Veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak

Veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak

Veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak
  • A-
  • A
  • A+

Sokak hayvanlarına yönelik katılımcı, kapsayıcı ve veri temelli bir çözüm sunan SemtPati projesinin mobil uygulaması sayesinde gönüllü hayvanseverler, mahalle mahalle tüm şehrin sokak köpeği haritalandırmasının yapılmasını sağlayacak. Uygulama ile sokak köpeklerinin sağlık ve bakım ihtiyaçlarının etkin bir şekilde yönetilmesi ve yerel yönetimlerin sokak hayvanlarına yönelik veriye dayalı karar alması desteklenecek.

Sokaktaki hayvanlarımızın hayatlarını ancak birlikte bir takım olarak çalıştığımızda iyileştirebiliriz.”

SemtPati projesi iş birliği protokolünün imza töreninde konuşan iş insanı ve hayvansever İpek Kıraç, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçireceğimiz bu önemli iş birliğine tanıklık etmek üzere yanımızda olmanızdan dolayı çok mutluyum. Elbette ilk teşekkürüm, bize inanan ve bu yola bizimle birlikte çıkan Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na. Ayrıca bize destek olan değerli ekip arkadaşlarına da çok teşekkür ederim. Bu proje 3 paydaştan oluşuyor; Belediye, veterinerler ve gönüllüler. Sokaktaki hayvanlarımızın hayatlarını ancak birlikte bir takım olarak çalıştığımızda iyileştirebiliriz. Bu sebeple kurulan dayanışma ve işbirliği için çok müteşekkirim” diyerek sözlerine başladı.

“Hepimiz her gün görüyoruz. Evsiz, sevgisiz, susuz, yemeksiz olsalar da, bizlere güvenleri kalmamış olsa da, yine de bir umut ile avuçlarımızın ve gözlerimizin içlerine bakıyorlar.”

İpek Kıraç şöyle devam etti: “Projemizi bu gün sizlere nasıl anlatsam diye düşünürken, çok sevdiğim birisi bana ‘hikayesi ne?’ diye sordu. İlk önce hayvan sevgisi diye geçiştirebilir miyim diye denedim ama olmadı. “Nasıl başladı, hikayesi ne?' diye tekrar sorunca fark ettim ki haklıydı, bir başlangıcı vardı... Bu başlangıç; 1, 3, 5 derken günlük beslediğim ve bakımını üstlendiğim köpek sayısı 18’i bulunca ve arabamdaki torbalar dolusu mama nedeniyle başka yer kalmayınca yaşadığım bir farkındalık anıydı. Ben elimden geleni yapıyordum ama fark ettim ki bireysel çabam artık yetmiyordu. Bu hevesi ve sevgiyi ise, beni 13 yıl boyunca kendinden çok ve karşılıksız seven, bana sevmeyi ve dostluğu öğreten, tek mutluluğu yanımda olmak olan köpeğim Darwin aşıladı. Neden sokakta yaşayan her köpeğin onu seven bir ailesi yoktu? Hepimiz her gün görüyoruz. Evsiz, sevgisiz, susuz, yemeksiz olsalar da, bizlere güvenleri kalmamış olsa da, yine de bir umut ile avuçlarımızın ve gözlerimizin içlerine bakıyorlar. Onlar bizi görse de biz ne yazık ki çoğu zaman onlarla ilgilenmiyoruz ya da ilgilenemiyoruz. Ülke olarak çok zor bir dönemin içinden geçerken, ekonomi, sağlık, eğitim, aile, arkadaş, kardeş, komşu derken, çoğu zaman, yaşadığımız bu güzel şehrin her sokağını, köşesini paylaştığımız diğer paydaşlarımızı, dört ayaklı arkadaşlarımızı unutuyoruz. Biz bu eşi olmayan şehrimizde, Osmanlı döneminden beri süren bir “sokak hayvanları ile bir arada yaşama kültürü”nden geliyoruz. Biz bu hayvanlar ile beraber yaşıyoruz. Öncelikle bunu kabul etmemiz ve bir zenginlik olarak görmemiz gerekiyor. Hem kendimizin hem onların huzuru için, şehrimizin vazgeçilmez bir paydaşı olan sokak hayvanları ile ortak bir yaşam kültürü oluşturmak hedefi ile 2 sene önce yola çıkma kararı aldık.”

