GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriSel felaketinde önceden tahliye hayat kurtarır
Sel felaketinde önceden tahliye hayat kurtarır
- A-
- A
- A+
Rize´de 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü meydana gelen ve şu ana kadar maalesef 6 kişinin hayatını kaybettiği sel ve heyelan felaketinde, AKUT Arama Kurtarma Derneği; Rize ekibinden 7 ve Giresun ekibinden 6 gönüllüsüyle, Muradiye ilçesinde 13 km'lik dere ve nehir yatağında arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalara AKUT’un yanı sıra; AFAD, JAK, ANDA, UMKE, Sahil Güvenlik, İHH ve Emniyet Su Altı ekiplerinin de katıldığı belirtildi. AKUT’un şu ana kadar 16 kişiyi güvenli alana tahliye ettiği ve hayatını kaybeden 2 kişinin cansız bedeninin tahliyesini de gerçekleştirdiği bildirildi. Arama kurtarma çalışmalarına, AKUT Başkanı Recep Şalcı ve AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Murat Boz bizzat katıldı.
Yarım saat kadar süren bir olaydır sel felaketi
Konuyla ilgili bir açıklama yapan AKUT Başkanı Recep Şalcı, tüm Rizelilere geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, felakette hayatlarını kaybedenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı diledi. Sel felaketlerinin arama kurtarma çalışmalarının en zor yapıldığı felaketlerden olduğunu belirten Şalcı; “Sel felaketleri çok hızlı gelişen afetlerdendir. Topu topu yarım saat kadar süren bir olaydır sel felaketi; yarım saatte her şey başlar ve biter. Suda arama yapıyoruz tahliye dışında ve ayrıca özel cihazlarla, sondalarla balçık içinde aramalar yapıyoruz. Genelde maalesef cenaze aramaları olur bunlar ve yine öyle oldu. Su seviyesinin alçalıp yükselmesine bağlı olarak, belirlenen yerlere birkaç kez bakmamız gerekiyor. En önemli sorunların başında balçık geliyor, suyun yüzeyini değil, su çekilince balçığın içine de bakmanız gerekiyor. İlk aramalar yapıldı, şu aşamada balçık altında derin aramalar yapılıyor. AKUT olarak şu ana kadar 16 vatandaşımızı güvenli alana tahliye ettik.” dedi.
Recep Şalcı: 'Sel felaketinde önceden tahliye hayat kurtarır; ihmal can alır.'
Gelecek için bazı önemli uyarılarda da bulunan Recep Şalcı, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle küresel ısınma ile beraber, bazı bölgelerimizde meteorolojik afetler artmaya başladı. Bunların içerisinde de birinci sırada sel geliyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde bu afet, hızlı ve sistematik bir artış içerisinde... Haziran ve Eylül ayları arası, hem istatistiki hem de gözle görülür bir şekilde artış aylarıdır. Kısacası, bu aylarda sel felaketi, Karadeniz Bölgemiz için; özellikle Rize için beklenen bir felakettir. Vatandaşlarımızdan hava durumu bilgilerini dikkatle takip etmelerini rica ediyoruz. Uyarıları dikkate alarak riskli alanları önceden tahliye etmeleri gerekiyor. Sel felaketinde önceden tahliye hayat kurtarır; ihmal can alır. Sel felaketleri için alınacak en önemli bir başka önlem ise, yanlış yerde ve yanlış şekilde yapılaşmadan uzak durmaktır. Ve Sel Acil Durum Eylem Planlarına, Karedeniz Bölgemiz için en az deprem kadar önem vermemiz gerekiyor.”
AKUT Başkanı Recep Şalcı, özellikle desteklerinden dolayı tüm Muradiye halkına ve Rizelilere, her türlü ekipman ve araç desteği için devletin ilgili birimlerine ve büyük bir işbirliği içinde arama çalışmalarını yürüten tüm arama kurtarma ekiplerine teşekkürlerini sunarak sözlerini tamamladı.
Arama çalışmalarının devam ettiği felakette, AKUT Giresun ekibinden nöbeti, Trabzon ekibinin alacağı bildirildi.
Elektrik ve doğal gaza zammını değerlendireceğiz
İhracat miktarında düşüş
'Belgeler sahte, üzerime kayıtlı 4 taşınmaz var'
Kemal Memişoğlu iftara askeri helikopterle indi
'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'
'Hiç kimseyle düşmanlık istemiyoruz'
'12 tapu var, hepsi Akın Gürlek’in; sahte desene'
'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'
Etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırın
'7 ay yattım 7 yıl daha yatarım kimseye iftira atmam'
'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'
'Bu iftiralar karşısında yasal süreçleri derhal başlatıyorum'
Akın Gürlek'in mal varlığının toplam değeri 452 milyon lira
İran’da savaş gölgesinde asgari ücrete yüzde 60 zam
AYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle kadro ihdasına iptal
Anayasa Mahkemesi’nden seyyanen zam kararı
'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'
Emniyet amiri Birson Ergene canına kıydı
Fatih Camii’nde Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa protestosu
Dünya Tiyatro Günü Üsküdar’da Etkinliklerle Kutlanacak
Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
Yükleniyor





