TÜRKLİM 23. genel kurulu gerçekleşti

TÜRKLİM 23. genel kurulu gerçekleşti

TÜRKLİM 23. genel kurulu gerçekleşti
  • A-
  • A
  • A+

Türkiye iç ve dış ticaretinin ve deniz turizminin temel yapı taşlarını oluşturan limanları temsil eden TÜRKLİM’in Olağan Genel Kurulu’na, 67 üye liman temsilcilerinin yanı sıra IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı katıldı. İskenderun Teknik Üniversitesi, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer’in de konuşmacı olduğu Genel Kurul’da limancılık sektörünün öncelikli hedefleri belirlendi.

“İhracata yönelik elleçlenen yük miktarı arttı”

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç’in açılış konuşmasıyla başlayan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği 23. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yapılan divan seçiminin ardından ‘Dernek Faaliyet Raporu’ üyelerle paylaşıldı. Genç, konuşmasında, 2019 yılında dış ticarette yaşanan daralmaya rağmen yıl sonu rakamı olarak 483 milyon ton elleçleme beklendiğini belirtti. Elleçlenen yük miktarında gerçekleşen yüzde 5’lik artışa bakıldığında limanlara kayan yük miktarının arttığının gözlemlendiğine dikkat çeken Genç, 2018 yıl sonu rakamlarıyla 2019 yıl sonu tahminleri karşılaştırıldığında ihracata yönelik elleçlenen yük miktarında da yüzde 20 büyüme görüldüğünü ifade etti. 2018 yılında 110,4 milyon ton olarak limanlardan gerçekleşen ihracatın 2019 yıl sonu tahminlerine göre 132,4 milyon tona ulaşması öngörülüyor. TÜRKLİM bünyesinde kurulan TÜRKLİM Kariyer Port Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’nin 2019 yılında belgelendirdiği personel sayısının 2.406 kişi ile tüm yılların üstünde gerçekleştiğini söyleyen Genç, TÜRKLİM’in faaliyetlerinin önemli bir bölümünün kamu kurumlarıyla ilişkilerden oluştuğunu ve bu ilişkileri derinleştirerek kamu otoritesinin çalışmalarına katkı sağlamaya gayret ettiklerini ifade etti. Geçtiğimiz yıl sonuna doğru görüşe açılan Kıyı Tesislerinde Verilen Hizmet Kalemlerinin Belirlenmesi Ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Taslağı’nın kapsama alanının, hizmet kalemlerinin belirlenmesi ve işletmelerce yayınlanmasının ötesinde, hizmetlere ilişkin ücretlerin de kamu tarafından belirlenmesi yönünde ısrarlı taleplerin bulunduğunu bildiklerini ifade eden Genç, bunun, ticaretin serbestçe yapılmasını engelleyeceğini ve Türkiye’nin dış ticaretinin kapasite bakımından %89’una hizmet veren limanları zarara uğratmakla kalmayıp, dış ticaretimizin kendisini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Konuşmasının devamında TÜRKLİM’in 2020 hedeflerinden bahsetti. 2020 itibariyle TÜRKLİM olarak ‘International Association Ports and Harbors’a üye olunduğunu belirten Genç şöyle devam etti: “Limancılık Faaliyetlerinin Türkiye Ekonomisine Etkisinin Analizi” çalışmasını 2020 yılının ilk çeyreğinde yayınlayacağız. Ankara’da gerçekleştireceğimiz “Bir Ekosistem Olarak Limanlar” Sempozyumu ile de araştırmamızın sonuçlarını tüm paydaşlarımızla paylaşacağız. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştaylarımız da kapsamı zenginleşerek 2020 yılında devam edecek.”

Genel Kurul’a katılan IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise konuşmasında TÜRKLİM’in çalışmalarının sektörde takdirle karşılandığını belirterek limancılık sektörünün son yıllarda gerçekleştirdiği büyüme ve gelişmeyi gelecekte de göstereceğine inandığını ifade etti. Liman ücretlerinin yüksek olduğuna ilişkin iddiaları titizlikle ele aldıklarını, Dünya Limanları ile mukayese etmek suretiyle incelediklerini, iddia sahipleri ile görüşüp, belge istediklerini ifade eden Kıran, ortaya bu iddiaları doğruluyacak hiçbir bulgu çıkmamıştır dedi.

“İhracatın önünün açılması limanların gelişimine bağlı”

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı da konuşmasında; ihracatın önünün açılmasının limanların önünün açılmasına bağlı olduğunu, limanların şehirleri de birer ekosistem olarak büyüttüğünü belirtti. Avcı şunları söyledi: “Ülkemizin ihracat hedefleri sürekli büyümektedir. Ama limanlarımızın büyük kısmı hala kapasitesinin yarısını kullanmaktadır. Limancılığın daha güçlü daha organize bir şekilde yoluna devam etmesi için; birlikleriyle ve STK’larıyla gelişen ve dayanışan bir sektör olarak yoluna devam etmesi önemlidir.”