İpek Kıraç: “Tüm projemizi akıllı şehir yaklaşımı ile SemtPati adında bir mobil uygulama üzerine inşa etmeye karar verdik.”

“Yola çıkarken çok az şey biliyorduk” diyen İpek Kıraç, konuşmasına şöyle devam etti: “Veri yoktu ve sahip olmamız gereken en hayati unsur idi. Nasıl toplarız diye düşündük. Tüm projemizi akıllı şehir yaklaşımı ile KoçSistem’le birlikte geliştirdiğimiz SemtPati adında bir mobil uygulama üzerine inşa etmeye karar verdik. Sokak hayvanlarını kayıt altına alarak ihtiyaçlarını tespit etmeyi ve yerel yönetimlerin veriye dayalı karar alma süreçlerini desteklemeyi hedefledik. Veri temelli SemtPati mobil uygulaması sayesinde İstanbul’daki sokak hayvanlarının mahalle bazında ‘adedi, kim besliyor, ilaçlarını gerekiyorsa kim veriyor, o bölgedeki hangi veteriner yardım edebilir, kısırlaştırma, sahiplendirme ve aşılama gibi ihtiyaçları neler, fiziksel özellikleri, fotoğrafları’ da dahil olmak üzere kayıtlarının tutulması mümkün olacak. Tüm şehrimizin mahalle mahalle ‘sokak köpeği haritalandırması’ da bu sayede yapılabilecek. Yani komşularımızı, çok daha yakından ve iyi tanıyacağız. El birliği ile onların sorunlarını çözüp ihtiyaçlarına karşılık verebileceğiz. Elbette her teknolojik çözümün başarılı bir şekilde hayata geçebilmesi için insanı merkeze almamız gerektiğini düşündük ve pilot olarak belirlediğimiz Göktürk Merkez Mahallesi’nde ‘Gönüllü İnisiyatifi’ kurulmasını sağladık. Son olarak, SemtPati mobil uygulamasıyla mahallelerinde ortak yaşam kültürünü geliştirmeyi hedefleyen tüm hayvanseverlere ve yerel yönetimlere yol göstermek amacıyla ‘SemtPati Rehberi’ni hazırladık. Bu Rehber’den yararlanarak gönüllü hayvanseverler mahallelerinde bir araya gelecek ve yerel yönetimlerle kurduğumuz etkin koordinasyon sayesinde sokak hayvanlarının ihtiyacı olan destek çemberini böylece oluşturacağız.”

 “Tüm hayvanseverlerin desteğini bekliyoruz.”

İpek Kıraç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birlikte yarattığımız bu proje ile dünyanın belki de en güzel şehri olan İstanbul’un diğer dünya metropolleri arasında kendine özgü çeşitliliği ve kapsayıcılığıyla öne çıkacağına inanıyorum. Aktif yurttaşlık bilincinin de dikkate değer bir örneği olacak bu modeli önce İstanbul, ardından da tüm Türkiye çapında yaygınlaştırmayı umuyor, tüm hayvanseverlerin desteğini bekliyoruz. Sayın Başkanım, ülkemizdeki sokak hayvanları için milat olacak bu proje sizin sayenizde hayata geçecek. Verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz samimi ilgi için tüm hayvanseverler adına tekrar teşekkür ediyorum. Köpeğim Darwin biz bu projeye başladıktan iki hafta sonra kollarımda öldü… Ama ne mutlu ki koşulsuz verdiği o büyük sevgi, binlerce sokak hayvanının hayatına dokunabilecek...”

“Sokakta yaşayan dostlarımızın yaşamlarını sağlamak ve onların ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamaya dönük bir uygulama.”

