Plajlar işgal altında, havlu koymak bile paralı

Halkı ücretsiz denize girme hakkından yoksun bırakan işletmelerin hukuksuzluğu sürüyor. İstanbul, Kilyos’ta özel plajların bulunduğu sahilde ne yürümemize ne de denize girmemize izin verildi.

Plajlar işgal altında, havlu koymak bile paralı
  • A-
  • A
  • A+

Kamuya, devlete, halka ait kıyıların sahillerin parsellenerek, özelleştirilerek halkın ulaşımından kaldırılarak gelir seviyesi yüksek olanlara özel hale getirilmesine tepkiler büyüyor.

Sahil ve plajların özel işletmelere devriyle halkın ücretsiz denize girme hakkı elinden alındı. Bu hukuksuzluğa karşı Yunanistan’da başlayan “Havlunu al da gel” hareketi Türkiye’de de karşılık buldu.

Çeşme, Bodrum, Ayvalık, Akyaka, Datça’da seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar, Anayasa’ya göre kamu malı olan plajların, vatandaşa ücretsiz açılmasını talep etti. Benzer talep uzun zamandır İstanbul’un ilçesi Sarıyer’den de yükseliyor.

Yunanistan’da sahiller halkın ulaşımından uzaklaştırılırken başlayan havlu hareketi, Türkiye’ye sıçradı!

Lüks otellerin ve ‘beach’lerin kıyıları hukuksuzca paralı yapmalarına karşı Yunanistan’da başlayan ‘havlu hareketi’ Türkiye’de de yayıldı.

Zamlardan, geçim kaygısından ya da aşırı sıcaklardan bunaldığınız bir yaz günü, sevdiklerinizle size en yakın yerlerden birine yüzmeye gittiğinizde sizi karşılayan doğa harikası kıyılar, serin sular değil; sizi soymak için sıraya girmiş işletmeler oluyor.

Son yıllarda neredeyse her yerde ücretli plajlar, halkın kıyıya erişmesinin önündeki en büyük engel.

Ortada ise büyük bir soygun var. İşletmelere giriş ücretleri her geçen gün artıyor. Bazı işletmeler işi o kadar abartmış durumdaki asgari ücretin onda biri sahile giriş ücreti olarak isteniyor. Zaten zamlardan ve geçim kaygısından bir gün de olsa kaçmak isteyen bir emekçinin vereceği ücretle, bir kilo peynir, yarım kilo kıyma almayı mukayese etmemesi mümkün değil. İşletmelere vereceğiniz ücret, buzdolabınızda eksik olan bir ürünü alamamanıza neden olabilir.

ANAYASA HALKTAN YANA

Oysaki kıyıların halk tarafından ücretsiz ve eşit kullanımı anayasal güvence altında.

Anayasa’nın 43. Maddesine göre, kıyılar özel teşebbüslere kapatılmış durumda. Maddeye göre, kıyılar devletin hükmü ve tasarrufu altında.

Kıyı Kanunu ise bu hükümlerin halk yararına kullanımını garanti altına alıyor.

Kanunu’nun 6. Maddesi şöyle:

Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.

HAVLU HAREKETİ

Yunanistan’da Paros adasında yaşayan 70 yaşındaki Nikolas Stefanu, denize girmek için 70 avro isteyen bir işletmeye karşı başlattı havlu hareketini ve sonrasındaki tüm ülkeye yayıldı.

Havlu hareketi Türkiye'de ilk kez İzmir’in Çeşme ilçesinde ortaya çıktı.

Doğal SİT alanı Gücücek Koyu’nun özel bir işletmeye verilmesine tepki gösteren yurttaşlar, gösterdikleri tepkileri ‘havlunu al gel’ eylemine dönüştürdü.

Denize girilebilecek kıyıların tamamının işletmeler tarafından işgal edildiği ve ‘beach’lere girişin 600 lira – 1500 lira arasında ücret ödenerek yapılabileceğini söyleyen yurttaşların eylemleri, ‘havlu hareketinin’ Türkiye’deki ilk eylemi oldu.

Muğla’nın Datça ilçesinde de yurttaşlar sahillerini savunmak için eylem yaparken; bu eylemleri yine İzmir’in Foça ilçesindeki eylemler izledi.

Yurttaşlar, sahillerin özel işletmelere devredilmesine karşı bir basın açıklaması yaptıktan sonra sahile havlu atıp oturma eylemine başladı.

