Yurtiçi seyahat popüler olmaya devam ediyor

Seyahat motivasyonları açısından bakıldığında, Türk tatilcilerin yüzde 61'i dinlenmek ve yeniden enerji toplamak için seyahat etmeyi planlarken, %42'si arkadaşları ve aileleriyle kaliteli zaman geçirmeyi amaçlıyor.

Yurtiçi seyahat popüler olmaya devam ediyor
  • A-
  • A
  • A+

Hilton, dünyanın dört bir yanındaki gezginlerin önümüzdeki yıl nasıl tatil yapmayı planladıklarına dair kapsamlı bir bakış sunan 2025 Küresel Seyahat Eğilimleri raporunun en son bulgularını yayınladı. Ipsos tarafından yürütülen ve 13 ülkede 13.000'den fazla yetişkinin yanıt verdiği anket, seyahat motivasyonları, bütçe öncelikleri ve tercihlerindeki önemli eğilimleri ortaya koyuyor. Türkiye, yurt içi seyahatlere yönelik belirgin bir eğilim ve aile ihtiyaçlarını karşılayan deneyimlere yönelik belirgin bir tercihle öne çıkıyor.

Temel Seyahat Motivasyonları 

Gezginler dinlenme ve yeniden enerjilerini toplama arzusuyla hareket etmeye devam ediyor. Bu arzunun, küresel katılımcıların neredeyse yarısının (%49) tatil seyahatlerinin temel nedeni olduğu belirtiliyor. Bunu arkadaşlarla ve aileyle kaliteli zaman geçirme ihtiyacı (%46) ve benzersiz deneyimler arayışı (%28) takip ediyor. Türk gezginlerin motivasyonları, tespit edilen küresel seyahat eğilimleriyle de uyum gösteriyor. Türk seyahatseverlerin %61'i boş zaman seyahatlerinin ana nedeni olarak dinlenme ve yeniden şarj olmayı planlarken, %42'si seyahatleri sırasında arkadaşları ve aileleriyle kaliteli zaman geçirmeyi amaçlıyor ve %34'ü benzersiz bir deneyim yaşama arzusuyla motive oluyor.

Türkiye'de Yurtiçi Seyahatler Ağırlık Kazanıyor

Anket, Türk gezginler arasında yurt içi seyahatin tercih edildiğini ve 2025 yılında tatil amaçlı seyahat edenlerin %58'inin bunu sadece Türkiye sınırları içinde yapmayı planladığını ortaya koyuyor. Bu durum, tatil amaçlı seyahat edenlerin yaklaşık yarısının (%46) yalnızca kendi ülkelerinde kalmayı planladığı küresel eğilimlerle örtüşüyor. Buna karşılık, Singapur, BAE ve Almanya gibi bölgelerden seyahat edenlerin uluslararası seyahate daha güçlü bir eğilimi olduğu görülüyor.

Bütçe Öncelikleri: Konfor ve Mutfak Lezzetleri

Bütçe ayırma noktasında, Türk gezginler harcamalarında otellere (%58) ve yemek deneyimlerine (%46) öncelik veriyor. İlginç bir şekilde, katılımcıların %70'i otelde evde olduğundan daha iyi uyuduğunu belirterek seyahat seçimlerinde konforun önemini vurguluyor. Tatil söz konusu olduğunda uykunun da önemli bir faktör olduğu ortaya çıkıyor; Türklerin çoğunluğu (%72) tek başlarına uyurken en güzel uykuyu tatil seyahatleri esnasında uyuduklarını belirtiyor.

Aile Dostu Seyahat

Tatil amaçlı seyahat eden Türklerin yarısından fazlası (%53) 2025 yılında çocuklarıyla birlikte seyahat etmeyi planlıyor ve tüm Türk gezginlerin %43'ü herkesin ihtiyaçlarını karşılayan aile dostu seçeneklerin çok önemli olduğunu düşünüyor. Bulgular, çocukların ihtiyaçları ve ilgi alanlarına göre tasarlanmış unutulmaz seyahat deneyimleri yaratmaya yönelik ciddi bir kararlılığı ortaya koyuyor. Çocuklarıyla seyahat edenler arasında her beş Türk gezginden ikisi (%39) her zaman özellikle çocukları için kalıcı anılar yaratacak destinasyonlar seçtiklerini söylerken, bu oranın dünya genelinde %29' olduğu görülüyor.