İş birliği imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İyi insan olmak da aslında yaşadığınız ortama, canlılara, herkese, insana dair yüreğinizde beslediğiniz sevgi, saygı ve özenle paraleldir. Zaten toplum olarak gelişmişliğin de çağdaş olmanın da ölçüsü budur. Mutluluk düzeyimizi belirleyecek olan kriterler bunlar. SemtPati uygulaması ile iş insanımız İpek Kıraç’ın önderliğinde ortaya konan hassasiyet bence toplumdaki vicdanın ve belki de toplumun bu noktada eğitilmesi ya da bilgi sahibi edilmesi gereken bir sistemi de devreye sokuyor. SemtPati özellikle sokakta yaşayan köpek dostlarımızın yaşamalarını sağlamak ve onların ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılayabilmeye dönük bir uygulama. Böylesi bir diyalog köprüsünün kurulması ve önemli bir adım olan SemtPati sayesinde sokak canlılarıyla, özellikle sokak köpekleriyle olacak diyalogu çok daha bilinçli hale getirmenin, kurumsal takip sistemine dönüştürmenin çok değerli bir iş olacağını düşünüyorum” dedi.

“SemtPati kent yaşamını iyileştirmek ve güzelleştirmek adına atılmış çok değerli bir akıllı kent uygulaması.”

Projenin pilot uygulamasını Eyüp Sultan ilçesi Göktürk Mahallesi’nde gerçekleştirdiklerini aktaran Ekrem İmamoğlu şöyle devam etti: “İnşallah 6 ay içinde bunu bütün İstanbul’a yaymak istiyoruz. SemtPati, açıkçası teknolojinin kent yaşamını iyileştirmek ve güzelleştirmek adına atılmış çok değerli bir akıllı kent uygulamasıdır. Bu yönüyle de alkışlıyoruz. Aynı zamanda vatandaşa, semtine, şehrine, kentine sahip çıkma, her konuda hizmetleri kontrol etme gibi unsurlarla çok değerli bir yerel katılımcılık ve demokrasi örneğidir. Zaten teknolojiyi özellikle biz demokrasinin gelişmesi, katılımcılığı artırması ve şu güzel ortam dahil bu kentin aslında hepimize ait olduğunu hissettiren bir atmosferi var etme konusunda sonsuz bir çaba içerisinde olacağız. İnşallah kent yaşamının her alanında daha fazla hayata geçirme kararındayız bu tür örnekleri. Bu güzel teknolojiyi ve uygulamayı geliştiren, başından beri dert edinip bütün imkanlarını seferber ederek sürece bütün duyarlılığını katan bugüne gelmesini sağlayan herkese ama özellikle iş insanı Sayın İpek Kıraç’a çok çok teşekkür ediyorum. Bence bütün gönüllüler ve bütün hayvan dostu insanlar şu an burada değiller ama bunu duyduklarında İpek Hanım’ı çok alkışlayacaklar. Her zaman anlatılacak, örnek gösterilecek bir model. Bütün gönüllüleri kendi alanlarında ilgi duydukları ortamlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak davet ediyoruz.”

SemtPati mobil uygulaması gönüllüler ve belediye arasında koordinasyon sağlayacak

SemtPati Projesi kapsamında, akıllı şehir yaklaşımına uygun olarak teknoloji desteğiyle hayata geçirilen mobil uygulama sayesinde gönüllüler ile belediye arasında bir koordinasyon sağlanacak. Mobil uygulama, mahallelerde sokak hayvanlarına yönelik gönüllü faaliyetler sürdüren hayvanseverlerin birbirinden haberdar olmalarını ve bir araya gelmelerini sağlıyor. Bu birliktelikle beraber mahallelerde oluşturulan Gönüllü İnisiyatifleri, gönüllülerin uygulama aracılığıyla eşgüdümlü, koordine ve dolayısıyla çok daha verimli çalışmasına katkıda bulunmuş olacak. Yaşadıkları mahallelerde sokak köpeklerinin durum, konum ve ihtiyaçlarını hâlihazırda bilen gönüllülerden oluşan Gönüllü İnisiyatifi, uygulamanın yaratacağı çözümler için operasyonel gücü oluşturuyor. Bu gücü sahaya taşıyan gönüllüler, SemtPati uygulamasına kendi mahallelerindeki sokak köpeklerini fiziksel özellikleri, sağlık ve beslenme bilgileri, konumları ve fotoğrafları ile kaydederek mahalle mahalle tüm şehrin sokak köpeği haritalandırmasını yapacak. Oluşturulan bu veri tabanı, ilgili belediye tarafından saklanarak kontrol edilecek. Uygulama ile sokak köpeklerine ilişkin kritik veriler takip edilebildiği için büyükşehir ve ilçe belediyelerinin sokak köpeklerinin aşı ve kısırlaştırma gibi sorumlulukları altında bulunan konuları etkin bir şekilde yönetmeleri ve veriye dayalı kararlar almaları desteklenecek.

