Türkiye’nin ilk LNG istasyonu açıldı

Türkiye’nin ilk LNG istasyonu açıldı

Türkiye’nin ilk LNG istasyonu açıldı
  • A-
  • A
  • A+

SHELL & TURCAS, karayolu taşımacılığında alternatif yakıt olarak kamyonlarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanımına ilişkin Türkiye’de yeni bir dönem başlattı. Shell & Turcas, uluslararası taşımacılık trafiğinin yoğun olarak gerçekleştiği İstanbul-Ankara Otoyolu üzerinde bulunan Sapanca Otoyol Hizmet Tesisindeki istasyonun bulunduğu alanda Türkiye’nin ilk LNG istasyonunu açtı.

Türkiye’nin ilk LNG istasyonunun açılışı 10 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşti. Açılışa Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun BalabanUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell & Turcas CEO’su Felix Faber, Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu ve IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak katıldı.

Yaklaşık 50 yıllık tecrübesi ile LNG sektöründe lider olan Shell, maliyet avantajı sunan ve daha temiz bir yakıt olan LNG'nin, denizcilik ve karayolu taşımacılığı sektöründe kullanımını arttırmaya yönelik önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Şirket, yeni yakıtlara yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerine küresel çapta her yıl 1 milyar dolar yatırım yapıyor. Genç, dinamik nüfusu ve büyüyen ekonomisiyle Türkiye, Shell için öncelikli ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, Shell’in LNG istasyonu açtığı Avrupa’daki 4. Sapanca istasyonu da Avrupa’da Shell’in 14. LNG istasyonu oldu.Shell, Avrupa’da 2020 sonuna kadar 3 ülkede daha LNG istasyonu açmayı ve toplam sayısını 30 istasyona ulaştırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ilk LNG istasyonu açılışında konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban şunları söyledi: “Kocaeli, 14 Organize Sanayi Bölgesi ve 35 limanı bulunan bir sanayi kenti. İlimizde LNG yakıtının kullanımı yönünde adım atılması bizi son derece mutlu etti. Ülkemiz için alternatif enerji kaynaklarının artması çok önemlidir. LNG’yi yavaş yavaş kullanıma sundukça, tüketimi ve kullananları da artacaktır. Şu aşamada alternatif enerji kaynağı olarak görülen LNG’nin, ileride ana yakıt olarak kullanılması olası. Sanayi kenti Kocaeli’nin LNG istasyonu ile bir ilki yaşaması bizlere gurur verdi. Bu yatırımı için Shell & Turcas ailesine teşekkür ederiz. “

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım açılış töreninde yaptığı konuşmada; ‘’Bugün ülkemiz için büyük bir gün. Türkiye yeni bir yakıt türü ile tanıştı. Türkiye’de ilk LNG istasyonunu açan Shell & Turcas’a teşekkür ederiz. Shell’den isteğimiz, lojistik sektörünü destekleyecek şekilde LNG dolum istasyon sayılarını arttırması. Bu sayede çok daha kısa zamanda yollarda LNG yakıtı kullanan kamyon sayısının çoğaldığını görebileceğiz. Aynı zamanda temennimiz, LNG’nin yolcu taşımacılığında da kullanılması. Biz kamu olarak alternatif yakıt yatırımlarının çoğalması konusunda elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz’’ dedi.

Ahmet Erdem: LNG yakıtını Türkiye’de lojistik sektörünün kullanımına sunuyoruz

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, LNG istasyonunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Ülkemizde ve dünyada enerjiye talep artıyor. Bu talebin, daha fazla ve daha temiz alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya ihtiyacı var. Bu çerçevede LNG, artık birçok ülkede lojistik sektörü için bir alternatif yakıt olmaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığımızın yayınladığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planına ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın yayınladığı Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına ilişkin yönetmelikte de görüldüğü üzere ülkemizde daha ekonomik ve çevreci alternatif yakıtların kullanımı teşvik ediliyor. Ülkemizi bu anlamda yeniliklere hazırlayan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarına teşekkür ederiz. İthalat maliyeti motorine göre daha düşük olan LNG, karayolu taşımacılığında kullanıldığında cari açığa olumlu etki edecek. LNG kullanımı yakıt maliyetinde yüzde 25’e kadar tasarruf sağlanacağını öngörmekteyiz. LNG ayrıca daha temiz yanan bir enerji kaynağıdır, karbon emisyonu yüzde 22’lere varan oranda daha azdır.Bugün 97 yıldır sektörde bir çok yenilikte olduğu gibi bir ilke daha imza atarak, LNG’yi Türkiye lojistik sektörünün kullanımına sunmaktan mutluyuz.”