Ayrıca, bu gezginlerin %75'i çocuklarının ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına özel olarak hitap eden seyahat noktalarını seçerek her seyahatin küçük çocuklarının tercihlerine göre uyarlanmasını sağlıyor. Çocuklarla seyahat edenlerin %74'ü seyahat programlarını çocuklarının en çok keyif aldığı şeylere göre planlıyor.

Canlı Eğlence Tutkusu

Anket, Türk gezginlerin canlı müzik ve eğlenceye olan ilgisini ortaya koyuyor. Türk gezginlerin %39'u bir otel barı seçerken canlı eğlence ve canlı bir atmosfere sahip bir mekânın en önemli unsur olduğunu belirtiyor ki bu oranın, tüm diğer katılımcı ülkelerle karşılaştırıldığında en yüksek seviyedeki oran olduğu görlüyor. Ayrıca, %36'sı çeşitli yiyecek ve içecek seçenekleriyle motive oluyor ve bunun genel deneyimlerini geliştirdiğini öne sürüyor. Bu tespitler, Türk gezginlerin beklentilerini karşılamada hem eğlence hem de çeşitliliğin önemini vurguluyor.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı ve Başkanı Simon Vincent, “Önde gelen bir küresel konaklama markası olarak, müşterilerimiz için en önemli şeyin harika bir konaklama olduğunu biliyoruz” dedi. “2025 Trendleri Raporumuz, dinlenmenin ve yeniden enerji toplamanın seyahat etmek için birincil motivasyonlar olmaya devam ettiğini ve aile ve arkadaşlarla nostaljik destinasyonları keşfetmenin yükselişte olduğunu gösteriyor. Hilton, misafirlerimizin seyahat etmek istediği her yerde, her durum için olağanüstü konaklamalar sunmaya kendisini adamıştır. Tabii ki tüm bunlar, misafirlerimizin dünya çapındaki 8.000 otelimizden herhangi birinde beklediği güler yüzlü ve güvenilir hizmetle de destekleniyor.” 

Hilton 2025 Trendleri Raporu'nun tamamını okumak ve Türk gezginlerin dünya genelindeki gezginlerle karşılaştırmasını görmek için rapor adresi ziyaret edilebilir.

 

 

Yorum Yazın

'Bu topraklarda Müslüman bir İsrail kurmak istiyorlar'

Yoksulluk sınırı 90 bin lirayı aştı

Türkiye 22 yılda 2,5 milyon hektar tarım arazisi kaybetti

Özlem Vural Gürzel CHP'den AK Parti'ye geçti

İmamoğlu’nun duruşma görüntülerine soruşturma

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın 13 Eylül Sakarya Zaferi Mesajı

'Orta gelirli ailenin yemek yiyecek yeri kalmadı'

Tavuk döner ve pilav yiyen 106 kişi hastanelik oldu

Türkiye’de gençlerin yüzde 31,3’ü ne eğitimde ne istihdamda

Bayrampaşa Belediyesi'ne dev operasyon

Emegsan Mühendislik, ekonomik kriz nedeniyle iflas etti

'Devam eden kongre sürecini ilçe seçim kurulları durduramaz'

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 30 zam!

'Hukuk tanımaz sokak çağrılarına prim vermeyiz'

'İnsanların kafasını şişirmeyin'

Emeklinin feryadı bu sefer Edirne'den yükseldi

Mehmet Uçum, Can Holding iddialara yanıt verdi

Serra Arıtürk dantel elbisesiyle mest etti!

