'Side Antik Kenti'nde büyük yolsuzluk' iddiası

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Side Antik Kenti'nde restorasyon çalışmasında büyük yolsuzluk yapıldığı" iddialarına verdiği yanıtta, ilk incelemeye göre "endişe edilecek bir durum olmadığını" ifade etti.

  • A-
  • A
  • A+

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya'nın gündeme getirdiği, "Side Antik Kenti'nde restorasyon çalışmasında büyük yolsuzluk yapıldığı" iddialarına verdiği yanıtta, ilk incelemeye göre "endişe edilecek bir durum olmadığını" ifade ederek, "Konuyla ilgili savcılık soruşturması devam ediyor" dedi. Haydarpaşa ve Sirkeci garlarıyla ilgili soruya da yanıt veren Bakan Ersoy, "Haydarpaşa ve Sirkeci de kültür ve sanat vadisi haline geliyor. Sürecin sonucunda gar özelliğini koruyacak, tren aktiviteleri devam edecek ama onun dışında özellikle müze, kütüphane, sergi evi, fuar alanları, gösteri sanat merkezleri, tiyatro salonu, açık hava müzesi, atölyeler, eğitim birimleri ve arkeoport uygulamalarıyla benzersiz sosyal ve kültürel yaşam alanına kavuşmuş olacak" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2025 bütçe görüşmelerinde Antalya Side Antik Kenti'ndeki yolsuzluk iddiaları gündeme geldi. CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Side Antik Kenti Anıtsal Çeşme Yapısı’ndaki restorasyon çalışmasında büyük yolsuzluk yapıldığını belirterek, “Yüklenici yapmayacağı işler için düşük fiyat vermiş, yapacağı işler için de yüksek fiyat vermiş. 15-20 milyon TL’ye imal edilecek iş, 75 milyon TL’ye ihale edilmiş" dedi. Kaya, şöyle devam etti:

"2023 yılında ihalesi yapılan Side Antik Kenti Anıtsal Çeşme Yapısı 2’inci etap restorasyonu işinde Rölöve ve Anıtlar Kurulu'nun yaptığı maliyet cetveline uygun hareket edilmediği görülmektedir. Örneğin 9 numaralı harcama kaleminde imitasyon pozu işi için Rölöve ve Anıtlar Kurulu 700 TL birim fiyatı üzerinden yapılmasını öngörmüşken, yüklenici ise bu iş için 19 bin 415 TL birim fiyat teklifiyle işe almış. Yani 28 kat daha fazla bir bedel üzerinde işe almış. Rölöve ve Anıtlar, bu kalem iş için 296 bin TL toplam harcama öngörürken, yüklenici aynı iş için 8 milyon 214 bin TL’lik bir harcama öngörmüş." 

"Biliyorum, konu çok ağır, cevap vermekte zorlanıyorsunuz"

Kaya, Bakan Ersoy'a yönelik şunları söyledi: 

"Sayın Turizm Bakanı, Antalya'daki Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün yapmış olduğu ihale yolsuzluklarıyla ilgili size soru sormuştum, şu ana kadar bir cevap alamadım. Biliyorum, konu çok ağır, cevap vermekte zorlanıyorsunuz. Sayın Bakan, suçlulara acımayın; suçluları korur ve onlara acırsanız, kendiniz acınacak duruma gelirsiniz. Büyük bir vebal taşıyorsunuz. Devleti zarara uğratanlara lütfen hesap sorun ve kamuoyunu en kısa sürede bilgilendirin. Türkiye geneli tüm rölöve ve anıtlar müdürlüklerinin yapmış oldukları ihaleleri incelemenizi tavsiye ediyorum. Suçlular hakkında gereğini yapmazsanız, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağım. Gelin, suçluları korumayın, onlar hakkında gereğini yapın. Bu sürecin her yönüyle açıklığa kavuşması için halkımız adına takipçisi olacağım."

