Veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak

Veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak

Veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak
  • A-
  • A
  • A+

Sokak hayvanlarına yönelik katılımcı, kapsayıcı ve veri temelli bir çözüm sunan SemtPati projesinin mobil uygulaması sayesinde gönüllü hayvanseverler, mahalle mahalle tüm şehrin sokak köpeği haritalandırmasının yapılmasını sağlayacak. Uygulama ile sokak köpeklerinin sağlık ve bakım ihtiyaçlarının etkin bir şekilde yönetilmesi ve yerel yönetimlerin sokak hayvanlarına yönelik veriye dayalı karar alması desteklenecek.

Sokaktaki hayvanlarımızın hayatlarını ancak birlikte bir takım olarak çalıştığımızda iyileştirebiliriz.”

SemtPati projesi iş birliği protokolünün imza töreninde konuşan iş insanı ve hayvansever İpek Kıraç, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçireceğimiz bu önemli iş birliğine tanıklık etmek üzere yanımızda olmanızdan dolayı çok mutluyum. Elbette ilk teşekkürüm, bize inanan ve bu yola bizimle birlikte çıkan Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na. Ayrıca bize destek olan değerli ekip arkadaşlarına da çok teşekkür ederim. Bu proje 3 paydaştan oluşuyor; Belediye, veterinerler ve gönüllüler. Sokaktaki hayvanlarımızın hayatlarını ancak birlikte bir takım olarak çalıştığımızda iyileştirebiliriz. Bu sebeple kurulan dayanışma ve işbirliği için çok müteşekkirim” diyerek sözlerine başladı.

“Hepimiz her gün görüyoruz. Evsiz, sevgisiz, susuz, yemeksiz olsalar da, bizlere güvenleri kalmamış olsa da, yine de bir umut ile avuçlarımızın ve gözlerimizin içlerine bakıyorlar.”

İpek Kıraç şöyle devam etti: “Projemizi bu gün sizlere nasıl anlatsam diye düşünürken, çok sevdiğim birisi bana ‘hikayesi ne?’ diye sordu. İlk önce hayvan sevgisi diye geçiştirebilir miyim diye denedim ama olmadı. “Nasıl başladı, hikayesi ne?' diye tekrar sorunca fark ettim ki haklıydı, bir başlangıcı vardı... Bu başlangıç; 1, 3, 5 derken günlük beslediğim ve bakımını üstlendiğim köpek sayısı 18’i bulunca ve arabamdaki torbalar dolusu mama nedeniyle başka yer kalmayınca yaşadığım bir farkındalık anıydı. Ben elimden geleni yapıyordum ama fark ettim ki bireysel çabam artık yetmiyordu. Bu hevesi ve sevgiyi ise, beni 13 yıl boyunca kendinden çok ve karşılıksız seven, bana sevmeyi ve dostluğu öğreten, tek mutluluğu yanımda olmak olan köpeğim Darwin aşıladı. Neden sokakta yaşayan her köpeğin onu seven bir ailesi yoktu? Hepimiz her gün görüyoruz. Evsiz, sevgisiz, susuz, yemeksiz olsalar da, bizlere güvenleri kalmamış olsa da, yine de bir umut ile avuçlarımızın ve gözlerimizin içlerine bakıyorlar. Onlar bizi görse de biz ne yazık ki çoğu zaman onlarla ilgilenmiyoruz ya da ilgilenemiyoruz. Ülke olarak çok zor bir dönemin içinden geçerken, ekonomi, sağlık, eğitim, aile, arkadaş, kardeş, komşu derken, çoğu zaman, yaşadığımız bu güzel şehrin her sokağını, köşesini paylaştığımız diğer paydaşlarımızı, dört ayaklı arkadaşlarımızı unutuyoruz. Biz bu eşi olmayan şehrimizde, Osmanlı döneminden beri süren bir “sokak hayvanları ile bir arada yaşama kültürü”nden geliyoruz. Biz bu hayvanlar ile beraber yaşıyoruz. Öncelikle bunu kabul etmemiz ve bir zenginlik olarak görmemiz gerekiyor. Hem kendimizin hem onların huzuru için, şehrimizin vazgeçilmez bir paydaşı olan sokak hayvanları ile ortak bir yaşam kültürü oluşturmak hedefi ile 2 sene önce yola çıkma kararı aldık.”