'Allah ömür ve imkan verdikçe İstanbulluların hizmetinde olmaya devam edeceğiz'

CHP’den istifa eden Özlem Vural Gürzel, AK Parti’ye geçiyor

5 milyon memur ve işçiye 5 trilyon faize 3 trilyon

Eski tarihli altınlara satış yasağı

“Hayalet Ağlar” Belgeseli 7. Adalar Kısa Film Yarışması’nda Zirvede

Sucukta sakatat, peynirde mantar ilacı kullanmışlar

Belediye başkanlarının yargılaması ekim ayında başlamalı

Üniversite okumanın aylık maliyeti asgari ücretin iki katı

Enflasyon beklentisi yukarı revize edildi

'Seçme ve seçilme hakkına saygı gösterilmelidir'

'Kılıçdaroğlu CHP'nin kayyumlarla yönetilemeyeceğini açıklamalı'

Tüketici sepetinde gıdanın payı yüzde 83’e ulaştı

Yükleniyor

AB İsrail'e kapıyı kapattı

Fransa'da Macron karşıtları sokağa indi

İsrail, bu kez de Sana'yı vurdu

Trump, Fed Guvernörü Lisa Cook'u görevden alamadı

Manifest'in konser görüntülerine erişim engeli

İsrail Katar’daki Hamas yöneticilerini vurdu

8. ayında ABD’de halkın yüzde 56’sı Trump’tan memnun değil

'Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırım'

Gazze'deki felaket hemen durdurulmalı

'Zelenskiy Moskova'ya gelirse görüşürüm'

'İnsanların kafasını şişirmeyin'

Serra Arıtürk dantel elbisesiyle mest etti!

Salma Hayek, 59. yaşını kutladı!

Bikinili pozlarıyla mankenlere meydan okudu

Deren Talu, Ibiza'yı salladı

Ünlü mankenlerin ağzı açık kaldı

Nesrin Cavadzade fiziğiyle meydan okudu

Burcu Özberk tarzıyla tam not aldı

Aslı Sümen pozlarıyla sosyal medyayı salladı

'Evli oyuncunun tacizine uğradım'

Motosiklet satışları rekor kırdı

Hyundai’nin fabrikasına şok baskın: 475 gözaltı

'Eğitim, ülkemizin geleceğine yapılacak en değerli yatırımdır'

Elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18,5'e ulaştı

Renault, Ağustos ayında en çok satan marka oldu

Volkswagen, Brezilya'da 30 milyon dolar ceza yedi

Tesla Avrupa pazarında çakıldı

Milyonlarca sürücüyü etkileyecek kararlar

Şarj şirketlerine büyük ceza

Sıfır km olarak aldığı araç kabusu oldu

Sağlık Parkı’nda Farkındalık Rüzgarı: 2025’in Başarılı Hekimleri Ödüllendirildi

14 bin 905 hekimin görev yeri belirlendi

Bakanlığın son listesi gündem oldu

Lahmacunda kanatlı ve sakatat çıktı

Kimse yorgun bir pilotun uçağına binmek istemez

Pestisitlerde reçete uygulaması başlıyor

SGK'dan malullük aylığı almak için dört şart

Kadına Değer Atölyesi İstanbul’da

Ücretsiz kanser taramasında 'SMS' dönemi

'Her 10 üründen 6'sında pestisit kalıntısı var'

'O tek parti rejimi 4 yıl dayanmıştı, bu tek parti rejimi kaç yıl dayanır?'

Yılmaz Özdil sinirden deliye döndü

Tolga Şardan'a sessiz sedasız gözaltı!

Gazeteci Erkin Erk ve Berna Akkaya Dünyaevine Girdi

Gazeteci Güngör Arslan cinayetinde yeni gelişme

‘Haraç listesi’ haberini yapan gazeteci tutuklandı

RTÜK Başkanı Şahin'den TELE1 eleştirilerine cevap

İflaslar ve konkordatolar bitmiyor

30 Ağustos, Cumhuriyetimizin Temelidir

Gazeteciye Saldırıda Bir Tutuklama Daha