Otomotiv sektöründe binlerce kişi işsiz kalacak

Türkiye'nin ihracatının lokomotifi olan otomotiv sektörü, zorlu bir süreçten geçiyor. Girdi maliyetlerinin artışı, döviz kurundaki dalgalanmalar ve küresel ekonomideki yavaşlama, sektörü olumsuz etkiliyor.

Otomotiv sektöründe binlerce kişi işsiz kalacak
  • A-
  • A
  • A+

Ekonomik kriz otomotiv sektörünü de etkiledi. Girdi maliyetlerinin artışı, döviz kurundaki dalgalanmalar ve küresel ekonomideki yavaşlama, sektörü olumsuz etkileyerek işten çıkarmalara yol açıyor.

Ekonomim'den Esra Özarfat'ın haberine göre, özellikle büyük otomotiv firmaları ve yan sanayiler, maliyetleri düşürmek için işçi sayısını azaltmak zorunda kalıyor. Bu durum, hem işçileri hem de ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Otomotivciler, rekabet gücünü kaybettiklerini ve önümüzdeki dönemde daha fazla işten çıkarma olabileceğini belirtti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, sektördeki herkesin zarar ettiğini söyleyerek sürecin nerede duracağını bilmediklerini ifade etti.

TOFAŞ, VARDİYA SAYISINI 1'E İNDİRDİ

Bursa’nın sürükleyici ana sanayilerinden, Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Tofaş Otomobil Fabrikası'nın, geçen hafta vardiya sayısını 1’e indirdiğini çalışanlarına bildirmesi dikkat çekti.

KALIPTA ALT TEDARİKÇİLER ÇİNLİLER OLDU

Öte yandan Türkiye’de sanayi üretimi gerilerken otomotiv endüstrisinin Doğu Avrupa’daki üretimlerinde de artış yaşanıyor. Büyük tedarik sanayilerin çoğu sadece montaj hattı olarak kullandıkları tesislerinde artık üretime de geçti. Bu da Türk otomotiv endüstrisinin rekabetçiliğini tartışılır hale getiriyor.

Otomotivdeki bu durum ağırlıklı olarak Türk kalıp sektöründe de gözleniyor. Kalıp üreticilerinin proje alabilmek için maliyetleri düşürme çabası, kalıp üretiminin büyük oranda Çinli kalıpçılara kaymasına neden oldu.

Türkiye’de kalıp üretiminin Portekiz’den daha pahalı olduğunu belirten kalıpçılar, siparişlerinin Portekiz’e kaydığını belirtti. Maliyetleri tutturmak için de alt tedarikçi kullanarak Çinli kalıpçıları kullandıklarını açıkladı.

TÜRKİYE'DE İŞÇİLİK MALİYETİ 2 BİN EURO

Türkiye’de işçilik maliyeti 2 bin Euro olduğunu belirten sektör temsilcileri "Orada ise asgari ücret 850 Euro. Tamamen maliyetlerle ilgili. Türkiye’de döviz ucuz” değerlendirmesini yapıyor. Bazı büyük tedarik firmalarının da kalıphanelerindeki üretimi durdurduğu ifade ediliyor.

ÜRETİME ARA VERİLMESİ İHRACATI ETKİLEDİ

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörünün ağustos ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,4 geriledi. Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini koruyan sektörün aldığı pay da yüzde 12,3 oldu.

Otomotiv endüstrisinde ağustos aylarında planlı bakım-onarım çalışmaları nedeniyle üretime ara verildiğine değinen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Buna rağmen geçen ay ihracatta ağustos ortalamalarının üzerine çıktık. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs ürün gruplarında çift haneli artış kaydettik. En önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 24, Slovenya’ya yüzde 116, Romanya’ya yüzde 108 ihracat artışları oldu. Türkiye otomotiv endüstrimizin ocak-ağustos dönemi ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 3,4 artışla 23 milyar 531 milyon dolara ulaştı” dedi. Ağustosta en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin ihracatı yüzde 3 artarak 1 milyar 214 milyon dolar oldu.

Sanayicinin maksimum verimlilik hesapları yaptığını ifade eden Çelik, OEM dışında sektördeki herkesin zarar ettiğini ifade etti. "Sürecin nerede duracağını anlamak zor." diyen Çelik "Otomotivci maliyet ve rekabet kıskacında. Üretici kurdan dolayı ürün fiyatlarını güncellemiyor. Ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortamdan da zarar görüyor. Enflasyon biraz hız kesmiş olsa da şimdiye kadar görülen zarar inanılmaz. İç pazarda güç kaybetmek ihracatı da olumsuz etkiliyor. KOBİ’ler finansa ulaşamıyor. Paranın maliyeti çok yüksek” diye konuştu.

