RTÜK yine muhalif kanallara ceza yağdırdı!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV, Now TV, Sözcü TV ve TELE 1'e yine ceza yağdırdı. Kanal Ege’nin ise yayın lisansı iptal edildi.

RTÜK yine muhalif kanallara ceza yağdırdı!
  • A-
  • A
  • A+

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), üst kurul toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda Sözcü TV, Flash Haber, NOW TV, Halk TV, Tele 1, TV8 ve dijital platform Netflix’e idari yaptırım uygulandı. Kanal Ege’nin ise yayın lisansı iptal edildi.

HALK TV'YE "SES KAYDI" CEZASI
Üst Kurulda, Halk TV’de yayınlanan Neden Sonuç adlı programda; "bilirkişi olarak görev yapan kişinin telefon görüşmesinin rızası dışında yayımlanmasına yönelik" inceleme raporu değerlendirildi. Raporda izinsiz ses kaydı üzerinden kişinin hedefe alındığı, ismi üzerinden imalarla itibarsızlaştırıldığını, yargılama sürecine yönelik algı oluşturulmak istendiği, ayrıştırıcı bir dil kullanıldığı, tarafsız ve objektif haber verme yükümlülüğüne aykırı şekilde kişisel hakları ve itibarına saldırıldığı, sorumlu yayıncılık anlayışına karşı davranıldığı iddia edildi.

Bu kapsamda; 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinde yer alan ”İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verildi.

Kararı, RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medyadan duyurdu.

"OYLAMA TALEBİMİZ KEYFİ OLARAK İŞLEME ALINMADI"

Taşcı, X'ten yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"RTÜK’ten Halk TV’ye bilirkişi cezası!

Barış Pehlivan’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili dosyalara atanan bilirkişi ile yaptığı telefon görüşme kaydının yayınlanması nedeniyle Halk TV’ye yüzde 3 idari para cezası verildi. Oy çokluğuyla alınan karar, yasanın 'özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırılık' hükmüne dayandırıldı.

Kurul’un çoğunluğu, Neden Sonuç isimli programda Seda Selek’in 'Soyadı Büyükcanayakın. İlginç bir isim. Kendisi ne kadar cana yakın ya da kime yakın… Ya da ne kadar cana yakın bilinmez. Ama kime yakın ortada.' sözleriyle bilirkişinin hedef alındığını değerlendirdi.

Uzman raporu yasanın en ağır maddesi 8/1/b bendinden hazırlanmış ancak Üst Kurulda yapılan müzakerede ceza maddesi (ç) bendi olarak değiştirilmiştir. Bu dosya öncesinde RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in 'gereği yapılacaktır' açıklaması nedeniyle ihsası reyde bulunduğundan müzakereye katılamayacağına ilişkin oylama talebimiz keyfi olarak işleme alınmadı ve Şahin açıkladığı gibi ceza yönünde oy kullandı."

TELE 1, NOW VE SÖZCÜ'YE KARTALKAYA CEZASI

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangını faciasıyla ilgili yayınlarından dolayı TELE 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye idari yaptırım uygulandı. Üst Kurul toplantısında 6112 sayılı Kanun 8. maddesinde yer alan “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz" hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla Tele 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye üst sınırdan para cezası verildi.

FATİH PORTAKAL'A DA 'İFTİRA' CEZASI

Sözcü TV ana haber sunucusu Fatih Portakal’ın “İktidara yakınsan hiçbir şey başına gelmez. İktidar aleyhinde konuşuyorsan, ister gazeteci ol ister siyasetçi ol, alınabilirsin. Senin başına her şey gelebilir. Tenhalarda bile öldürülebilirsin. Tenhalarda bile öldürülebilirsin” sözleri nedeniyle "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmüne aykırılık iddiası ile üst sınırdan para cezası verildi.

