EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

Türkiye'de döviz karpuzdan ucuz

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin pahalı değil çok pahalı olduğunu belirterek sanayicilerin mevcut kur politikaları nedeniyle zor durumda kaldığını vurguladı.

Türkiye

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Kayseri'de düzenlenen basın toplantısında kur seviyeleri ve sanayinin durumu hakkında açıklamalar yaptı. Gültepe'ye TİM Başkan Vekili ve Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, TİM Yönetim Kurulu Üyesi, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın ve Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da eşlik etti.

HAZIR GİYİM VE TEKSTİL SEKTÖRLERİ ZOR DURUMDA

Bloomberght'den Burak Karagöz’ün haberine göre; Gültepe, en kötü durumda olan sektörlerin başında hazır giyim ve tekstilin geldiğini belirtti.

Gültepe, "Sektörde biraz talebin düşmesi, Türkiye’deki rekabetçiliğin aşağı doğru düşmesi, Türkiye’nin pahalı değil, çok çok pahalı olmasından kaynaklı siparişler Türkiye’de tutulmuyor. Yani aynı fiyatları vermek zorunda kalıyorsun. Şu anda Türkiye, uzak rakiplerinden yüzde 40-50 daha pahalı. Türkiye’de bu kur politikası değişmediği sürece sanayiciliğin ayakta kalma şansı yok. İnsanlar Mısır’a gittiler. Müşterileri de oraya yönlendiriyor. Herkes küçülüyor. Yazık değil mi bu sanayiye? Bu sanayi 30 milyar dolar yapıyor. Ülkeye 30 milyar dolar kazandırıyoruz. Bunun 20 milyar doları net Döviz girdisi. Dünyada sektörel bazda ihracat yapan ülkelerin senden ucuzluğu yüzde 40-50. Bir yılda kurdaki artış yüzde 25. Benim maliyetimdeki artış yüzde 110. Sanki bu şekilde yapmaktansa düşen düşsün, kalan kalır, giden gider. Yapacaksa bir anda olsun. Bu şekilde devam etmemeli." ifadelerini kullandı.

'İHRACATÇI KAZANAYIM DEĞİL YAŞAMANIN DERDİNDE'

Ülkemizdeki makas seviyesinin çok farklı olduğunu ifade eden Gültepe, "Ülkemizde ihracatçı kazanayım derdinde değil, yaşamanın derdinde. Bütün sektörler küçülüyor, sanayi küçülüyor. O aşağı doğru inmeyi çok görmeden sanayicinin işi zor." dedi.

'TÜRKİYE PAHALI DEĞİL, ÇOK ÇOK PAHALI'

Gazetecilerin Mehmet Şimşek'in politikalarından şikayetçi olup olmadıklarına yönelik soru üzerine Gültepe, "enflasyon" diye bir sıkıntı olduğunu belirtti. İhracatta ilk 6 ayda 3 ay eksi, 3 ay artı yazdıklarını dile getiren Gültepe, 2023'te ihracatın yerinde saydığını, işletmelerin alınan siparişlerde zarar ettiğini ve fiyat tutturamadığını söyledi.

Enflasyonla mücadele etmemiz gerektiğinin altını çizen Gültepe, "Bence sanayi tarafı biraz unutuldu. Yani tabii biz zarar edebiliriz. Etmeliyiz de böyle durumlarda ama boyutu önemli. Ama bir boyuttan sonra artık sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Şu anda sanayici, ihracatçı buzdağının altında. O buz dağının üstüne çıkmak lazım." diye konuştu.

Gültepe, "Türkiye pahalı değil, çok çok pahalı. Türkiye’de şu anda en ucuz şey döviz. Karpuzdan da ucuz. Doların 33 lira olmasıyla 37 lira olması arasında bir fark yok. Yap 37 lira." dedi.

'FİRMALAR NEFES ALAMIYOR'

"İhracatçılar olarak 2025’ten umutlu musunuz?" sorusuna yanıt veren Gültepe, mevcut para politikası ile firmaların nefes almakta zorlandığını söyledi. Gültepe, "Bunun bir yerde bir şey olması lazım. İnsanlar ve firmalar nefes alamıyor. Nefes problemi var. Firmaların nefes problemi var, nefes alamıyor." şeklinde konuştu.

'KAFALARINA GÖRE HER DÜKKANI BASTILAR'

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, kuyumcu ve mücevhercilere yönelik denetimlerle ilgili konuştu.