"Kamu zararı yok, savcılık soruşturması devam ediyor"

Ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, soruları yanıtladı. Bakan Ersoy, Side Antik Kenti'ndeki restorasyon ihalesiyle ilgili Kaya'nın sorduğu soruyu yanıtlarken, bu konu dile getirildiğinde hemen teftiş başlattığını bildirdi. İlk incelemeye göre "endişe edilecek bir durum olmadığını" ifade eden Ersoy, "Zaten ihalenin uygulama süreci halen devam etmekte ve hak edişlerin büyük bir kısmı da ödenmemiş. Şu aşamada bir kamu zararından bahsetmek de yanlış olur" dedi.

Konuya ilişkin olarak, "firmanın pahalı teklif verdiği işleri yapıp, ucuz işleri yapmayacağı" yönünde bir niyet okumasında bulunulduğunu anlatan Ersoy, savcılık soruşturmasının sürdüğünü söyledi.

Ersoy, şöyle konuştu:

"Bakın, Sayın Vekilim, siz konuyu geçen hafta gündeme getirince zaten ben şeffaflık adına derhâl bir teftiş başlattım. İlk incelemede anlayabildiğim kadarıyla da ortada sizin endişe ettiğiniz gibi bir durum da yok. Zaten ihalenin uygulama süreci hâlen devam etmekte ve hakedişlerin büyük bir kısmı da ödenmemiş. Bu sebeple, şu aşamada bir kamu zararından söz etmek yanlış olur. Şimdi, bakın, firmanın pahalı teklif verdiği işleri yapıp ucuz tekliflerde işleri yapmayacağına dair bir niyet okumanız var. Bakın, merak etmeyin, ona da biz zaten izin vermeyiz, iddia ettiğiniz gibi kimseyi de korumayız. Zaten savcılık soruşturması da devam ediyor, hep beraber görürüz nasıl gerçekleştiğini. Bende var, bütün belgeler var, teftiş yaptırıyorum."

Haydarpaşa ve Sirkeci garları ne olacak?

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ilişkin ise Ersoy, şunları kaydetti:

"Haydarpaşa ve Sirkeci de kültür ve sanat vadisi haline geliyor. Sürecin sonucunda gar özelliğini koruyacak, tren aktiviteleri devam edecek ama onun dışında özellikle müze, kütüphane, sergi evi, fuar alanları, gösteri sanat merkezleri, tiyatro salonu, açık hava müzesi, atölyeler, eğitim birimleri ve arkeoport uygulamalarıyla benzersiz sosyal ve kültürel yaşam alanına kavuşmuş olacak. Çok isteriz ki Haydarpaşa'da da Sirkeci'de de bir İKSV olsun, İstanbul Modern Müzesi olsun, bir Eskişehir Odunpazarı olsun, bir İş Sanat olsun, bir AK Sanat olsun. Çünkü müzeler para öğüten sistemlerdir. Yani, ticari değildir. Verdiğinizden çok daha azını alırsınız. Sübvanse edilmesi gereken faaliyetlerdir." 

Peri bacalarının bakımsızlığına ilişkin iddialara da cevap veren Ersoy, Kapadokya'da yıkılma, kaya düşmesi ve göçme tehlikeleri bulunan ve acil müdahale gerektiren peri bacalarını onarım çalışmaları kapsamında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Icomos Türkiye Milli Komitesi ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla Kapadokya Alan Başkanlığınca Eylül 2024'te çalıştay düzenlendiğini anımsattı. Bu çalıştay sonucunda peri bacalarının doğal seyrine bırakılmasına karar verildiğini, ancak yerleşim yerlerine yakın olanları için onarım kararı alındığını belirten Ersoy, bunlardan ikisinin onarım çalışmasına başlandığını kaydetti.