TÜRKİYE, OTOMOTİV İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR

Türkiye’de yeni bir yatırıma, bir kapasite oluşturulmasına her zaman olumlu baktıklarını belirten Baran Çelik, Çinli BYD’nin yatırımını “Burada yerlilik oranları önemli. Yerlilik oranı belirli bir rakamın altında olursa sanırım teşvik işlemez. Ama belli bir plan dahilinde yerlilik oranını artırma olabilir. Bunu bilemiyoruz. Nihayetinde yüzde 51’in üzerinde yerliliğe ulaşmalarını öngörüyoruz. Şu anda elektronik parçalarda önemli üretimler yapan yabancı büyük tedarik sanayilerle görüşmelerin sürdüğünü görüyoruz. Ancak metal kolunda henüz bir görüşme sağlanmadı. Zaman içinde rekabetçilik oluştukça metal kolunun da işin içine dahil edileceğini düşünüyoruz. Ayrıca bir Çinli firma ile daha yatırım görüşmelerinin sürdüğü duyumunu alıyoruz. Türkiye, otomotiv endüstrisi için önemli bir pazar.” diyerek değerlendirdi. Sektör temsilcileri yetkililerin, sektöre yönelik destekleyici politikalar geliştirmesini bekliyor.

Uzmanlara göre, sektördeki zorluklar, işten çıkarmalara yol açarak işsizliği artırıyor. Otomotiv sektörünün geleceği belirsiz. Sektör temsilcileri, yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle bu zorlu süreci aşabileceklerini belirtiyor. Ancak, küresel ekonomideki gelişmeler ve hükümetin destekleri de sektörün geleceğini belirleyecek önemli faktörler arasında.

 

Yorum Yazın

'Yoksullukta, enflasyonda, işsizlikte Avrupa birincisiyiz...'

Mestan Özcan 2 vekil maaşıyla geçinemiyormuş

Boşanmış Bir Çiftin Komik ve Duygusal Hikâyesi Geliyor!

Ümraniye’nin Trafik Yükünü Hafifletecek Dev Yatırım

'Orta Koridor ve Kalkınma Yolu önemli'

Erbakan Belediye Başkanlarının AK Parti'ye geçmesinin nedenini açıkladı

'İktidar, komisyon dışında tek bir pratik adım atmadı'

First Quantum Minerals, Türkiye'den çıkıyor

Her gün ortalama 330 esnaf kapısına kilit vurdu

Ben Adanalıyım, Silivri’de ne işim var?

Camide kan donduran vahşet

Suriye protestolarına polis müdahalesi Meclis gündeminde

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'İran saldırırsa vururuz'

Beyaz eşyada yurt içi ve İhracat satışları düştü

'Ters kelepçe takıldı, görevden uzaklaştırıldım'

Yüksek maaş alanlara beyan zorunluluğu

ABD'de tüketici güveni 2014'ten bu yana en düşük seviyede

'İsmailağa'nın nal topladığı belgelenmiştir'

'Şara, çok saygın Cumhurbaşkanı'

'Devlet içinde devlet olmaz'

Elektrikte yüzde 20 zam yolda

İstanbullular kart borcuna ve temel gıdaya yetişemedi

'Tutuklanması gereken bir sanık VIP’ten giriyorsa bu adil yargılama mıdır?'

Kozmetik devi 3 firmaya soruşturma

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Keşke duruşmalar canlı yayınlanabilseydi

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Kentsel dönüşümde kiracıya tazminat yolu açılıyor

İletişim Başkanlığı Ermenistan’a yardım iddialarını yalanladı

Yükleniyor

'İran saldırırsa vururuz'

ABD'de tüketici güveni 2014'ten bu yana en düşük seviyede

'Şara, çok saygın Cumhurbaşkanı'

Düpedüz saygısızlık ve yakışıksız!

Hamaney'in özel bir yeraltı sığınağına geçtiği iddia edildi

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

'Bazen bir diktatöre ihtiyaç duyarsınız'

Avrupa'daki ABD üslerini mi kapatalım?

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9