Yavuz Gezer


Kore Gazileri

Kahraman Türk Tugayının, Çin Halk Kurtuluş Ordusu birlikleri karşısında kazandığı "Stratejik Savaşı" ile Birleşmiş Milletler 8. Ordusunun kuşatılmaktan kurtarılarak geri çekilmesini sağladığını ve mücadelesi ile 8. Orduya zaman kazandırdığını...


Geçen gün bize unutturulan ve Los Angeles'te Kore Flarmoni orkestrasının seslendirdiği bir marş. (Ayla filmindeki Koreli çocukların topluca söyledikleri)

"Ankara Ankara güzel Ankara,

Seni görmek ister her bahtı kara." Dizelerini duyunca, Kore gazileri ile sanat güneşimiz "Zeki MÜREN’i" anmak istedim.

Birleşmiş Milletler (BM) gücü olarak savaşta Güney Kore'nin yanında yer alan 1., 2., 3., 4. Türk Tugayları...

724 şehit ve 2147 Yaralı...

Demokrat Parti hükümetinin siyasi hamlesi (demokratik ülkelerin yanında yer aldığını ve dünya kamuoyunun dikkatini çekme başarısının ödülü." NATO")

Tarih merakları, özellikle savaş tarihi merakları çok iyi bilir.

Emsali görülmemiş kahramanlık ve stratejinin sergilendiği Kunu-ri Muharebelerini...

Kahraman Türk Tugayının, Çin Halk Kurtuluş Ordusu birlikleri karşısında kazandığı "Stratejik Savaşı" ile Birleşmiş Milletler 8. Ordusunun kuşatılmaktan kurtarılarak geri çekilmesini sağladığını ve mücadelesi ile 8. Orduya zaman kazandırdığını...

Bu mücadele (Gen. Kur. arşivine göre)

Şehit sayısı: 218 (10 subay, 7 astsubay, bir askeri memur, bir sivil memur, 199 asker)

Yaralı sayısı: 455(15 subay, 10 astsubay,  430 er)

Kayıplar: 94 (7 subay, 2 astsubay, 85 er) kayıpla başarılı bir şekilde geri çekildiğini ve bu zafer sonrası çekilmesine imkân sağladığı 8 Ordu birliklerine katıldığını...

Bedel ödeyen milletin evlatları olarak bilmeliyiz ki

Vatan sevgisi ve cesaret...

Boy, cüsse, hamasi söylemlerle değil.

Yüreğiyle, cesareti ve yaptıklarıyla,

Eskilerin dediği şekliyle

Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz,

Görünür kişinin rütbe-i aklı eserinde...

Yani yaptıklarının asaletiyle ...

İşte ben bu ölçütün kanıtı olarak bir sanatçımıza şükranlarımızı arz etmek üzere bu yazıyı kaleme almayı uygun buldum.

1963 yılında yaşanan ve Türk halkının belleğinde derin izler bırakan toplumsal ayrışma ve Kıbrıs Türklerine yönelik saldırıların yaşandığı dönemin arka planında, ABD Başkanı Lynn B. JOHNSON'ın Türk hükümetine gönderdiği ünlü "skandal mektup" ta (bu ilki olacak, sonra arkasının geldiğini tüm halkımız gördü) Türkiye'nin NATO üyesi olan Yunanistan ile yaşadığı gerilimin, NATO'nun Türkiye'ye çekimser kalabileceği uyarısı yer alıyordu. (Aklımızı başımıza almamız mektubunda olduğu gibi)

Bu olay sonrasında Kore gazileri, Amerikan silahlarıyla savaşmış olduklarından dolayı aldıkları madalyaları geri iade etmeye karar verdiler.  

Kore gazilerinin bu asil davranışı dönemin Milli Türk Talebe Birliği (MTTB’nin 1963 ve 1965 yılları arası, sol görüşlere karşı hoşgörülü ve demokratik tutumu nedeniyle, uzun süreli hayatiyeti döneminde, "ayrıksı" bir dönem olarak kabul edilmektedir. 1965'ten sonra milliyetçi ve muhafazakâr döneme geçmiş ve sonrasında Seküler milliyetçilik muhafazakâr niteliğe bürünmüştür.) tarafından yeni bir madalya ile ödüllendirilmek istendi. Ancak bütçe yetersizliği nedeniyle bu hayal gerçekleşmeden uzaktı. İşte tam bu sırada Türk sanat müziğinin unutulmaz ismi "ZEKİ MÜREN" gönül dolusu vatan sevgisi ile yeni madalyaların masrafını üstlendi.

Tek istediği şey adının gizli tutulmasıydı. (Zeki MÜREN, Çanakkale Şehitler anıtının yapılmasında da finans yetersizliğini büyük bağışla aşmış, vefatı sonrasında mal varlığının yarısını Mehmetçik Vakfı'na hibe etmiş muhteşem bir sanatçıdır.)

Yapılan yeni madalyalar 18 ayar altından özenle tasarlandı ve bir yüzünde Milli Türk Talebe Birliği logosu ile "Kore Gazileri Milli Hizmet Armağanı" ifadesi bulunurken, diğer yüzünde ise tüm Kıbrıs Adası'nın haritası ile Milli Türk Talebe Birliği yazısı yer aldı Kore Gazileri, bu madalyaları gururla taşıdı.

Bu madalyalar "Zeki MÜREN" madalyası olarak anıldı sonraları...

Sanatçı duyarlılığının vatan sevgisinde vücut bulmuş halidir" ZEKİ MÜREN."

Günlerce kapısında beklenen ve dua istenen sanatçılarla kıyaslanacaksa...

Not: Kore gazilerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti madalya vermedi. Gazilerin müracaatları ve ısrarına rağmen.

Güney Koreli bir turist grubunun, Konya’nın Karatay ilçesinde 94 yaşındaki İhsan DAMDAM'ı ziyareti ve onun önünde saygı ile yere kapanmaları.  Kore Gazisine hediye vermeleri, sağlık, sıhhat dilekleri ile ona sarılmaları... Umarım halkımız da kendi şehit ailesi ve gazilerine "VEFA'"yı hatırlatması için emsal teşkil eder Koreli turist grubunun bu davranış biçimi.