Felix Faber: Shell & Turcas LNG istasyon ağını büyüteceğiz

Lojistik sektörünü geleceğin ekonomik ve çevreci yakıtları ile tanıştırarak, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek Shell’in ilk LNG istasyonunu açtığına dikkat çeken Shell & Turcas CEO’su Felix Faber de şunları söyledi: “Türkiye’nin ihracatının belkemiği olan lojistik sektörü, dünyada önemli bir yere sahip. Türkiye’yi LNG istasyon yatırımları için öncelikli ve potansiyeli yüksek bir ülke olarak değerlendiriyoruz. Lojistik sektörünün uluslararası piyasalarda rekabetçi konumunu devam ettirebilmesi için geleceğin yakıtı olan LNG’yi Türkiye’de müşterilerimize sunuyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin ve Shell & Turcas’ın ilk LNG istasyonunu sanayinin yoğun olduğu Sapanca’da kurduk. Türkiye’de bu alanda gelişecek talebe de bağlı olarak LNG istasyon ağımızı önümüzdeki yıllarda genişletmeyi hedefliyoruz. Shell’in araç üreticisi firmalarla dünyada veya ülke bazında yaptığı iş ortaklıklarının güzel bir sonucu olarak, IVECO ve Scania ile birlikte fabrika üretim LNG kamyonlarını ilk defa Türkiye’ye getirdik. Türkiye’de filosuna ilk LNG kamyonlarını katan Acapet Taşımacılık‘a, Havi Lojistik’e ve bu projede bizimle çalışan tüm iş ortaklarımıza iş birliği yaptıkları için teşekkür ediyoruz.”

Ali Bilaloğlu: Türkiye kamyon parkının yüzde 10’u LNG kullanacak

Karbon ayak izi kavramının her geçen gün önem kazandığını ve alternatif yakıtlı araçlara olan talebin hızla artacağını ön gördüklerini belirten Doğuş Otomotiv CEO Ali Bilaloğlu şunları söyledi: “Yakın zamanda ülkemizdeki kamyon parkında LNG’li araç oranının yüzde 10’lara çıkmasını bekliyoruz. SCANIA markası olarak CNG ve LNG yakıt kullanan araçlarımızla gerek şehri içi gerek şehirlerarası taşımacılıkta müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan çözümler sunuyoruz. LNG’nin önemli avantajlarından bir tanesi de yakıt tasarrufunun yanı sıra çevreci olması. Dizel yakıtlı motora göre daha sessiz olan LNG’li motor, karbondioksit salınımını da yaklaşık yüzde 10 azaltıyor. Parçacık emisyonları neredeyse tamamen ortadan kalkarken, azot oksit emisyonları da üçte bir oranında azalıyor. Sürdürülebilir taşımacılık dünyasının lideri olma hedefimizde Shell gibi enerji firmalarının bu tip yatırımlarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Diğer yakıt türlerine göre rekabetçi bir hale gelen alternatif yakıtlı araçlar ile hem karlı hem de çevreci bir tercih yapan firmalarımızın çoğalmasını ve bu tip yatırımların önünün açılmasını temenni ediyoruz.”

 

Yorum Yazın

81 ilde Kaçak ve sahte içki operasyonu

Ermenistan Azerbaycan barışından memnunuz

Ordu'da taş ocağında göçük meydana geldi!

