GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriYağlı tohumlar ‘stratejik ürün’ ilan edilmeli
Yağlı tohumlar ‘stratejik ürün’ ilan edilmeli
- A-
- A
- A+
Etkinlik Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile kamu ve sanayi temsilcileri ile çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti.
Proje kapsamında Türkiye’de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerel çeşitler elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu bağlamda ayçiçeği tarımı yapan çiftçilere eğitim ve yayım çalışmaları ile teknik uygulama desteği de sağlanıyor. Bugün ise geçen mayıs ayında Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul’un Silivri ilçelerinde belirlenen üç farklı deneme tarlasında ekimi gerçekleştirilen 2 tescilli, 2 üretim izinli, 6 adet de aday çeşit olmak üzere toplam 10 çeşit yerel tohumdan elde edilen ürünler hasat edildi.

10 çeşit ayçiçek aday tohum çeşitlerinin denemesi gerçekleştirildi
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, “Biz her zaman doğayı, çevreyi, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler ortaya koymaya çalışıyorken benzer amaçlarla yola çıkan Yudum ile bu projede buluştuk. ‘Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’nin doğuşu Yudum ile tanıştıktan sonra gerçekleşti. Proje kapsamında öncelikle önder çiftçilere tohum desteği sunuldu, çiftçi ağı kuruldu, ayçiçeği tarımı ile ilgili eğitimler verildi. Ardından 3 adet tarlamızda 10 çeşit ayçiçek aday tohum çeşitlerinin denemesi gerçekleştirildi” dedi.
“Hedefimiz yerli üretimi artırmak ve çiftçilerimizi her anlamda desteklemek”
45 yıl önce bu topraklarda doğan, Türkiye’nin en sevilen sıvıyağ markası Yudum olarak, yerli ayçiçek üretiminin artırılması hedefiyle yepyeni bir projeye imza atmanın heyecanı içinde olduklarını belirten Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, “Hedefimiz belli; yerel tohumlarla yerli üretimde kapasiteyi artırmak ve çiftçilerimizi her anlamda destekleyerek bu ivmeyi sürdürülebilir kılmak. Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi ile Türkiye’de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesine; verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasına katkı sağlayacağız” açıklamasını yaptı.
Birleşmiş Milletler, dünyadaki gıda sistemlerinin dönüşümü mesajı verecek
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, “Gıda sistemleri, özellikle iklim değişikliği faktörüne daha dayanıklı hale getirilerek dönüştürüldüğü takdirde, uygun fiyatlı, sağlıklı besinler sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şekilde sağlanabilir ve açlık, gıda güvensizliği ve kötü beslenmenin her halini sonlandırmak için güçlü bir faktör haline gelebilir.” açıklamasını yaptı.
Yağlı tohumlar ‘stratejik ürün’ ilan edilmeli
Dünya ayçiçek tohumu ithalatının yüzde 55’ini Avrupa Birliği ile Türkiye’nin gerçekleştirdiğini belirten Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Temel gıda maddeleri arasında en büyük ithalat kalemlerinden birini yağlı tohumlar ve türevleri oluşturuyor. Yağlı tohumlarda ham maddede büyük oranda dışa bağımlıyız. Ülkemiz bitkisel yağdaki yurt dışı bağımlılığında kritik eşiği aşmış durumda. Ülke olarak 3,5 – 4 milyar dolar seviyesindeki bir bedeli ne yazık ki dışarıya ödüyoruz. Böyle devam etmesi halinde 2030 yılına kadar yağlı tohum ithal etmek için 16 ila 18 milyar doları dışarıya ödemek zorunda kalacağız” dedi.
Büyükhelvacıgil bu sorunun tek çözümünün ise yerli üretimi artırmak olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı: “Bu sorunun çözümü için yerli üretimi artırmanın en önemli adım olacağına inanıyoruz. Ülke olarak ekilebilir arazi sayımızı artırmalı, çiftçimizin üretim yapmasını sağlayacak politikalarla, üretim seferberliği başlatmalıyız. Ayçiçeği özellikle de Türkiye florasına uyumu ve çiftçimizin en iyi tanıdığı ürün olması açısından büyük bir önem taşıyor. Bölgelerimiz için en uygun ve yüksek verimlilik elde edebilmek için yerel tohumlar geliştirmeliyiz. Bugün ilk meyvesini toplayacağımız bu proje bunun için çok önemli. Bu bağlamda Yudum Ailesine, Tohum Derneği’ne, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün çalışanlarına, bugün bu hasadı yapabilmemizi mümkün kılan çiftçilerimize gerçekleştirmiş oldukları ‘Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ için şükranlarımı sunuyorum.”
Tavuk etine üst üste zam
SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
Motorinin litre fiyatı 75 TL sınırına dayandı
Takipteki alacaklar 660 milyar liraya dayandı
'Türkiye, yeni bir iktidarı karşılamak üzere doğum sancıları çekiyor'
'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'
'Savaşın sebebi İsrail’dir'
Yeşil erik açılışı 4 bin TL'den yaptı!
Bodrum'a gelenleri kaymakam karşıladı
Ayhan Bora Kaplan'ın avukatı tahliye edildi
'Türkiye Ada'nın tamamının garantörüdür'
İstanbul’da 27 CHP’li başkanın 12’si görevden uzaklaştırıldı
Türkiye kira artışında dünya lideri
'Kazanan ithalatçı, kaybeden çiftçi olur'
'İmamoğlu 1 yıldır hapiste, Avrupa buna sessiz kalmamalı'
MGK’da 3 başkanlık kuruldu
İran’a 'saldırıları derhal durdur' çağrısı
'Donald Trump için 'azil' çanları çalıyor'
Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti
Danıştay, MEB’den 'Ramazan Genelgesi' savunması istedi
İki Kardeşin Sıra Dışı ve Mizah Dolu Hikâyesi
'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!'
Vatandaş ekonomiden umutsuz
'İddianame ortadayken başkanlarımız hala neden tutuklu?'
Motorine 5.70 TL zam geliyor
Elektrik ve doğal gaza zammını değerlendireceğiz
İhracat miktarında düşüş
'Belgeler sahte, üzerime kayıtlı 4 taşınmaz var'
Kemal Memişoğlu iftara askeri helikopterle indi
'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'
Yükleniyor