Yurttaşların ellerindeki dövizler ise eylemden daha çok konuşuldu: 'Bu ne beach im iş'

SARIMSAKLI EYLEMLERİ

Son olarak ise Türkiye’nin en uzun plajı olarak bilinen Sarımsaklı Plajı’nda yurttaşlar eylem yaptı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan plajda yurttaşlar, “Kıyılar sermayenin değildir” sloganları atarak, kıyıların rant projelerine kurban edilerek betonlaşmasını ve işletmelerin plajları işgal etmesini protesto etti.

Ali Adıgüzel, yurttaşların sahilde yürümesinin bile engellendiğini belirtiyor.

Adıgüzel, eylemlerin başlama sürecini şöyle anlatıyor: “İlk eylem Ayvalık Altınova’da gerçekleşti, geçen hafta Altınova’da eylemin ardından asıl sorunun Sarımsaklı’da olduğunu konuştuk. Orada hukuksuz bir şekilde setler çekilmiş. Sadece kıyıya kadar şezlong atma değil, normal vatandaşın kıyıdan geçemeyeceği bir duruma kadar demir, hasır setler çekilmiş. Orada yapmamız lazım dedik. Ayvalık Tabiat Platformu’nun çağrısı oldu, biz de çağrıcısı olduk Ayvalık Semtevi olarak. Geçen cumartesi de buluşup kıyıda uzun bir yürüyüş yaptık, işgal edilen yerlerde oturma eylemi yapıldı. Yunanistan’da, 70 yaşındaki bir kişinin 70 euro ödemeyi reddetmesi ile başlayan eylemlerin ardından Ayvalık özelinde işgallere karşı, Büyükşehirin yaptığı kiralama, kıyı şeridinin abluka altına alınmasına yurttaşların gösterdiği tepki, eylemlerin kuvvetlenmesine neden oldu.”

Kıyıların mafyatik insanlara kiralandığını, işletmelerin kiraladıkları alanı iki katına çıkardığını belirten Adıgüzel, “Herkes kanunun uygulanmasını istiyor. Bir yer kiralanabilir, kiralanan yerlerde halkın havlusunun atabileceği yerlerin ayrılması lazım. Kiralanan yerlerin etrafının çevrilmemesi, halkın girişinin engellenmemesi lazım. İşletmelerin kuracağı her şeyin sahil şeridinin 5 metre gerisine çekilmesi lazım. Halkın havlusunu koyabileceği yerlerin olması, işletmenin çevirdiği yerlere giren insanları tehdit etmemesi lazım. Burada muhatap büyükşehir belediyesi. Burada mafyatik tiplere kiralıyorlar sahilleri. Bu tipler, bir yeri kiralamışlarsa, iki katı büyüklüğüne çıkarıyorlar işlettikleri yerleri. Bu da yetmiyor, şezlong ve şemsiyeleri denizin dibine kadar çekiyorlar. Bu da yetmezmiş gibi etrafı çeviriyorlar” sözlerini sarf ediyor.

Adıgüzel ayrıca halkın taleplerini üç başlıkta açıklıyor:

"Çevrilen alanın kaldırılması, işletmelerin denizden en az 5 metre geriye çekilmesi, şezlong ve şemsiyelerin belli aralıklarla konulması."

OLASI İSTANBUL EYLEMİ NEREDE?

Megakent İstanbul, plansız yapılaşması ve nüfus yoğunluğu ile emekçilerin için adeta bir cehenneme dönüştü. Kira zamları, ulaşım zamlarına bu yaz megakenti kasıp kavuran aşırı sıcaklar da eklendi.

İstanbullu emekçilerin, serinlemek için gidebilecekleri en yakın yer ise Adalar.

İstanbul’daki 5 adadan en büyüğü, Büyükada da işletmecilerin işgali altında. Ücretsiz girilebilecek tek bir plaj bile yok. Büyükada’ya giden İstanbulluların ücretsiz denize girebilmesi için uygun olan sadece birkaç tane koy bulunuyor. Bu koylara girmek için de yamaçlardan sahile inen tehlikeli yolları kullanmak gerekiyor. Yazları yangınları önlemek için getirilen ‘Ormana giriş yasağı’ ile bu koylara giriş de yasaklanmış oluyor.