 

Yorum Yazın

'Erdoğan sadece İsrail’e değil Trump’a karşı da dik durmalı'

İslam dünyası, 9 milyonluk küçücük İsrail karşısında çökmüş durumda

Ebruli Esintiler Korosu'ndan Unutulmaz Gece

Murat Balkan’ın 'Roman Havası' müzik severlerle buluştu

İsrail, İran'la savaşacak arkadan hedef Türkiye'dir

KUZEY KIBRIS YAZA CAPITON İLE 'MERHABA' DEDİ

Dilan Polat psikiyatri kliniğine yattı

Ehliyet yenilemek isteyenlere ücret şoku

İran’dan İsrail’e misilleme saldırısı

Kanunumuzda 'radar cezası' diye bir ceza yok

Ali İlbak ve Yusuf İlbak 'ev hapsi' ile tahliye edildi

Askerî müdahale dahil tüm seçenekler masaya yatırılmalıdır

ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

Netenyahu, Türkiye'nin bölgesel etki alanlarını hedef alıyor

'İsrail'in haydutluğuna dur denmeli'

İsrail’in İran’a saldırısında can kaybı 78’e yükseldi

Zeytinliklerde madencilik düzenlemesi yeniden Meclis'te

İran saldırısı Türkiye'ye mesajdır

İç cepheyi tahkim etmek milli birlikle olur

LGS sınavına girecek öğrencilere altın değerinde 12 tavsiye

İsrail’in İran saldırısı bölgesel savaşa yol açabilir

Seçim kazanmış gibi selfie çektirdiler

Muğla Büyükşehir Belediyesi öğrenci biniş ücretini 1 TL yaptı

Bayramda otobüs firmalarına ceza yağdı!

ANGACOM 2025’te Canovate Group teknoloji gücünü sergiledi

İsrail'i savunmaya hazırız

Benzinin ardından motorine de zam

Tahliye davaları son 4 yılda beş kat arttı

Yurtdışından izinsiz altın getirene sabit para cezası iptal

İsrail'den İran'a hava saldırısı

Yükleniyor

İran’dan İsrail’e misilleme saldırısı

ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

İsrail’in İran’a saldırısında can kaybı 78’e yükseldi

İsrail’in İran saldırısı bölgesel savaşa yol açabilir

İsrail'i savunmaya hazırız

İsrail'den İran'a hava saldırısı

İsrail'den Gazze'de yardım bekleyen sivillere saldırı

Donald Trump uçağa binerken tökezledi

Çin, Afrika Kıtası’nı borç sarmalına soktu

Suriye’de mayo giymek yasaklandı

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

Melis Sezen kısa taytıyla poz verdi!

Demet Özdemir bayramda soluğu babasının yanında aldı

Hazal Subaşı sezonu açtı

Pelin Akil hastanelik oldu

Fatma Turgut'un ehliyetine el konuldu

Yasmin Erbil plajda aşka geldi

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Bu kene türü hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi risk taşıyor

Rafine şeker yaşlanmayı hızlandırıyor

Her 3 üründen biri limit dışı pestisit içeriyor

Sarıyer Börekçisi mide bulandırdı!

Her dört tepsi baklavanın birinde dışkı kökenli bakteri çıktı

Sağlıklı bir Kurban Bayramı sofrası nasıl olmalı

Özel hastanenin aldığı fazla ücret tüketiciye iade edildi

Gıda takviyeleri ilaç değildir

Saray’ın bekçi köpeği değil halkın çoban köpeği olurum

Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında yakalama kararı

Gökçek'in kanalında 'Uyuşturucu' ve 'fuhuş' soruşturması

Silivri’den dışarı çıkmanın kestirme yolu gizli tanıklık

KRT emekçileri: Bayramı direnişle geçiriyoruz

'Özgürlükçü anayasa' söylemlerine sakın inanmayın

Gazeteci Kadıköy'de gözaltına alındı

Azerbaycan’da Kıbrıs Konusu Masaya Yatırıldı

Yavuz Yılmaz, Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’nde Güven Tazeledi

Gazetecilerden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne Ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2