İpek Kıraç: “Tüm projemizi akıllı şehir yaklaşımı ile SemtPati adında bir mobil uygulama üzerine inşa etmeye karar verdik.”

“Yola çıkarken çok az şey biliyorduk” diyen İpek Kıraç, konuşmasına şöyle devam etti: “Veri yoktu ve sahip olmamız gereken en hayati unsur idi. Nasıl toplarız diye düşündük. Tüm projemizi akıllı şehir yaklaşımı ile KoçSistem’le birlikte geliştirdiğimiz SemtPati adında bir mobil uygulama üzerine inşa etmeye karar verdik. Sokak hayvanlarını kayıt altına alarak ihtiyaçlarını tespit etmeyi ve yerel yönetimlerin veriye dayalı karar alma süreçlerini desteklemeyi hedefledik. Veri temelli SemtPati mobil uygulaması sayesinde İstanbul’daki sokak hayvanlarının mahalle bazında ‘adedi, kim besliyor, ilaçlarını gerekiyorsa kim veriyor, o bölgedeki hangi veteriner yardım edebilir, kısırlaştırma, sahiplendirme ve aşılama gibi ihtiyaçları neler, fiziksel özellikleri, fotoğrafları’ da dahil olmak üzere kayıtlarının tutulması mümkün olacak. Tüm şehrimizin mahalle mahalle ‘sokak köpeği haritalandırması’ da bu sayede yapılabilecek. Yani komşularımızı, çok daha yakından ve iyi tanıyacağız. El birliği ile onların sorunlarını çözüp ihtiyaçlarına karşılık verebileceğiz. Elbette her teknolojik çözümün başarılı bir şekilde hayata geçebilmesi için insanı merkeze almamız gerektiğini düşündük ve pilot olarak belirlediğimiz Göktürk Merkez Mahallesi’nde ‘Gönüllü İnisiyatifi’ kurulmasını sağladık. Son olarak, SemtPati mobil uygulamasıyla mahallelerinde ortak yaşam kültürünü geliştirmeyi hedefleyen tüm hayvanseverlere ve yerel yönetimlere yol göstermek amacıyla ‘SemtPati Rehberi’ni hazırladık. Bu Rehber’den yararlanarak gönüllü hayvanseverler mahallelerinde bir araya gelecek ve yerel yönetimlerle kurduğumuz etkin koordinasyon sayesinde sokak hayvanlarının ihtiyacı olan destek çemberini böylece oluşturacağız.”

 “Tüm hayvanseverlerin desteğini bekliyoruz.”

İpek Kıraç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birlikte yarattığımız bu proje ile dünyanın belki de en güzel şehri olan İstanbul’un diğer dünya metropolleri arasında kendine özgü çeşitliliği ve kapsayıcılığıyla öne çıkacağına inanıyorum. Aktif yurttaşlık bilincinin de dikkate değer bir örneği olacak bu modeli önce İstanbul, ardından da tüm Türkiye çapında yaygınlaştırmayı umuyor, tüm hayvanseverlerin desteğini bekliyoruz. Sayın Başkanım, ülkemizdeki sokak hayvanları için milat olacak bu proje sizin sayenizde hayata geçecek. Verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz samimi ilgi için tüm hayvanseverler adına tekrar teşekkür ediyorum. Köpeğim Darwin biz bu projeye başladıktan iki hafta sonra kollarımda öldü… Ama ne mutlu ki koşulsuz verdiği o büyük sevgi, binlerce sokak hayvanının hayatına dokunabilecek...”