"Tabii denetim yapsınlar. Biz kayıt altına girmek istiyoruz. Biz Altın Esaslı Muhasebe Sistemi’nin çıkmasını istiyoruz. Bunu zaten ilgili bakanlarımıza iletmiştik. Bu denetim bizim açımızdan bir yerde iyi oldu. Bizim sektörün de biraz kendini düzeltmesi gerekiyordu” diyen Yakın, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Sektörde kayıt dışı olanlara gidilse veya bakılan, incelemeye giren insanların veya şirketlerin ödediği verginin gündeme alınması lazım. Çalıştırdığı işçinin gündeme alınması lazım. Yani denetleme sıra dışı. Kafalarına göre her dükkanı bastılar. Bunun içinde mesela İstinyepark'ta Cartier ve Bvlgari’yi de bastılar. Çok enteresan yani. Sektörün başkanlarına sorarak daha iyi bir denetim yapılabileceğini düşünüyorum. Altın Esaslı Muhasebe Sistemi’ne geçildiği zaman biz yüzde 90 kayıt altına gireriz zaten. Denetim için benim dükkanıma da geldiler. Kasa ambarına girdiler, sayım yaptılar. 2 kişi Maliye’den, 2 kişi Hazine’den geldi. Her dükkana 4 kişi. Kendileri saydılar. Genel bir şikayet yok. ‘Ciroya göre’ demişler. Ciro yapmayanın dükkanına gideceksin. Şu anda iş yapana gidiyorlar. Hazine’ye bir rapor hazırlayacaklar. O raporun sonucunda tekrardan bir hareket uygulayacaklar diye bekliyoruz. Biz bundan rahatsız değiliz. Altın üzerinden muhasebe olsun. Bizden vergi almak istiyorlarsa altın muhasebesi çıkmalı."

TÜRK TİCARET BANKASI NE ZAMAN AÇILACAK?

Türk Ticaret Bankası’nın ne zaman faaliyete başlayacağına ilişkin soru üzerine Gültepe, ekim ayı gibi faaliyete başlayacak yapının oluşmaya başladığını, kadronun tamamlanmak üzere olduğunu, bankanın yatırım ve projeleri destekleyeceğini anlattı.

 


 

 

Kan ve kin devri kapanmıştır

Silah bırakmak yetmez, yapı dağılmalı

Öcalan, PKK kongresine görüntülü konuşmayla katıldı

Türkiye'nin kutuplaşmaya değil, kucaklaşmaya ihtiyacı var

İmamoğlu’na zırhlı araç ve özel kat iddiaları gerçek dışı

Beykoz Belediyesi'ne kaçak yapı soruşturması

Deprem Değil, Çürük Binalar Öldürür

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

HSK'dan eşini aldatan savcıya ceza

'Devlet kimin ne olduğunu biliyor!'

Murat Hazinedar’a hapis ve siyasi yasak cezası

Sanayicinin ihracat hevesi kaçtı

Evliliğin zorlaştırılmasını asla doğru bulmuyoruz

Esila Ayık'ın tutukluluğunun devamına karar verildi

Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Vatandaşın dolar alması yasaklansın

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Her gelen yeni anket bir öncekinden iyi

'Asgari Ücret Komisyon değişmeden masaya oturmayız'

Marmara yeniden müsilaj tehlikesi altında

PKK bugün yarın silahları bırakacak, örgütü feshedecek

TRT'den 'Cumhurbaşkanı ayrı AK Parti genel başkanı ayrı' savunması

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

X avukatından İmamoğlu açıklaması

Proje ruhsatına aykırı otele kim belge verdi?

TMSF, Bellona'nın satışını gerçekleştirdi

Yavaş kampanya hesabını İmamoğlu'na tahsis etti

Tarihimizde hiçbir siyasetçi, rakibinden bu kadar çok korkmamıştır

Yükleniyor

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

Filistinliler başka ülkelere sürülecek...

Romanya seçimlerinde aşırı sağcı aday açık ara önde

Gazze'de 3 bin 500 çocuk açlığa terk edildi

İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

Anlaşma yapamazsak, İran ile savaşa girebilirim

Rusya’nın işgalini asla tanımayacağız

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Ezgi Eyüboğlu göğüs dekoltesiyle dikkat çekti

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

LÖSEV Aile Buluşması ile Aileleri Bir Araya Geldi

Bal ve kaşar peyniri markalarında hile

BTP Kongresi'nde 'Yukarıdan talimat var' krizi

Hastaneler ticarethane, yöneticiler rant aracı değil

Planlı sezaryenlere yasak getirildi

Doktorların Whatsapp grubu ifşa oldu

33 yıllık Özel Göztepe Hastanesi iflasın eşiğinde!

Kötülüğün bir nedeni de konformist normlar

Her 10 kişiden 1’i kanser ölümüyle karşı karşıya

Sağlığı tehlikeye atan çikolata markaları açıklandı

TRT'den 'Cumhurbaşkanı ayrı AK Parti genel başkanı ayrı' savunması

RTÜK Başkanı Enver Aysever'i hedef aldı!

YGD, Gazetecilere 12 Kategoride Ödüller Verecek

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Türkiye, basın özgürlüğünde 159. sıraya geriledi

Candaş, YGD Yerel Medya ve Temsilciler Komisyonu Başkanı Oldu!

Sokak röportajı denetimleri sıklaşacak...

Türk Dünyası 10. Belgesel Film Festivali ve Yarışması Başvuruları Başladı

Kayıp kasetler, tanık koruması ve Türkiye'yi sarsacak iddialar

Bilginin kralını bileyim, gazetecilik yapmayacağım

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51