SİYASET
SİYASET HaberleriYine Kolin, Cengiz ve Limak yine milyarlarca liralık 'kara delik'
Yine Kolin, Cengiz ve Limak yine milyarlarca liralık garanti ödemesi. CHP'li Yavuzyılmaz, 235 milyon dolara mal edilip 3 milyar liradan fazla garanti ödemesi yapılan Ankara YHT Garı projesini 'kara delik' diyerek açıkladı.
- A-
- A
- A+
Kolin, Cengiz ve Limak ortaklığı tarafından yapılan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, 29 Ekim 2016 tarihinde açıldı. Gar 235 milyon dolara mal olurken sekiz yıl içinde garanti yolcu sayısına ulaşamayınca garanti ücret ödemesi ile hazineye yük oldu.
Devlet, 2024 yılı itibarıyla, dolarla garanti ödemesi nedeniyle bu şirketlere toplamda 81 milyon 822 bin dolar (yaklaşık 2 milyar 884 milyon TL) ödeme yaptı. 2024 yılı için de 8 milyon yolcu garantisi verilen garı 3 milyon 112 bin kişi kullandı. Bu sapmayla birlikte Hazine'ye 12 milyon dolar (yaklaşık 420 milyon lira)daha yük bindirdi.
Ankara YHT Garı'nın Hazine'ye yükü 3 milyar lirayı geçti.
YİNE KOLİN, CENGİZ VE LİMAK YİNE MİLYARLARCA LİRALIK 'KARA DELİK'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, garın işletmesini üstlenen ATG Gar A.Ş. (Kolin, Cengiz ve Limak ortaklığı) hakkında yaptığı açıklamada, "YHT bir kara delik oldu. Kamuya devri 2036'da olacak ama bu projede başka garantili projelerden farklı olarak, garanti tutsa bile ödeme yapılıyor ve garanti edilen yolcu sayısının üstü için de hazineden ödeme çıkıyor" dedi.

Hazine, garı kullanan yolcu için de kullanmayan yolcu için de ödeme yapmak zorunda kalıyor. Garanti edilen her yolcu için yolcu başına 1.5 ABD Doları artı KDV ödeniyor. Yıllık garanti edilen yolcu sayısı artarsa, bu yolcu başına ek ödeme yapılacak.

ANKARA YHT GERÇEĞİNİ CHP'Lİ YAVUZYILMAZ AÇIKLADI
"Yaparsa AK Parti yapar!" notuyla paylaşım yapan Deniz Yavuzyılmaz, CİMER ve TBMM tutanaklarını kaynak göstererek Ankara YHT Garı'nın hazine yükünü tek tek açıkladı.
Devlete maliyeti nedeniyle tartışmalara neden olan garanti ödemeli Yap-İşlet-Devret modelinin verdiği aktaran Yavuzyılmaz, "Ankara Hızlı Tren Garı'nı işleten Kolin, Cengiz, Limak’a devasa tutarda garanti ödemesi yaptığını tespit ettik" dedi.
Yavuzyılmaz'ın paylaşımı şu şekilde:
Yaparsa AK Parti yapar! AK Parti’nin, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Ankara Hızlı Tren Garı'nı işleten KOLİN, CENGİZ, LİMAK’a devasa tutarda garanti ödemesi yaptığını tespit ettik.
2016-2024 yılları arasında
Garanti edilen giden yolcu sayısı: 46.000.000
Gerçekleşen giden yolcu sayısı: 16.822.000
Hata payı: %64
Şirkete ödenen garanti tutarı: 81.822.000 Dolar
81 Milyon 822 Bin Dolar!
Not: 2024’te 8 milyon olan garanti edilen yıllık giden yolcu sayısı, 2025’te 10 milyona çıkıyor.
Kaynak: CİMER, TBMM Tutanak
Görevli şirket ATG Gar İşletmesi A.Ş. (Limak+ Cengiz+ Kolin)
Hizmete açılış tarihi: 2016
Kamuya devir tarihi: 2037
Kamuya devredilene kadar garanti edilen giden yolcu sayısı: 106 milyon
Yolcu başına garanti tutarı: 1,5 Dolar+KDV

UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!
SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU
Uşak Belediye Başkanı gözaltına alındı
Marmaris Belediyesi’ne gece yarısı polis baskını
Şaban Kazdal Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi
Kocaeli’de eğlence mekanına kurşun yağmuru
Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi
A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi
Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler
'Geçici olarak bazı zorluklar yaşayabiliriz'
Motorine yine 6,10 TL'lik dev zam geliyor
Feti Yıldız'dan dezenformasyon yasası eleştirisi
'Temiz eller operasyonunu, sadece eli tertemiz olanlar yapabilir'
'Çocuk ölümleri milli güvenlik sorunu'
'Türkiye'yi yönetenler acil tedbir almalı'
Kuşadası'nda 23 ülke güzelini ağırlayacak
'Çocuklarımızı korkuyla okula gönderiyoruz'
Hane halkının enflasyon tahmini yüzde 49 oldu
İran'a karşı bizi yalnız bıraktınız bunu unutmayacağız
Türkiye'nin ilk yerli zırhlı SUV aracı göreve başladı
54 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı
'Türkiye’nin gri listeye girme riski yok'
'Sporla İç İçe Bir Yaşam Merkezi Kuruyoruz'
Şanlıurfa'da 50 ton bozuk tavuk eti ele geçirildi
MÜSİAD eski Genel Başkanı Ali Bayramoğlu gözaltında
Karadeniz'de Türk tankerine drone isabet etti!
'Taşınmaz beyanı böyle yapılır'
24 ilde IŞİD operasyonu!
Başsavcılık Murat Kapki’nin dilekçesini talep etti
'Hukuk güvenliği açısından alarm veren bir ülkeyiz'
Yükleniyor