Kıyılarda özelleştirme saldırısı büyüyerek sürüyor. Halka ait olan sahillerin, halk tarafından ücretsiz kullanması için verilen mücadelenin de özelleştirme saldırısı ile büyümesi olağan gözüküyor.
 

 

Yorum Yazın

Schengen Bölgesi'nin kapıları Türklere kapandı

Çıkacak bir mutlak butlan kararı yok hükmünde

Milyonlarca Amerikalı 'krallara hayır' diye haykırdı

'Bu pazar bir seçim olsa...'

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okumak suç sayıldı!

'Katma Değeri Yüksek Bir KKTC İçin Tüm İmkânlara Hazırız'

İstanbul’da Babalar Günü’ne Özel Kadınlardan Sıra Gecesi

Levent Rotary Kulübü’nde Bayrak Değişimi

Yılmaz Özbay da kamera karşısına geçti

Fiyat politikasının turizmi olumsuz etkiledi

İslam dünyasındaki dağınıklık İsrail’e cesaret veriyor

Çaya yüzde 15 zam daha geldi

'Erdoğan sadece İsrail’e değil Trump’a karşı da dik durmalı'

İslam dünyası, 9 milyonluk küçücük İsrail karşısında çökmüş durumda

Ebruli Esintiler Korosu'ndan Unutulmaz Gece

Murat Balkan’ın 'Roman Havası' müzik severlerle buluştu

İsrail, İran'la savaşacak arkadan hedef Türkiye'dir

KUZEY KIBRIS YAZA CAPITON İLE 'MERHABA' DEDİ

Dilan Polat psikiyatri kliniğine yattı

Ehliyet yenilemek isteyenlere ücret şoku

İran’dan İsrail’e misilleme saldırısı

Kanunumuzda 'radar cezası' diye bir ceza yok

Ali İlbak ve Yusuf İlbak 'ev hapsi' ile tahliye edildi

Askerî müdahale dahil tüm seçenekler masaya yatırılmalıdır

ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

Netenyahu, Türkiye'nin bölgesel etki alanlarını hedef alıyor

'İsrail'in haydutluğuna dur denmeli'

İsrail’in İran’a saldırısında can kaybı 78’e yükseldi

Zeytinliklerde madencilik düzenlemesi yeniden Meclis'te

İran saldırısı Türkiye'ye mesajdır

Yükleniyor

Milyonlarca Amerikalı 'krallara hayır' diye haykırdı

İran’dan İsrail’e misilleme saldırısı

ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

İsrail’in İran’a saldırısında can kaybı 78’e yükseldi

İsrail’in İran saldırısı bölgesel savaşa yol açabilir

İsrail'i savunmaya hazırız

İsrail'den İran'a hava saldırısı

İsrail'den Gazze'de yardım bekleyen sivillere saldırı

Donald Trump uçağa binerken tökezledi

Çin, Afrika Kıtası’nı borç sarmalına soktu

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

Melis Sezen kısa taytıyla poz verdi!

Demet Özdemir bayramda soluğu babasının yanında aldı

Hazal Subaşı sezonu açtı

Pelin Akil hastanelik oldu

Fatma Turgut'un ehliyetine el konuldu

Yasmin Erbil plajda aşka geldi

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Bu kene türü hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi risk taşıyor

Rafine şeker yaşlanmayı hızlandırıyor

Her 3 üründen biri limit dışı pestisit içeriyor

Sarıyer Börekçisi mide bulandırdı!

Her dört tepsi baklavanın birinde dışkı kökenli bakteri çıktı

Sağlıklı bir Kurban Bayramı sofrası nasıl olmalı

Özel hastanenin aldığı fazla ücret tüketiciye iade edildi

Gıda takviyeleri ilaç değildir

Saray’ın bekçi köpeği değil halkın çoban köpeği olurum

Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında yakalama kararı

Gökçek'in kanalında 'Uyuşturucu' ve 'fuhuş' soruşturması

Silivri’den dışarı çıkmanın kestirme yolu gizli tanıklık

KRT emekçileri: Bayramı direnişle geçiriyoruz

'Özgürlükçü anayasa' söylemlerine sakın inanmayın

Gazeteci Kadıköy'de gözaltına alındı

Azerbaycan’da Kıbrıs Konusu Masaya Yatırıldı

Yavuz Yılmaz, Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’nde Güven Tazeledi

Gazetecilerden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne Ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2