EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriTürk makarnasına kota engeli
Türk makarnasına kota engeli
- A-
- A
- A+
Covid-19 salgını sürecinde temel gıda maddelerine talep tüm dünyada arttı. En çok ilgi gören ürünlerden biri olan makarnanın hem iç tüketimi hem de ihracatı hızla artış kaydetti.
En önemli pazarlardan biri olan Avrupa'ya 6 aylık ihracat da birkaç ayda yapıldı. Hızlı ürün akışı sonucu yıllık 20 bin tonla sınırlı olan ihracatta kota sorunu doğdu.
Avrupa'nın makarna için Türkiye'ye yönelmesinin en büyük sebebi İtalya'da üretimin sekteye uğraması oldu.
Sektör temsilcileri, Türk makarnasının kalitesi sayesinde bu ilginin kalıcı olacağını düşünüyor. Ancak bunun için kota sorununun aşılması gerektiği belirtiliyor.
Üreticiler, yaklaşık 3.7 milyar dolar olan Avrupa makarna sektöründen alınan 25 milyon dolarlık payın az olduğunu ve arması gerektiğini dile getiriyor.
Virüs salgını sonrası, makarnacılar için ilk gündem kotaların kaldırılması için çalışmaları tekrar başlatmak olacak.
DERNEK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Türkiye'nin İtalya'ya ciddi bir alternatif olduğunu söyleyen Külahçıoğlu, 'Hem kalitesi hem de fiyat rekabeti anlamında İtalyan makarnasıyla rekabet edebildiğimizi zaten dünya pazarında gösteriyoruz. Avrupa'da da artan bir talep var. Bu kotanın konmasının en önemli nedenlerinden birisi de İtalya'nın AB'de yaptığı lobi çalışmaları. Bunu aşabildiğimiz takdirde güvenilir gıdaya, Türkiye makarnasına ulaşan bir Avrupa olacak' diye konuştu.
Kotanın kaldırılması için hem ilgili bakanlıkların hem de kendilerinin daha önce girişimlerde bulunduğunu aktaran Külahçıoğlu, 'TMSD olarak Avrupa Birliği'ne ihracatımızdaki kotanın kaldırılması yönünde kapsamlı bir çalışmamız vardı. Koronavirüs dolayısıyla bunu tekrar AB müzakere masasına getirmeyi planlıyoruz. Seyahat engelinin bitmesinin ardından ilk fırsatta görüşmelerin başlamasıyla konuyu ilgili kurumlara tekrar ileteceğiz' ifadelerini kullandı.
Külahçıoğlu, başvuru için hazırlanan raporda, uzmanların çalışması olan 'Türkiye makarna ihracatında Avrupa Birliği tarife kotasının kaldırılması' başlıklı kitaba da yer vereceklerini sözlerine ekledi.
Elektrik ve doğal gaza zammını değerlendireceğiz
İhracat miktarında düşüş
'Belgeler sahte, üzerime kayıtlı 4 taşınmaz var'
Kemal Memişoğlu iftara askeri helikopterle indi
'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'
'Hiç kimseyle düşmanlık istemiyoruz'
'12 tapu var, hepsi Akın Gürlek’in; sahte desene'
'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'
Etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırın
'7 ay yattım 7 yıl daha yatarım kimseye iftira atmam'
'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'
'Bu iftiralar karşısında yasal süreçleri derhal başlatıyorum'
Akın Gürlek'in mal varlığının toplam değeri 452 milyon lira
İran’da savaş gölgesinde asgari ücrete yüzde 60 zam
AYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle kadro ihdasına iptal
Anayasa Mahkemesi’nden seyyanen zam kararı
'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'
Emniyet amiri Birson Ergene canına kıydı
Fatih Camii’nde Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa protestosu
Dünya Tiyatro Günü Üsküdar’da Etkinliklerle Kutlanacak
Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
Yükleniyor