“Sokakta yaşayan dostlarımızın yaşamlarını sağlamak ve onların ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamaya dönük bir uygulama.”

İş birliği imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İyi insan olmak da aslında yaşadığınız ortama, canlılara, herkese, insana dair yüreğinizde beslediğiniz sevgi, saygı ve özenle paraleldir. Zaten toplum olarak gelişmişliğin de çağdaş olmanın da ölçüsü budur. Mutluluk düzeyimizi belirleyecek olan kriterler bunlar. SemtPati uygulaması ile iş insanımız İpek Kıraç’ın önderliğinde ortaya konan hassasiyet bence toplumdaki vicdanın ve belki de toplumun bu noktada eğitilmesi ya da bilgi sahibi edilmesi gereken bir sistemi de devreye sokuyor. SemtPati özellikle sokakta yaşayan köpek dostlarımızın yaşamalarını sağlamak ve onların ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılayabilmeye dönük bir uygulama. Böylesi bir diyalog köprüsünün kurulması ve önemli bir adım olan SemtPati sayesinde sokak canlılarıyla, özellikle sokak köpekleriyle olacak diyalogu çok daha bilinçli hale getirmenin, kurumsal takip sistemine dönüştürmenin çok değerli bir iş olacağını düşünüyorum” dedi.

“SemtPati kent yaşamını iyileştirmek ve güzelleştirmek adına atılmış çok değerli bir akıllı kent uygulaması.”

Projenin pilot uygulamasını Eyüp Sultan ilçesi Göktürk Mahallesi’nde gerçekleştirdiklerini aktaran Ekrem İmamoğlu şöyle devam etti: “İnşallah 6 ay içinde bunu bütün İstanbul’a yaymak istiyoruz. SemtPati, açıkçası teknolojinin kent yaşamını iyileştirmek ve güzelleştirmek adına atılmış çok değerli bir akıllı kent uygulamasıdır. Bu yönüyle de alkışlıyoruz. Aynı zamanda vatandaşa, semtine, şehrine, kentine sahip çıkma, her konuda hizmetleri kontrol etme gibi unsurlarla çok değerli bir yerel katılımcılık ve demokrasi örneğidir. Zaten teknolojiyi özellikle biz demokrasinin gelişmesi, katılımcılığı artırması ve şu güzel ortam dahil bu kentin aslında hepimize ait olduğunu hissettiren bir atmosferi var etme konusunda sonsuz bir çaba içerisinde olacağız. İnşallah kent yaşamının her alanında daha fazla hayata geçirme kararındayız bu tür örnekleri. Bu güzel teknolojiyi ve uygulamayı geliştiren, başından beri dert edinip bütün imkanlarını seferber ederek sürece bütün duyarlılığını katan bugüne gelmesini sağlayan herkese ama özellikle iş insanı Sayın İpek Kıraç’a çok çok teşekkür ediyorum. Bence bütün gönüllüler ve bütün hayvan dostu insanlar şu an burada değiller ama bunu duyduklarında İpek Hanım’ı çok alkışlayacaklar. Her zaman anlatılacak, örnek gösterilecek bir model. Bütün gönüllüleri kendi alanlarında ilgi duydukları ortamlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak davet ediyoruz.”

SemtPati mobil uygulaması gönüllüler ve belediye arasında koordinasyon sağlayacak

