Tarih: 03.03.2024 17:43

Şerif Aydemir ‘Ustalara Vefa’ programıyla anıldı

Facebook Twitter Linked-in

Türk Edebiyat Vakfı, İLESAM İstanbul Şubesi ve Telif Hakları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Ustalara Vefa’ adlı programın ilki Hikaye Yazarı Şerif Aydemir için düzenlendi. 

Türk Edebiyat Vakfı’nın İstanbul Sultanahmet’te ki binasında düzenlenen etkinliğe Türk Edebiyatının önemli isimleri katıldı.

Telif Hakları Derneği Başkanı ve İlesam İstanbul Temsilcisi Cafer Vayni'nin yönettiği programın konuşmacıları M. Cemal Çiftçigüzeli, Funda Özsoy Erdoğan, Mahmut Bıyıklı ve Ercan Köksal idi. Etkinliğin Açılış konuşmasını Türk Edebiyat Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı yaptı. Etkinliğin içeriğinden bahseden Serhat Kabaklı, Hikaye Yazarı Şerif Aydemir’in yaşayan önemli bir edebi kalem olduğunu söyledi.

Şerif Aydemir’in hayatı ve eserleri hakkında tez hazırlayan Ercan Köksal etkinlikte ilk konuşmayı yaptı. Köksal, “2000 sonrası Türk hikâyeciliğinde geleneksel hikâye anlayışını devam ettiren yazarlar olduğu gibi modern anlatım tekniklerini kullanan yazarlar da vardır. Şerif Aydemir de Refik Halid, Sabahattin Ali ve Sait Faik Abasıyanık çizgisinin günümüzdeki en temsilcilerinden biri olarak geleneksel anlatım tekniklerini hikâyelerinde kullanmayı tercih eden yazarlardan biridir. Aydemir, yazmış olduğu hikâyeleriyle Anadolu’yu ve Anadolu’nun insanlarını anlatmayı tercih eder. O, hikâyesini oluştururken, Türkülerden, masallardan, destanlardan, halk hikâyelerinden, manilerden ve deyimlerden yararlanmayı ihmal etmez. Hikâyelerinde gerçekçi bir anlatıma başvuran yazar, oldukça duru bir anlatım dilini benimsemiştir.” dedi.

Şerif Aydemir’in “Kırçıl Paltosu” adlı hikayesinden konuşmasına başlayan Funda Özsoy Erdoğan ise “Kırçıl Palto” Şerif Aydemir’in Ötüken Neşriyat’tan Mendilim Sende Kalsın adıyla yayımlanan kitabındaki hikayelerinden biri. Bu hikayenin kahramanı, yurdum insanlarında bir fukara-i garibandır ki, köyünden kalkmış, taa şehirler sultanı İstanbul’a gelmiş, gelirken çoluğunu çocuğunu da önüne katmış, taşı toprağı altın bu şehrin bir kenar mahallesine sığınmıştır. İşte birinci ağızdan anlatılan bu fukara-i garibanın hayatı, bir kırçıl palto ile değişir:

Hayat ne tuhaf! Kırçıl paltoyu Samur Giyim’de karşıma getirdiklerinde gözümü alamamıştım. Bir anda sevdalanmıştım renklerine. Kaderimin değişeceği içime doğmuştu.”(s.49)

Nitekim öyle de olur; o kırçıl palto sayesinde kahramanımız hayal dahi edemeyeceği bir itibara kavuşur. Nasrettin Hoca’nın kürkü misalidir bu palto. Ancak Nasrettin Hoca’nın o kurnazlığı bizim fukara-i garibanda ne gezer! Açıldıkça açılır, tekinsiz sularda debelenmeye başlar, borç batağına saplanır kalır kahramanımız. Sonunda bu kırçıl paltonun onu düşürdüğü bu zor durumdan öyle bir canı yanar ki, ondan kurtulmak ister.

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Şerif Aydemir Ustaya Vefa yaptığı konuşmada, “Kendisiyle yurtiçi ve dışında beraberliklerimiz, seyahatlerimiz, konferanslarımız oldu. İstanbul’a yeniden taşındığım 2008’den bu yana neredeyse her gün görüşüyor ve konuşuyor, müzakere ve münakaşa yapıyorduk. Benim bazı yaklaşımlarıma fazla olmasa da itirazları oluyordu. Kabullenmiyordum ama saygı gösteriyordum. Bu yüzden Şerif Aydemir’le hukukumuzda bir değişikli yoktu, tam tersi kuşatılarak artan bir sevgi vardı.” dedi.

Ayrıca katılımcıların bir kısmı ile yazarın ailesi de konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Salonu hıncahınç dolduran katılımcıların ortak kanaati, Aydemir'in çok dinleyen az ama hikmetli konuşan, ayırım göstermeden bütün insanları kucaklayan bilge bir kişilik olduğu yönündeydi.

ŞERİF AYDEMİR

(d. 1950 / ö. -)  Yazar, memur

(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)

Erzincan-Kemaliye'de doğdu. Elazığ-Ağın nüfusuna kayıtlıdır. İlk öğrenimini memleketi olan Ağın’da, lise öğrenimini Malatya’da yaptı. Adalet Meslek Yüksekokulunu bitirdi. 40 yıl idarecilik yaptığı İstanbul Adliyesi’nden 2011’de emekliye ayrıldı. Ağın Haber Gazetesi’nde başyazarlık ve yayın danışmanlığı yaptı. ESKADER (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği)’in kurucuları arasında yer aldı. İLESAM ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir. 2011’den beri Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğinin (ESKADER) müdürlüğünü yürütmektedir.

Şerif Aydemir’in yazı ve şiirleri; Türk Edebiyatı, Bizim Külliye, Yeni Asya, Sur, Ağın Düşün ve Sanat Dergisi, Ağın Haber Gazetesi ve Harput Çırası gibi süreli yayınlarda yayımlanmıştır. Ruhuma Saplanan Şehir (2005) ve Yazık Olmuş Yârsız Ömrü Geçene, adlı kitapları Ağın Haber Yayınları tarafından basılmıştır. Mendilim Sende Kalsın (2011) adlı hikâye kitabında Anadolu insanının gündelik yaşantısını işlemiştir. Sanatçının, en basit olayları bile fevkalade dikkati ve Türkçenin inceliklerine hâkimiyeti sayesinde masalsı bir şekilde hikâye ettiği, hikâyelerinde sadece olayları ve kahramanları değil; Türk örf ve adetlerinin damıtılmış hâlleri olan deyim ve atasözlerini büyük bir ustalıkla kullandığı belirtildi. 

Yardım, sanatçının edebî kişiliği hakkında “Şerif Aydemir zor yazar, az yazar, hatta naz makamında yazar, ama yazdıkları kolay okunur, rahat okunur ve zevkle okunur. Daha önce hikâyelerini okumuştum.” değerlendirmesini yaptı. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3