Ahmet Taşgetiren


Masa... İttifak... Program... Demirtaş’ın bakışı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denendi, ortaya bir prototip çıktı. Onun getirdiği sonuçlar hukuk, ekonomi, sosyal politikalar, eğitim, dış politika alanlarında sorunlar biriktirdi.


6’lı Masa Millet İttifakı oldu. 26 Ocak’ta açıklandı. Dün de iktidar olunduğunda yapılacaklar toplumla paylaşıldı. 9 ana başlık, 72 madde, 2300 alt madde… 250 sayfalık bir program. Uzunca bir süredir 6 partinin heyetleri çalıştı, Türkiye’nin çekapını yaptı ve çözümler üretti. Neresinden bakılsa bu, sorunlara yoğunlaşma, derin bakış ve farklı perspektiflerden yola çıkan çözüm arayışı önemli.

Sunumu dinledim. Bu kadarının bile insanlar ekran başına ısrarla davet edilerek paylaşılması planlanmalıydı diye düşündüm. Bu, bir “Yeni devlet anlayışı” çalışmasının ürünü. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denendi, ortaya bir prototip çıktı. Onun getirdiği sonuçlar hukuk, ekonomi, sosyal politikalar, eğitim, dış politika alanlarında sorunlar biriktirdi. 6 Partinin ekipleri oturdular olan biteni ve Türkiye’nin potansiyellerini yeniden okudular, bu başlı başına önemli bir çalışma. 2018 – 2023 dönemini, mevcut iktidar bile çekaptan geçirseydi, kendine çeki düzen verecek raporlar ortaya çıkarırdı. Onu şimdi alternatif bir iktidar ekibi yapıyor. Bu her halükarda Türkiye için iyi bir şey.

Bu sebeple, hangi iktidar böylesine bir metni alıp uygulamak için önüne...

YAZININ DEVAMI