Suriye de muhalifler Halep’i ele geçirdi

Suriye'nin Halep şehrinde başta Heyet Tahrir Eş-Şam (HTŞ) olmak üzere rejim güçlerine karşı operasyon başlatan muhaliflerin ilerlemesi 4 gündür sürüyor. Tarafların saldırılarında şimdiye kadar en az 287 kişi öldü.

Suriye de muhalifler Halep’i ele geçirdi
  • A-
  • A
  • A+

Suriye'de El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Eş-Şam örgütünün başını çektiği muhalif gruplar, rejim güçlerine karşı büyük bir operasyon başlattı. İdlib'den başlayan operasyonda, kalabalık muhalif gruplar Halep'e yöneldi.

Esad rejimi de çatışmalar sürerken sivil yerleşim birimlerini karadan karaya atış yapılan silahlarla hedef aldı. Çatışmalarda en az 287 kişi öldü.

bbbb.jpg

MUHALİFLER HALEP'İN MERKEZİNE ULAŞTI

Muhalifler kentin dış mahalleleri Hamdaniyye, Yeni Halep ve Zehra eksenlerinde rejim güçlerinin savunma hatlarını kırarak Halep merkezine girdi. Silahlı gruplar, kentin merkezi konumundaki Sadallah El-Cabiri Meydanı'na ulaştı.

Gruplar ayrıca İdlib'in güneydoğusundaki M4 ile M5 kara yollarının kesiştiği Serakib ilçesini, kuzey ve güney kollarından kuşattıktan sonra ele geçirdi. Silahlı gruplar, 3 gündür devam eden çatışmalarda, Halep kırsalında 86, İdlib'de ise 22 olmak üzere toplam 108 yerleşim yeri ve noktayı ele geçirdi.

Rejim karşıtı gruplar, bu sürede Halep ve İdlib illerinde en az 850 kilometrekarelik bir alanın kontrolünü ele geçirdi.

bbbbb.jpg

RUS SALDIRISINDA 19 SİVİL ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'in çoğunluğunun muhaliflerin eline geçtiğini duyurdu. Gözlemevi ayrıca Rusya'nın 2016'dan bu yana ilk kez Halep'i havadan vurduğunu açıkladı. Rus saldırısında 19 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Operasyon, Suriyeli muhaliflerin Mart 2020'den bu yana rejim güçlerine karşı ilerleme sağladığı ilk büyük saldırısı. 2020'de, muhalefetin son kalesi İdlib'de, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmayla çatışmalar büyük ölçüde yatışmıştı.

bbbbbb.jpg

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İdlip'teki gelişmelere ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Bakanlık Sözcüsü Öncü Keçeli, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, "sınırımızın sıfır noktasında bulunan İdlip ve mücavir bölgede sükunetin muhafazasının ülkemiz açısından öncelikli bir mesele oduğunu" belirtti.

2017 yılından bu yana İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi’yle ilgili bazı mutabakatlar yapıldığını ifade eden Keçeli, "Türkiye, taraf olduğu mutabakatların gereğini hassasiyetle yerine getirmektedir" dedi.

ASTANA MUTABAKATI HATIRLATILDI

Sözcü Keçeli, şunları ekledi: "İdlip’e yönelik son dönemdeki saldırıların, Astana mutabakatlarının ruhuna ve işleyişine zarar verecek boyuta ulaştığı ve ciddi sivil kayıplara yol açtığı konusunda gerekli uyarıları çeşitli uluslararası platformlarda yapmış ve bu saldırıların durdurulması gerektiğini kayda geçirmiştik. Nitekim, son günlerde yaşanan çatışmalar, bölgedeki gerginliğin istenmeyen şekilde artmasına sebep olmuştur."

Bakanlık sözcüsü, yeni ve daha büyük istikrarsızlıklara yol açılmaması ve sivil halkın zarar görmemesinin, Türkiye bakımından büyük önem teşkil ettiğini kaydetti.

Keçeli, "Diğer taraftan, mevcut istikrarsızlık ortamından istifade etmeye çalışan Tel Rıfat ve Münbiç’teki terör gruplarının sivil halkı ve Türkiye’yi hedef alan saldırılarındaki artışı da dikkatle izliyoruz. Bu bölgelerdeki terörist varlığının sonlandırılması amacıyla paydaşlarla daha önce varılan mutabakatların gereğinin yerine getirilmemiş olması endişelerimizi artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Sözcü, şunları ekledi: "Gelişmeleri, Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne atfettiğimiz önem ve terörle mücadeleye verdiğimiz öncelik çerçevesinde çok yakından takip ediyoruz."

