'petrol fiyatı' uyarısı

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tutuklandı

'Trump çılgın politikalarını sürdürürse sonunun ne olacağı belli!'

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

Çekmeköy’de lisede dehşet, bir öğretmen öldü

Ekonomik ve jeopolitik belirsizlikleri kimse taşıyamaz

İran savaşının ilk faturası pompaya kesildi

'İran'a saldırıları kınıyoruz'

Ülkesini bombalarken ölen ABD askerlerine 'Kahraman' dedi

AK Parti'nin sunduğu yeni vergi teklifinde neler var?

ABD'den demokrasi bekleyenler fena yanılır

'İran'a saldırı gayrimeşru, uluslararası hukuka aykırı'

Yükleniyor

Trump'tan Kongre'ye İran resti

ABD İran karşısında zor durumda

'Trump çılgın politikalarını sürdürürse sonunun ne olacağı belli!'

'İran'a saldırıları kınıyoruz'

Ülkesini bombalarken ölen ABD askerlerine 'Kahraman' dedi

'İran’ın komuta kademesi yok edildi'

Selman'dan orduya 'İran'ı vurun' yetkisi

Avrupa’nın İran sessizliği sosyal medyada alay konusu oldu

İran füzeleri Kudüs'ü vurdu

'İnsanlığı küçümseyen bir cinayet'

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

MG’nin HS ve ZS Modelleri Türkiye’de!

Tesla'dan 657 bin TL'lik indirim sürprizi!

Fiat Scudo Kamyonet, Yollara Çıkıyor

Sürdürülebilir Gelecek İçin Güçlü İş Birliği

Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili Seçildi

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13