Kur artışı geçici çözüm, sonra durum daha da kötüleşiyor

AİHM ve AYM kararları derhal uygulanmalı

Enflasyonunun yüzde 30’un altında kalması zor

CHP İletişim Koordinatörü Yavuz Oğhan gözaltında

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer için takipsizlik kararı

'AİHM kararı açık, mahkemenin değerlendireceği bir konu yok'

'İstanbul’da 50 bin bina her an çökebilir'

'İBB’nin Hakkını Yedirmeyiz'

İTÜ’de 4. Uluslararası Cami Mimarisi Konferansı Başladı

Kamuda mülakat uygulaması daraltılıyor

Hat Holding ve Investco Holding’e kayyum

Maaşlara ne kadar zam yapılacak?

'Türkiye'nin AİHM'e aykırı hareket etmesi kabul edilemez'

"AİHM kararlarına uyulması Türkiye'nin lehinedir"

'Bahçeli'nin kararlı duruşu ile hedeflerimize ilerliyoruz'

17.8 milyon vatandaş temel gelirden yoksun

AB Komisyonu: Yargı bağımsızlığına ilişkin endişelerimiz sürüyor

'Seçimle gelen seçimle gider'

AİHM Türkiye'nin Selahattin Demirtaş itirazını reddetti!

İBB veri sızıntısı soruşturmasına Ali Yerlikaya 'zafiyet yok' demiş!

Asgari ücret enflasyon karşısında erimeye devam ediyor

'İktidar ve ittifak olarak bunu gerçekleştireceğiz'

4 Kasım demokrasinin askıya alınma tarihidir!

'Türkiye de riskler genel olarak yukarı yönlü'

Bolvadin Belediyesi'nde müfettişler inceleme başlattı

'Emekli çürük domates seçerken enflasyon kontrol altında diyemezsiniz'

Menzil'de kardeşi kardeşe düşüren miras ne kadar?

Yükleniyor

Nicolas Maduro'nun günleri sayılı

Fed, bu sene ikinci kez faiz indirimine gitti

Starmer’ın Ankara ziyaretine casusluk gölgesi

Gazze'de can kaybı 68 bin 527’ye yükseldi

Pentagon'un asker maaşlarını ödeyebilmek için bağış kabul etmesi tartışılıyor

ABD, Venezuela’da savaşa hazırlanıyor!

AB, Rusya'ya karşı 19. yaptırım paketini onayladı

Trump Çin vergisini yüzde 155'e çıkardı

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy cezaevine giriyor

İsrail, bu kez Refah'ı vurdu

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Cemre Baysel Cannes'ı yıktı geçti!

Melis Sezen’den sürpriz değişim!

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçebilir

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

BYD'de Türkiye yatırımını İspanya'ya yapıyor

120 klasik araç, tarihi güzelliklerde yarışacak

Otomobil ithalatına yeni ek vergi

Motosiklet satışları rekor kırdı

Hyundai’nin fabrikasına şok baskın: 475 gözaltı

MHP İl Başkanı'ndan sağlık isyanı

SGK borcu olan emeklilerin maaşından yüzde 25 kesinti yolda

Grip ve Nezleye Yakalanma Riskini Artıyor

Her üç kişiden biri ruhsal bir sorunla mücadele ediyor

Selda Öktem’den Şifalanma Enstitüsü

Diz yıpranmasının en önemli sebebi fazla kilolar!

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü'ne 'makam aracı' soruşturması

'Yakında kalp damar ameliyatı yapacak hekim bulamayabiliriz'

İlaç krizi Meclis'e taşındı!

Sağlıkta yapay zeka hangi seviyede?

Merdan Yanardağ'ın tutuklanması hak ihlali

CHP'den Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu

'Cumhuriyet, Özgürlük ve Eşitlik İdeallerinin Simgesidir'

Ebubekir Şahin, koltuğu Mehmet Daniş'e devretti

Aydın'da 4 gazeteci darbedildi

Gazeteciler, bununla tek başına mücadele edemez

TV100 ve Gerçek Gündem'den toplu işten çıkarma

'Karamsarlığa sürükleyen içeriklere müsamaha gösterilmeyecek'

Abdulkadir Çay, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne atandı

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine gözaltı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
14.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
16.GENÇLERBİRLİĞİ 11 2 7 2 -6 8
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4