SemtPati Projesi kapsamında, akıllı şehir yaklaşımına uygun olarak teknoloji desteğiyle hayata geçirilen mobil uygulama sayesinde gönüllüler ile belediye arasında bir koordinasyon sağlanacak. Mobil uygulama, mahallelerde sokak hayvanlarına yönelik gönüllü faaliyetler sürdüren hayvanseverlerin birbirinden haberdar olmalarını ve bir araya gelmelerini sağlıyor. Bu birliktelikle beraber mahallelerde oluşturulan Gönüllü İnisiyatifleri, gönüllülerin uygulama aracılığıyla eşgüdümlü, koordine ve dolayısıyla çok daha verimli çalışmasına katkıda bulunmuş olacak. Yaşadıkları mahallelerde sokak köpeklerinin durum, konum ve ihtiyaçlarını hâlihazırda bilen gönüllülerden oluşan Gönüllü İnisiyatifi, uygulamanın yaratacağı çözümler için operasyonel gücü oluşturuyor. Bu gücü sahaya taşıyan gönüllüler, SemtPati uygulamasına kendi mahallelerindeki sokak köpeklerini fiziksel özellikleri, sağlık ve beslenme bilgileri, konumları ve fotoğrafları ile kaydederek mahalle mahalle tüm şehrin sokak köpeği haritalandırmasını yapacak. Oluşturulan bu veri tabanı, ilgili belediye tarafından saklanarak kontrol edilecek. Uygulama ile sokak köpeklerine ilişkin kritik veriler takip edilebildiği için büyükşehir ve ilçe belediyelerinin sokak köpeklerinin aşı ve kısırlaştırma gibi sorumlulukları altında bulunan konuları etkin bir şekilde yönetmeleri ve veriye dayalı kararlar almaları desteklenecek.

Vaka bildirim özelliği ile veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak

SemtPati mobil uygulaması, yaralanma, hastalık, terk edilme ve kaybolma gibi sokak köpekleri vakaları konusunda da veri temelli ve hızlı çözümler sunuyor. Mahalle sakinleri, karşılaştıkları vakaları, SemtPati mobil uygulamasındaki vaka bildirme özelliği sayesinde gönüllülere bildirebilecek. Vaka bildirimiyle birlikte, o mahalledeki tüm gönüllülere bildirim gidiyor ve herhangi bir kayıtlı kullanıcı vakayı devralana kadar vaka açık kalıyor. Vakayı devralan gönüllü vaka durumunu gerektiğinde güncelleyerek diğer gönüllülerin süreçle ilgili bilgi edinmesini sağlayabiliyor. Bu sayede sokak köpeği vakalarında hızlı ve şeffaf çözümler üretilirken, birey temelli alınan aksiyonla belediyelerin veterinerlik hizmetlerinin verimli kullanımı sağlanacak. SemtPati projesinin mobil uygulaması Apple Store ve Google Play üzerinden akıllı telefonlara indirilebiliyor.

 

Yorum Yazın

'İktidar, yargı eliyle CHP'yi parçalama operasyonu yürütüyor'

CHP Kurultay davasının ertelenmesi piyasaları rahatlattı

İsrail'le 1.5 senedir ticari ilişkileri durdurduk

AHMET CEMAL PEKER: TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA YÜKSELEN GAZETECİLİK VİZYONU

Sahnenin efsanesi Tünzalə Ağayeva bu kez kovboy tarzında !!

Antalya’da Tamirat ve Dekorasyon İşlerinde Mağduriyet Uyarısı

'Bu meydanda senden korkmayanlar var!'

'Gökçek'ler Ailecek Ankara'ya çökmüşler'

Bulduğunuz ilçe başkanları size hayırlı olsun!

İsrail, Suriye'nin güneyindeki yerleşim bölgelerine girdi

Marmara Üniversitesi’nde öğrencilere ek 400 lira borç çıkarıldı

'Artan yalnızca enflasyondur'

Z kuşağı protestoları Nepal’in ilk kadın başbakanını getiriyor

Vatandaşın kredi ve kredi kartı borcu 5 trilyona dayandı!

'Haysiyetin varsa Gezi'de görüntüleri yayınla'

'Fenerbahçe'yi mumyaya döndürdüler'

Yusuf Tekin, velilerin yüksek fiyat eleştirilerine tepki gösterdi

Konya'da silah fabrikasında yangın!