Vaka bildirim özelliği ile veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak

SemtPati mobil uygulaması, yaralanma, hastalık, terk edilme ve kaybolma gibi sokak köpekleri vakaları konusunda da veri temelli ve hızlı çözümler sunuyor. Mahalle sakinleri, karşılaştıkları vakaları, SemtPati mobil uygulamasındaki vaka bildirme özelliği sayesinde gönüllülere bildirebilecek. Vaka bildirimiyle birlikte, o mahalledeki tüm gönüllülere bildirim gidiyor ve herhangi bir kayıtlı kullanıcı vakayı devralana kadar vaka açık kalıyor. Vakayı devralan gönüllü vaka durumunu gerektiğinde güncelleyerek diğer gönüllülerin süreçle ilgili bilgi edinmesini sağlayabiliyor. Bu sayede sokak köpeği vakalarında hızlı ve şeffaf çözümler üretilirken, birey temelli alınan aksiyonla belediyelerin veterinerlik hizmetlerinin verimli kullanımı sağlanacak. SemtPati projesinin mobil uygulaması Apple Store ve Google Play üzerinden akıllı telefonlara indirilebiliyor.

 

Yorum Yazın

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

'Usulsüz petrol taşımacılığı Türkiye’ye 1 milyar 471 milyon dolara mal oldu'

'Ahmet Taşçı gizli tanıklıktan çekildi'

Furkan Torlak görevinden istifa etti

Karşılıksız çek tutarı iki yılda yüzde 355 arttı

'Terörsüz Türkiye' süreci için referandum çağrısı

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'Meclis'te kadınlarımızı koruyamıyorsak, dışarıda nasıl koruyacağız?'

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücretli

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna-Rusya savaşı uyarısı

Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını düşürdü

Ahmet Özer'den Devlet Bahçeli'ye ziyaret

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

Ataşehir'de otel'de yangın

Faiz 2026 sonunda yüzde 30'a inecek

'İstanbul'a büyük ve yıkıcı bir deprem geliyor!'

'AYM bir karar verdiği zaman, diğer mahkemelerin buna uyması gerekir'

DEM heyeti Devlet Bahçeli ile bir araya geldi

'Devletin görevi bilanço kabartmak değil...'

'Türkiye Yüzyılı’nda Yatırım ve Finansın Yeni Dönemi'

İSPARK ücretlerine rekor zam

'Adalet, şeffaflık ve liyakat olmadan ekonomi olmaz'

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması

İzmir'de su kesintileri artık her gün uygulanacak

''Bu bütçeden sadece bankalar ve kankalar kârlı çıkacak''

Elektrik'te devlet desteği bir kez daha azalıyor

'Emekliler AKP gelmeden önce, bir buçuk asgari ücret alıyorlardı'

Yükleniyor

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı

Epstein seks ticareti tutanakları yayınlanacak

Brüksel’de 17 Aydır Hükümet Krizi

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

Ahmet Hakan süreci eleştiren polise 'provokatör' dedi!

Dışarıya çıktığımda iş dünyasının içinden geçeceğim

Arif Kocabıyık da tutuklandı!

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

YGD’den Gazetecilere Dijital Eğitim Atağı

Türkiye’de basın özgürlüğü alarm veriyor

Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8