TÜRKLİM Genel Kurulu’nun konuğu olan İskenderun Teknik Üniversitesi, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer de yaptığı konuşmada, limancılık sektörünün önündeki fırsat ve tehditlere değindi. Ürün odaklı ticaretin yerini hizmet odaklı ticaretin aldığına dikkat çeken Esmer, Türkiye’nin üç kıtaya kıyısı olan Akdeniz’de doğal bir köprü ve düğümün merkezi olduğunu, ancak hem kuzeyden hem de güneyden gelişen yollar nedeniyle gücünü kaybettiğini söyledi. Lojistik sektörü büyüme stratejilerinden bahseden Esmer, “Endüstri 4.0 bir seçim değil mecburiyettir. Lojistikle ilgili alanlar bu ilerlemede öncülük etmektedir”, dedi.

Dijital dönüşümün temel hedeflerinin yeni hizmet sunumu, daha mutlu müşteri, daha ucuz operasyon maliyetleri, daha hızlı ve kaliteli hizmet ve paydaşlar ile etkin iletişim olduğunu belirten Esmer, katma değerli hizmetlerin sunulmasında, yaygınlaşan ‘Port-Centric Lojistik’ kavramının yaygın olarak kullanılmaya başlandığına dikkat çekti. İhracat yönlü, ithalat yönlü, transit yönlü katma değerli hizmet uygulamalarının rekabet gücünü artıracağını vurgulayan Esmer, Türkiye’deki limanların da bu dönüşümü hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Esmer sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de limancılığın gelişimi için yapılması gerekenleri sıralarsak, liman merkezli lojistik yaklaşımın benimsenmesi, yeteneklerimize odaklanma, dış kaynak kullanımı(outsourcing), güçlü hizmet yapısı oluşturma, işgücü yoğun alanlardan otomasyona geçilmesi, konsolidasyon, maliyet düşüren global hatlara yönelinmesi, AR-Ge ve yetenek geliştirmeye yatırım, bölgesel ticarete odaklanma konularına eğilmemiz önemlidir.”

 

Yorum Yazın

Bu yıl 77 polis memuru intihar etti

'Emeklilerin ve çalışanların maaşları enflasyonun üzerinde'

F-16’lar Karadeniz’de İHA düşürdü

Kadın Cinayeti Sahnesi Tepkilerin Odağında

'AİHM kararlarına uyma oranında Avrupa'yı geride bıraktık'

Türk dili, millet olma şuurunu besleyen temel sütundur

Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu testi pozitif

Şikeye dair bilgim yok, yasal bahis oynadım

Bordro ve Finans İlk Kez Aynı Zeminde

Ünlü yönetmen ve eşi lüks malikanelerinde ölü bulundu!

Dilovası’nda 7 cana mal olan faciada ‘yeşil pasaport’ muamması

Et fiyatları yeniden yükselişte

Lidya Grup, kapsamlı bir iş ortaklığı modeli sunuyor

Yoksulluk sınırı 93 bin 135 TL’ye yükseldi

Cami önünde piyango satışı durduruldu

MHP'li başkandan gazetecilere ağır hakaret!

'Yoldur, köprüdür bırakalım, emeklinin maaşı buharlaşmış'

İpek Filiz Yazıcı'nın kombinine yorum yağdı

'Cumhur İttifakı’nın karşısında alternatif oluşturmak zorundayız'

'Terörsüz Türkiye'nin adımını atalım dedik ve attık'

'Sorumluluk alın ya da derhal istifa edin'

Akit TV ekranlarında asgari ücretli ve emekli isyanı!

Gülşah Durbay hayatını kaybetti

Hayvanlara Adalet İçin Toplum Tek Ses

'Bir an önce anne olmak istiyorum'

'Diplomalı gençlerimiz evde oturuyor'

Elektrikte yeni yıl zamlı gelecek

Çiftçi topraktan kopuyor: TMO'da rekor zarar

'İktidarın derdi, vergi yükünü işçinin, çiftçinin sırtına yüklemek!'

Kabul edilen anayasa değişikliği, toplum esaslı sol bir değişim

Yükleniyor

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı

Epstein seks ticareti tutanakları yayınlanacak

Brüksel’de 17 Aydır Hükümet Krizi

İpek Filiz Yazıcı'nın kombinine yorum yağdı

'Bir an önce anne olmak istiyorum'

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu testi pozitif

Akit TV ekranlarında asgari ücretli ve emekli isyanı!

Mehmet Akif Ersoy'dan 'siyasi operasyon' açıklaması

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

Ahmet Hakan süreci eleştiren polise 'provokatör' dedi!

Dışarıya çıktığımda iş dünyasının içinden geçeceğim

Arif Kocabıyık da tutuklandı!

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9