MSB: ÇATIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, önceki gün yaptığı açıklamada, "Suriye’nin kuzeyindeki çatışmaları yakından takip ediyoruz" dedi. Kaynaklar, bölgedeki Türk birlikleri için her türlü tedbirin alındığını bildirdi.

HTŞ, çatışmaların ilk iki gününde, kontrolünü ele aldığı bölgelerde Esad rejimine ait ağır silah ve askeri araçları ele geçirdi. Çatışmalarda çok sayıda rejim askeri öldü, HTŞ onlarca rejim askerini esir aldı. Çatışmalarda çarşamba gününden bu yana 242 kişi öldü.

Suriye hükümetinden bir güvenlik yetkilisi, dün Reuters'a yaptığı açıklamada Halep'e ordu takviyesi gönderildiğini söyledi.

bbb.jpg

10 BİN SİVİL YERİNDEN EDİLDİ

Bölgedeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 10 bin sivil, İdlib kırsalına sığındı. Çatışmalar, Halep kent merkezine doğru yoğunlaşarak sürüyor. Halep'te üniversite yerleşkesine düzenlenen saldırıda ikisi öğrenci olmak üzere dört sivil hayatını kaybetti.

YENİ CEPHELER AÇILDI

Çatışmaların şiddeti artarak devam ederken bu sabah saatlerinde yeni cepheler oluştu. Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilinin doğusunda bulunan Serakip bölgesinde de sabah saatlerinde çatışmalar başladı.

Silahlı gruplar, rejimin kontrolündeki Trimbe, Dadih, Keferbattih, Cubas, Şabur ve Mardih köylerini ele geçirdi.

HALEP HAVALİMANI KAPATILDI

Diğer yandan Suriyeli yetkililer, Halep Uluslararası Havalimanı'nın kapatıldığını duyurdu. Havalimanında tüm uçuşlar durduruldu.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Keyumers Purhaşimi'nin Suriyeli muhaliflerin Halep'in batısına düzenlediği saldırıda öldüğü bildirildi.

Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla da bilinen İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın haberine göre, "askeri danışman" olarak nitelendirilen Tuğgeneral Purhaşimi, Suriyeli muhaliflerin Halep yakınlarındaki saldırısında öldü. Haberde, Purhaşimi'nin askeri görevleri hakkında detay verilmedi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Keyumers Purhaşimi'nin Suriyeli muhaliflerin Halep'in batısına düzenlediği saldırıda öldüğü bildirildi.

Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla da bilinen İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın haberine göre, "askeri danışman" olarak nitelendirilen Tuğgeneral Purhaşimi, Suriyeli muhaliflerin Halep yakınlarındaki saldırısında öldü.

Haberde, Purhaşimi'nin askeri görevleri hakkında detay verilmedi.

 


 

Yorum Yazın

Bayramda yola çıkmak lüks oldu

Hürmüz Boğazı kapandı, Trump faturayı NATO’ya kesti!

İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı

Müşteri bulamayan taksiler duraklara çekildi

Ayva artık lüks oldu, fiyatlar rekor kırdı

Diyarbakır'da tarım arazilerini su bastı

KudoKudo, Yoluna KUKiDU Olarak Devam Ediyor

Umreciler Havalimanında birbirine girdi!

Motorin 80 liraya dayanacak

İran, İsrail'in F-16'sını vurdu

İran savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Tarikatçılara Atatürk tepkisi gösteren Teğmen göreve dönüyor

Eren Holding, Çorlu'daki dev fabrikasını kapattı

Mehmet Cemil Acar’ın gizli serveti de ortaya çıktı

Ayhan Bora Kaplan davasından MHP’li yönetici çıktı

'Netanyahu terörü bölgesel ve küresel barışı tehdit ediyor'

NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan

Emekliler zam talebiyle sokağa indi

Tom Barrack'tan yine skandal sözler

'Dikkat edin sırada Türkiye var'

'Muhalefetin gerçek oyu anketlere yansımıyor'

Muhittin Böcek'ten Akın Gürlek'in 'rüşvet' iddiasına yanıt

Tavuk etine üst üste zam

SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı

Motorinin litre fiyatı 75 TL sınırına dayandı

Takipteki alacaklar 660 milyar liraya dayandı

'Türkiye, yeni bir iktidarı karşılamak üzere doğum sancıları çekiyor'

'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'

'Savaşın sebebi İsrail’dir'

Yeşil erik açılışı 4 bin TL'den yaptı!

Yükleniyor

loading

İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı

İran, İsrail'in F-16'sını vurdu

NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan

Emekliler zam talebiyle sokağa indi

'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'

Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti

'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'

'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'

'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'

Avrupa'dan Trump'a soğuk duş

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17