GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriRamazan’da gıda israfı uyarısı
Ramazan’da gıda israfı uyarısı
- A-
- A
- A+
COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl farklı bir şekilde geçirdiğimiz Ramazan ayında bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha da önemli hale geldi. Sabri Ülker Vakfı’nın paylaştığı bilgilere göre iftarda gün boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu her besin ögesini içeren bir beslenme, güçlü bir bağışıklık sistemi için şart. İdeal bir iftar sofrasında meyve-sebzeler, tam tahıllar, yoğurt veya ayran gibi süt ürünleri ile proteinden zengin kırmızı et, tavuk, balık ve kuru baklagiller arasından tüm besin gruplarının yer alması gerekiyor. Örneğin protein grubu olarak tavuk seçilen bir öğünde tam tahıllı ekmek, yoğurt ve az miktarda yağ eklenmiş bir salata tüketerek ideal bir iftar öğünü hazırlanabilir. Bunun yanında et ve etli yemeklere yağ eklemeyerek, sebze yemekleri içinse sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
Sabri Ülker Vakfı, ayrıca, beslenmemize dikkat ederken gıda israfından da kaçınmamız gerektiği uyarısını yapıyor. Plansız ve fazla miktarda pişirilen yemekler çok sayıda artan yemeğe yol açabiliyor. İşte Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayında gıda israfından kaçınma ipuçları:
Haftalık yemek listesi yapın, market alışverişini planlayın
Sağlıklı bir Ramazan için iftar ve sahurda besin çeşitliliğini sağlamak gerekiyor fakat bu sırada gıda israfından mutlaka kaçınmak gerekiyor. Covid-19 salgını nedeniyle markette geçirilen sürenin kısaltılması ve alışveriş sıklığının azaltılması gerekliliği, market alışverişini planlamayı daha da önemli hale getiriyor. Planlanarak yapılan market alışverişleri sayesinde ihtiyaç duyulmayan ürünler alınmıyor ve böylelikle israfın da önüne geçiliyor. Haftalık yemek listesi yapın ve ona göre alışverişinizi planlayın.
Daha küçük sofralara göre yemek pişirin
Kültürümüz gereği iftar sofralarımız her yıl kalabalık oluyordu. Ancak bu yılki Ramazan ayının Covid-19 salgınına denk gelmesi nedeniyle daha küçük iftar sofraları kuruluyor. Kalabalık sofralara alışkın kişiler yemekleri her zamanki gibi fazla pişirme eğiliminde olabilir. Oysa pişirilen yemek miktarını azaltarak israfın önüne geçmek mümkün.
Mutlaka Sahura kalkın
Sahur öğünü, normal düzende kahvaltı yerine geçiyor. Sahurda, gün içinde enerji sağlayacak ve tok tutacak tahıllara mutlaka yer vermek gerekiyor. Tam tahıllı ekmeklerin yanı sıra yulaf da sahurda tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerden biri. Yulaf, yüksek lif içeriği sayesinde gün içindeki tokluk süresini uzatıyor. Buna ek olarak en kaliteli protein kaynaklarından birisi olan yumurtanın da sahurda yer alması gerekiyor. Tuzsuz peynirler, tuzsuz salamura zeytinler ve bol yeşillikle sahur öğünü daha da sağlıklı hale getirilebilir.
Sabri Ülker Vakfı hakkında:
Türk gıda sektörünün duayeni Sabri Ülker anısına kurulmuş olan ve misyonunu Sabri Ülker’in hayat felsefesinden derleyen Vakıf, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgi ile aydınlatmak üzere faaliyetlerini sürdürüyor. Avrupa Beslenme Vakıfları İletişim Platformu’nun Türkiye’den tek üyesi olan Vakıf, 2009 yılından bu yana topluma sağlıklı yaşam ve beslenme konularında güvenilir bilimsel bilgiyi ulaştırmakta ve dünya genelinde referans kabul edilen kurumlar ile iş birliği içinde Türkiye’nin referans kurumu olma hedefiyle yoluna devam etmektedir.
Haber-Gizem Ezgi Yılmaz
Epstein mankenleri cinsel ilişkiye zorladı
Operatör değişikliği e-Devlet’e taşınacak
Rus uyduları İran için Türkiye'yi gözetliyor
Trump yönetimine karşı 'Krallara Hayır' protestosu
'Savaşı İran kazanıyor'
'On yıllar sürecek çatışmanın zemini hazırlanıyor'
Mutlu Işıksu AK Parti’den istifa etti
'Bilge Lideri ve MHP’yi örseleyecek davranışlardan kaçınmak gerek'
Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!
Bahçeli'den İzzet Ulvi Yönter'in istifasına ilişkin ilk açıklama
'Polis kamerasından paparazi çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun!'
Erdoğan, BlackRock CEO’su Larry Fink ile görüştü
Asırlık Türk devi Fişek Hırdavat resmen iflas etti
File Market, yüzde 280 kazançla satmış
'Pamuktan teknolojiye uzanan bir ekosistem kurduk'
UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!
SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU
Uşak Belediye Başkanı gözaltına alındı
Marmaris Belediyesi’ne gece yarısı polis baskını
Şaban Kazdal Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi
Kocaeli’de eğlence mekanına kurşun yağmuru
Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi
A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi
Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler
'Geçici olarak bazı zorluklar yaşayabiliriz'
Motorine yine 6,10 TL'lik dev zam geliyor
Feti Yıldız'dan dezenformasyon yasası eleştirisi
'Temiz eller operasyonunu, sadece eli tertemiz olanlar yapabilir'
'Çocuk ölümleri milli güvenlik sorunu'
'Türkiye'yi yönetenler acil tedbir almalı'
Yükleniyor