NETFLIX’E YAPTIRIM

Üst Kurul toplantısında NETFLIX’de yayınlanan “Teen Titans Go” adlı programı da değerlendirdi. Söz konusu programa 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8'inci maddesindeki "Toplumun millî ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verilerek katalogdan çıkarma müeyyidesi uygulandı.

Üst Kurul toplantısında TV8’de yayınlanan Survivor isimli programa da şiddeti artırdığı gerekçesiyle üst sınırdan para cezası uygulandı.

MUSA ÖZUĞURLU’NUN FERDİ TAYFUR SÖZLERİNE PARA CEZASI

RTÜK, sanatçı Ferdi Tayfur’a yönelik TELE 1 ekranlarında Musa Özuğurlu’nun “Müzikal açıdan baktığımız zaman berbattı.” sözlerini de ceza verdi. Program sunucusunun ifadeleri "topluma malolmuş bir sanatçının ölüm haberinin ardından, sanatçı hakkında eleştiri sınırları ötesinde yorumlar" olarak değerlendirildi.

TELE 1'e " …kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlali gerekçesiyle üst sınırdan para cezası verildi.

Ayrıca Sözcü TV’nin “Öncesi Sonrası Gece”, “Kitabın Ortası”, Flash Haberin “Can Ataklı ile Ana Haber” “Başkentte Gündem”, NOW TV’nin “Ozan Gündoğdu ile NOW Haber Hafta Sonu” programları da üst sınırdan para cezası aldı.

 

Yorum Yazın

'İki Boğaz köprüsü ve 7 otoyolu özelleştirmek istiyorlar'

Avrupa’da emekli maaşı sıralaması: Türkiye en alt sırada

Ahmet Mücahit Ören Epstein belgelerinde yer aldı

Emeklinin bayram ikramiyesi eridi

Faruk Gökkuş: Köprüleri özelleştireceğiz

Ümraniye TEM Otoyolu'nda 8 araç birbirine girdi

'AK Parti yargı eliyle iktidar koltuğunda kalmaya çalışıyor'

Cezaevinden izinli çıktı katliam yaptı

'Mesut Özarslan hakkında verilmiş bir karar yok'

Aykut Çakmaklı, TÜGİAD'da güven tazeledi

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

Hazine, 105,9 milyar lira daha borçlandı

Köprü ve otoyollar için 33 milyar dolarlık rant iddiası

Türkiye'nin yüzde 70’i şiddetli kuraklıkla karşı karşıya

'Açıklamalar değerli ama pratikte adım yok'

ABB'ye PORTAŞ müfettiş görevlendirmesi

'Cumhuriyet'in kuruluş ilkelerini tartışmaya açmayın'

Turgay Ciner hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı

THF 50. Yılı Gala Gecesi Düzenlendi

'Halkın iradesine yapılmış açık bir saygısızlık'

Kumluca-Kemer kara yolunda göçük

Düzce’de üç gündür kayıp olan H.E.’nin eşyaları bulundu

İBB, emeklilere 10 bin lira verecek

Keçiören Belediye Başkanı CHP'den istifa etti!

Sistem hatası bedava ev sahibi yaptı!

Eyüp Aksu yönetimi ibra edilmedi

Tavuğa Ramazan öncesi zam kararı

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Devletin valisi belediye başkanını yok saydı!

Refah için iktidar değişikliği gerekli mi?

Yükleniyor

'ABD saldırırsa, bölgedeki üslerini hedef alırız!'

İran'la ticaret yapan ülkelere ikinci ek vergi

Bill Gates'ten Epstein itirafı

ABD-İran zirvesi iptal

Muammer Kaddafi'nin büyük oğlu Seyfulislam öldürüldü

Oval Ofis'te Epstein sorusu gerilimi

Venezuela'dan ABD'ye ilk LPG sevkiyatı yolda

'Türkiye F-35 alamayacak'

3 milyon sayfa Epstein arşivi erişime açıldı

SDG orduya katılıyor, petrol sahaları Şam'a devrediliyor

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12