DÜNYA
DÜNYA HaberleriTaliban'dan kot pantolon ve batılı görünme yasağı
Afganistan'da Taliban yönetimi, kadınlara yönelik kısıtlamaların ardından şimdi de erkeklerin yaşamına müdahale etmeye başladı. Yeni yasalarla birlikte erkeklerin yumruk uzunluğunda sakal bırakması zorunlu hale getirildi.
- A-
- A
- A+
Afganistan'da Taliban yönetimi, ülkedeki herkesi kapsayan yeni bir dizi kısıtlamaya gitti. Daha önce kadınların giyim kuşamı ve eğitim hakkı üzerindeki kısıtlamalarla gündeme gelen Taliban, şimdi de erkeklerin yaşamına müdahale ediyor. Yeni yasalarla birlikte erkeklerin sakal bırakma zorunluluğu getirildi. Sakal uzunluğu, yumruk uzunluğunda olması gerekiyor. Ayrıca erkeklerin görünüş ve davranışlarıyla Batılı tarzı taklit etmesi yasaklandı. Bu durum, yaygın olarak kot pantolon ve Batılı saç modellerine yönelik bir yasak olarak yorumlanıyor.
KOT PANTOLON, SAÇ KESİMİ VE UZUN SAKAL
NTV'nin haberine göre, Ağustos sonlarında çıkarılan yeni yasalar, erkeklerin yumruk uzunluğunda sakal bırakmasını emrediyor.
Yasaklar ayrıca görünüşte veya davranışta Müslüman olmayanları taklit etmelerini yasaklıyor, bu da yaygın olarak kot pantolon yasağı olarak yorumlanıyor.
Aynı zamanda kısa veya Batılı stiller anlamına gelen İslami yasalara aykırı saç kesimlerini de yasaklıyor.
Erkeklerin artık eşleri veya akrabaları dışındaki kadınlara bakmaları da yasak.
Bunun sonucunda daha çok insan sakal bırakıyor, seccade taşıyor ve kot pantolon giymeyi bırakıyor.
"ERKEKLER SESİNİ YÜKSELTMELİYDİ"
Erkeklere yönelik bu ilk ciddi kısıtlamalar Afganistan'daki birçok kişi için sürpriz oldu.
Bir erkeğin sesinin genellikle bir kadınınkinden çok daha güçlü çıktığı bir toplumda, bazı erkekler artık eşlerinin ve kızlarının özgürlüklerini savunmak için daha önce konuşmaları gerekip gerekmediğini merak ediyor.
Başkent Kabil'de yaşayan ve Amerikan gazetesi Washigton Post'a konuşan bir Afgan erkek, "Erkekler seslerini yükseltmiş olsaydı, şu anda farklı bir durumda olabilirdik. Şimdi, sorgulanmak ve aşağılanmak istemediğimiz için herkes sakal bırakıyor." dedi.
KORKU ERKEKLER ARASINDA DA YAYILIYOR
Beyaz cübbeleriyle tanınan yeni yetkilendirilmiş ahlak polisi, son dört haftadır Kabil'de camiye gitmemiş erkeklerin kapılarını çalıyor.
Hükümet çalışanları sakallarını uzatmadıkları için işten çıkarılacaklarından korkuyor.
Erkek taksi şoförleri cinsiyet ayrımcılığı kurallarını ihlal ettikleri, arabalarında refakatsiz kadın yolcular bulundurdukları veya müzik çaldıkları için durduruluyor.
Yeni yasalar ahlak polisine şüphelileri üç güne kadar gözaltında tutma yetkisi veriyor.
Taliban'ın erkeklerle ilgili yeni kuralları, hükümetin kız çocuklarına ve kadınlara uyguladığı kısıtlamalarla karşılaştırıldığında sönük kalıyor.
KADINLARIN SESİNİ KISAN REJİM
Afganistan'da kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okula gitmesi ve kadınların üniversitelere girmesi yasak. Yakın zamanda toplum içinde seslerini yükseltmeleri de yasaklandı.
Geçtiğimiz ayın sonlarında çıkarılan yeni dini kanun, kadınların seslerini yükseltmesini, kamusal alanda Kuran okumasını ve kocaları veya akrabaları dışındaki erkeklere bakmasını yasaklıyor.
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
'Normalleşme süreci geride kaldı'
'Türk milletinin İran halkı için ettiği dualar moral kaynağı'
HSK’den Yargıtay’a yeni atamalar
Murat Tüzel’den Prof. Dr. İlber Ortaylı İçin Taziye Mesajı
'Bizim en büyük kalkanımız kardeşliğimizdir'
Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı
Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu
'İstiklal Marşı’nın Arapça okunması sapkınlıktır'
İflas eden Yeşil GYO’ya kayyum atandı
'Her türlü tehdide karşı hazırlıklıyız'
Ali Koç, İmam Hatip öğrencilerine iftar verdi
Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı
Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
'Kanal İstanbul birincil önceliğimiz değil'
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı
Cumartesi motorine ve benzine yeniden dev zam
'Kanunsuz emre uyarak silah almak suçtur'
Türkiye Enflasyonda OECD’den koptu
'Bir ayda 195 bin 576 kişi daha işsiz kaldı'
İmamoğlu’nun 5’inci X hesabına da erişim engeli
'İran füzelerini S-400 neden vurmadı?'
İBB davasında itirafçının iddiasına Davut Gül'den cevap
Yükleniyor






