Ferman Karaçam


Darya Dugina Cinayeti

Darya Dugina Cinayeti


20 Ağustos 2022 Cumartesi günü Rusya’daki Putin yönetimi için, bilhassa sembolik açıdan son derece önemli bir suikast oldu.

Bir bakıma Rusya’nın merkezi sayılabilecek bir yerde, Moskova yakınlarında işlenen bu cinayet sadece Rusya için değil; bölgemiz, dünya ve Türkiye-Rusya ilişkileri bakımından da çok önemli.

Darya Dugina herhangi biri değil.

Putin döneminde Rusya’nın derlenip toparlanmasında; sosyal, siyasal, ekonomik ve askeri olarak eski hantal SSCB kalıntısı dönemi aşmasında önemli bir payı olan Putin'in beyninin yarısı olarak bilinen Aleksandr Dugin’in kızı.

Darya otuz yaşında.

Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi’nden 2015 yılında mezun olmuş.

Kuruluşunu ve başkanlığını babasının yaptığı “Uluslararası Avrasya Hareketi” adlı sivil toplum kuruluşunda siyasi gözlemci ve gazeteci olarak çalışıyordu.

Babası gibi, Ukrayna’nın tamamının Rusya tarafından alınmasını savunan Dugina, Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’nın Mariupol şehrine gitmiş, orada gazeteci olarak çeşitli görüşmeler yapmıştı.

Darya Dugina, olay günü babasının konuşma yaptığı bir festivalden Moskova yakınlarındaki evine dönerken aracına yerleştirilen bomba patlatılarak öldürüldü.

Rus basınındaki haberlere göre aslında Darya, babası ile eve gitmek üzere etkinlikten birlikte ayrılmışlar.

Fakat baba Dugin, son dakikada başka bir araçla gitmeye karar verince kızı araçta yalnızmış.

Aleksandr Dugin Rusya ve Putin için çok önemli biri.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sosyal ve siyasal stratejisini çizen, bir beyin olarak bilinen Aleksandr Dugin’in, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerinde ciddi etkisi bulunuyor.

Dahası, Batı medyası onu “Putin’in beyni” olarak niteliyor.

Batı karşıtı, aşırı milliyetçi görüşleri Rusya’da esas ideoloji haline gelirken, Putin’in, başta Ukrayna olmak üzere, bugünkü dış politikasının şekillenmesinde rol oynayan biri.

Rus siyaset uzmanı, sosyolog ve filozof Dugin’in kendisinin değil de kızının öldürülmesi, suikastin iyi bir plan olmadığına ve bir istihbarat işi olmadığına işaret eder mi?

Bunu zaman gösterecek.

Diğer yandan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) kısa sürede Dugina'ya düzenlenen suikastin arkasında Ukrayna istihbaratının bulunduğunu duyurdu.

FSB, Darya cinayetini Ukrayna istihbaratının hazırlayıp işlediğini, failin de 1979 doğumlu Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk olduğunu, ayrıca Vovk'un 2010 doğumlu kızı Sofia Mihaylovna'nın da plana dahil olduğunu ve olaydan hemen sonra ana-kız birlikte Estonya'ya kaçtığını açıkladı.

Ukrayna, cinayeti işlediğini kabul etmedi fakat belki Zelenski’nin bile olayla ilgili bilgisi yoktur.

Ayrıca, tetikçinin kim ya da kimler olduğu çok da önemli değil.

Eğer Rusya’nın açıkladığı gibi ana-kız tetikçiler Estonya’ya kaçmışlarsa, orada kalamayacaklarını, gizli ya da açık bir şekilde Amerika veya İngiltere’ye geçeceklerini göreceğiz.

Öyle görülüyor ki, olayın hedefinde sadece Neo-Avrasya düşüncesinin mimarlarından biri ve en önemli ismi olan Aleksandr Dugin yok.

Küresel aktörler bu olayla birlikte Ukrayna’yı kullanarak bir adım daha ileri attılar.

Bir yandan bölgede yeni ve daha büyük olayların fitilini ateşlemek için Yunanistan’a tarihin önemli askeri yığınağını yaparlarken, diğer yandan Erdoğan-Putin yakınlaşması ve en önemlisi de son Soçi görüşmesinin ardından Erdoğan tarafından açıklanan “Ruble üzerinde mutabık kaldık” anlaşmasının hedefte olduğu anlaşılıyor.

Yani bu olay, Rusya’yı olduğu kadar bizi de yakından ilgilendiriyor.

Ortaya atılan bazı iddialar ise Moskova’daki Dugina cinayeti ile aynı güne rastlayan ve toplam 35 kişinin ölümü, 60’a yakın insanımızın yaralanması ile sonuçlanan Gaziantep ve Mardin trafik kazalarının da kaza olmadığı, bunların da cinayet olduğu şeklindedir.

Bu kazalarla ilgili sıkı bir soruşturma yapıldığını biliyoruz.

Bütün bunların ötesinde Dugina cinayetinin, istihbaratlar üzerinden devam edeceğini düşünmek bile dünyanın geleceği için oldukça sıkıntı vericidir.

Neresinden bakılırsa bakılsın, Dugina cinayetinin alelade bir cinayet olmadığı önümüzdeki günlerde daha iyi anlaşılacaktır ve işin iyi tarafı, Türkiye bunun farkındadır ve çok yakından takip ediyor.