Şeker Hastalığı büyük bir tehlike

Şeker Hastalığı büyük bir tehlike

Şeker Hastalığı büyük bir tehlike
  • A-
  • A
  • A+

Tip2 diyabetin tedavisi için geliştirilen Metabolik Cerrahi’yi Türkiye’ye tanıtan Prof. Dr. Alper Çelik, dünyada bu ameliyatları uygulayan 8 cerrahtan biri.

Çağımızın sorunu olan obezite ve şeker hastalığının tedavisinde en etkili yöntemin metabolik cerrahi ameliyatı olduğunu, bu ameliyatla tip 2 diyabetle beraber hipertansiyon, gut, uyku apnesi, yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklardan da kurtulunabileceğini söylüyor.

Mide ve bağırsaklara yapılan müdahale ile insülinin aldığı yolu yani ince bağırsakları yeniden şekillendiren Prof. Dr. Alper Çelik, kısaca insülin trafiğini düzenliyor.

Obezite ve şekerin birbiriyle bağlantılı rahatsızlıklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alper Çelik, genellikle bu iki hastalıktan birinin diğerine kapıya açtığını vurguluyor. Şeker hastalığının daha sinsi bir hastalık olduğunu belirten Çelik, tip2 diyabetin hastaları içten içe çürüttüğünü ve zamanla damarların tıkanmasına önayak olduğunu söyleyerek tehlikeye dikkat çekiyor. Çelik konuyla ilgili olarak, hastaların ameliyata başvurmadan önce hastaların günlük yaşamları içinde uygulayacakları bazı yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmalarının mümkün olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kişilerin bu reçeteden sonra dahi kilo verememesi ve şeker hastalığından kurtulamaması halinde Metabolik Cerrahi’nin tedavi açısından etkili bir seçenek olarak masaya yatırılır”

40 bin şeker hastasından 2 bin 500’ü ameliyat edilebildi

Zamanında müdahale edilmesi durumunda şeker hastalarının ameliyat olabileceğini belirten Prof. Dr. Alper Çelik, ameliyatların her şeker hastasına uygulanmadığını ve belirli kriterlere sahip hastalara uygulanabildiğinin altını çiziyor. Ülkemizde 40 binin üzerinde diyabetlinin bu operasyonlar için kendisine başvurduğunu belirten Çelik, bu hastalardan 2 bin 500’ünün ameliyatla tedavi edildiğini söylüyor. Bir hastanın ameliyat edilebilmesi için iyi bir insülin deposuna ve aktivitesine sahip olması gerekiyor. Zamanında gelen hastaların tedavisinde Metabolik Cerrahi’nin başarı oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğu belirtiliyor.

'Hastalarımız ameliyat sonrasında şekersiz hayata merhaba diyecek'

Türk cerrahisinin bilim dünyası açısından önemine değinen Prof Dr. Çelik, 'Geçtiğimiz gün İstanbul'dan İspanya'nın başkenti Madrid' e canlı ameliyat gerçekleştirdik. Bir dünya kongresinde, şeker hastasını ameliyatla tedavi ettik. Hastamız, 54 yaşında bir erkek hastaydı. Ciddi görme kayıpları yaşıyordu. Şekere bağlı bir göz hasarı da mevcuttu ve bundan sonra gözünde hasar olmayacak. Hastamız ameliyat sonrasında ilaçlarını, insülinlerini yavaş yavaş azaltarak bırakacak ve şekersiz hayata merhaba diyecek. Bu ameliyat iki açıdan önemli. Birincisi dünya kongresinde Türk cerrah operasyon yapma şansı buluyor. Bu bizim cerrahi akademimizin Türk cerrahi bilim dünyasını ne kadar önemli bir yere geldiğinin göstergesidir. İkincisi ise şeker hastası gibi şimdiye kadar ilaçla insülinle tedavi edilebileceği iddia edilen bir hastalığı ameliyatla tedavi edilebiliyor olmasıdır' şeklinde konuştu.

'Hastaların çoğu birkaç hafta içinde sosyal hayatlarına dönerler'

Erişkin şeker hastalarının çoğu boş yere insülin kullandıklarına da değinen Çelik, 'Bu insanların aslında vücudu insülin üretiyor ama ne yazık ki pek çok hekim arkadaşımız şekeri yüksek gördükleri her hastaya insülin yazıyorlar. Ancak bu insanların aslında çoğunun bedeninde insülin var. Sadece bunu kullanamıyorlar. Ameliyat, bu üretilen ama kullanılamayan insülinin artık kullanılmasını sağlıyor. İnsülin vücutta serbest kaldıktan sonra vücut kendi insülinünü kullanmaya başlıyor. İlaçlara insülinlere artık ihtiyaç duymuyor. Hastaların çoğu birkaç hafta içinde sosyal hayatlarına dönerler. Eskisinden daha aktif daha canlı bir şekilde dönerler ve uykuları değişir, yolda yürüyüşleri değişir, merdiven çıkmaları bile değişir. Yepyeni bir hayat başlar' diye konuştu.