'Mesleğimizi Güçlendirecek Yeni Adımlar Atıyoruz'

'Bu topraklarda Müslüman bir İsrail kurmak istiyorlar'

Yoksulluk sınırı 90 bin lirayı aştı

Türkiye 22 yılda 2,5 milyon hektar tarım arazisi kaybetti

Özlem Vural Gürzel CHP'den AK Parti'ye geçti

İmamoğlu’nun duruşma görüntülerine soruşturma

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın 13 Eylül Sakarya Zaferi Mesajı

'Orta gelirli ailenin yemek yiyecek yeri kalmadı'

Tavuk döner ve pilav yiyen 106 kişi hastanelik oldu

Türkiye’de gençlerin yüzde 31,3’ü ne eğitimde ne istihdamda

Bayrampaşa Belediyesi'ne dev operasyon

Emegsan Mühendislik, ekonomik kriz nedeniyle iflas etti

Yükleniyor

İsrail, Suriye'nin güneyindeki yerleşim bölgelerine girdi

Z kuşağı protestoları Nepal’in ilk kadın başbakanını getiriyor

AB İsrail'e kapıyı kapattı

Fransa'da Macron karşıtları sokağa indi

İsrail, bu kez de Sana'yı vurdu

Trump, Fed Guvernörü Lisa Cook'u görevden alamadı

Manifest'in konser görüntülerine erişim engeli

İsrail Katar’daki Hamas yöneticilerini vurdu

8. ayında ABD’de halkın yüzde 56’sı Trump’tan memnun değil

'Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırım'

'İnsanların kafasını şişirmeyin'

Serra Arıtürk dantel elbisesiyle mest etti!

Salma Hayek, 59. yaşını kutladı!

Bikinili pozlarıyla mankenlere meydan okudu

Deren Talu, Ibiza'yı salladı

Ünlü mankenlerin ağzı açık kaldı

Nesrin Cavadzade fiziğiyle meydan okudu

Burcu Özberk tarzıyla tam not aldı

Aslı Sümen pozlarıyla sosyal medyayı salladı

'Evli oyuncunun tacizine uğradım'

Motosiklet satışları rekor kırdı

Hyundai’nin fabrikasına şok baskın: 475 gözaltı

'Eğitim, ülkemizin geleceğine yapılacak en değerli yatırımdır'

Elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18,5'e ulaştı

Renault, Ağustos ayında en çok satan marka oldu

Volkswagen, Brezilya'da 30 milyon dolar ceza yedi

Tesla Avrupa pazarında çakıldı

Milyonlarca sürücüyü etkileyecek kararlar

Şarj şirketlerine büyük ceza

Sıfır km olarak aldığı araç kabusu oldu

Sağlık Parkı’nda Farkındalık Rüzgarı: 2025’in Başarılı Hekimleri Ödüllendirildi

14 bin 905 hekimin görev yeri belirlendi

Bakanlığın son listesi gündem oldu

Lahmacunda kanatlı ve sakatat çıktı

Kimse yorgun bir pilotun uçağına binmek istemez

Pestisitlerde reçete uygulaması başlıyor

SGK'dan malullük aylığı almak için dört şart

Kadına Değer Atölyesi İstanbul’da

Ücretsiz kanser taramasında 'SMS' dönemi

'Her 10 üründen 6'sında pestisit kalıntısı var'

'Mesleğimizi Güçlendirecek Yeni Adımlar Atıyoruz'

'O tek parti rejimi 4 yıl dayanmıştı, bu tek parti rejimi kaç yıl dayanır?'

Yılmaz Özdil sinirden deliye döndü

Tolga Şardan'a sessiz sedasız gözaltı!

Gazeteci Erkin Erk ve Berna Akkaya Dünyaevine Girdi

Gazeteci Güngör Arslan cinayetinde yeni gelişme

‘Haraç listesi’ haberini yapan gazeteci tutuklandı

RTÜK Başkanı Şahin'den TELE1 eleştirilerine cevap

İflaslar ve konkordatolar bitmiyor

30 Ağustos, Cumhuriyetimizin Temelidir

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0