'Metabolik cerrahi Türkiye'de 12. yılını ve 6 bin 500 hastayı tedavi etmiş durumda'

Son olarak Arap ülkelerinden çok ciddi bir talep ile karşılaştıklarını vurgulayan Çelik, 'Metabolik cerrahi Türkiye'de 12. yılını ve 6 bin 500 hastayı tedavi etmiş durumda ve artık dünyanın dört bir yanından İstanbul'a bizlere tedavi için insanlar başvuruyor. Türk insanının belirli bir bölümü bu tedaviyi duymuş ya da biliyor ama artık dünya çapında İstanbul ile Türkiye bir üst olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Özellikle Arap ülkelerinden çok fazla bir talep var. Toplum geneline baktığımızda şeker hastalığının en sık görüldüğü ülkeler Arabistan Yarımadası ve körfez ülkeleri. O yüzden Arap ülkelerinden çok ciddi bir talep var' ifadelerini kullandı.

Japonya tıp camiasında adından başarıyla söz ediliyor.

1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbiye eğitimine başlayan Alper Çelik, 2000 yılında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi ihtisasına başladı ve 2004 yılında ihtisasını tamamladı. Alper Çelik 2005 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde önce öğretim görevlisi, sonrasında Yrd. Doç. Dr. olarak öğretim üyeliği yaptı.

2007 yılında Prof. Dr. Fumio Konishi’nin davetlisi olarak Japonya Saitama Medical Center of Jichi Medical University’de clinical and research fellow olarak çalıştı. Bu sürede iki adet araştırma projesi tamamladı ve aynı dönemde Dr. Kazunori Kasama ile çalışma ve araştırma yapma imkânı buldu. Japonya’daki özverili çalışmalarıyla dikkat çeken Alper Çelik, Japonya tıp camiası içinde başarılarıyla adından söz ettirdi.

2008 yılında öncelikle Brezilya Sao Paolo Sao Camilio Hospital’de Dr. Ricardo Cohen ve Dr. Louis Berti ile çalışma olanağı buldu. Sonrasında Hindistan’da Dr. Muffazal Lakdawala ve Dr. Suren Ugale ile çalıştı. Bugün 12 parmak bağırsağına yaptığı özel bir teknikle metabolik rahatsızlıklara kesin çözüm sunan Çelik, dünyada bu ameliyat tekniğini kullanan 8 doktordan biri. AR-GE Departmanında bu ameliyatta kullanılan araçları da tasarlayan Alper Çelik, önümüzdeki günlerde metabolik cerrahi aletlerini kendi markasıyla diğer doktorlara sunmayı hedefliyor.

Yorum Yazın

Fatih Camii’nde Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa protestosu

Dünya Tiyatro Günü Üsküdar’da Etkinliklerle Kutlanacak

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

Avrupa'dan Trump'a soğuk duş

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!

Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi

'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'

'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'

'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'

İBB davasında 5. celse başlamadan bitti

İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor

'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'

Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

'Maddi sıkıntı çekiyoruz'

Kurtardığımız her bir canlının hayatı moral kaynağı

'Türkiye'yi zor günler bekliyor'

Türkiye'de şeriat isteyenler yüzde 10 çıkar mı şüpheliyim

Mine Tozlu dahil 5 kişi gözaltına alındı

DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar, Aksaray'da yakalandı

'Delilsiz ispat tahminden ibarettir'

'Anlama özürlü herhalde bu arkadaş'

'Bu işin altında hükümetin enkazıyla birlikte Numan Kurtulmuş kalacak'

Yaşar Kaba’nın Araştırma Kitapları Okurla Buluştu

'Ramazan, Birlik ve Kardeşliğin En Güçlü Zamanıdır'

'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'

Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor

'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'

Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi

Yükleniyor

loading

Avrupa'dan Trump'a soğuk duş

'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'

Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı

İran'dan ateşkes için 3 şart

'Bu savaşın tek kazananı Rusya'

'Amacımız, İran halkının boyunduruğu kırması'

'Bence savaş büyük ölçüde bitti'

'ABD ile anlaşma istiyorsanız İran'ı vuracaksınız'

Birleşik Arap Emirlikleri İran’a saldırdı

'Diplomasiyi sosyal medyadan yapmıyoruz'

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17