Tarih: 04.02.2017 10:43

Beyaz eşya da ÖTV 3 aylığına kaldırıldı

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye 2017'de yepyeni bir döneme adım attı. Özellikle vergi düzenlemelerindeki değişim öncelikle otomotiv sektörüne yeni bir boyut katarken, ikinci Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi kararı beyaz eşya ve mobilyalara yansıdı. Öte yandan Emlak Konut GYO ve ortaklığındaki şirketlerde yeni düzenlemeyle birlikte 240 ay vadeli konut satışına geçti. Tüm bu unsurların bir araya gelmesi ve hükümetin de ÖTV-KDV indirimiyle birlikte artık evi almak, içini döşemek daha kolay hale gelecek. Öte yandan evlilik sezonunun da yavaş yavaş açılmasıyla birlikte, vatandaşın yükü de hafifleyecek.

Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık yıkama makinesinin de aralarında bulunduğu beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisi 30 Nisan'a kadar sıfır olarak uygulanacak. Döner koltuk ve sandalyeler, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar, büro mobilyaları, mutfakta ve yatak odalarında kullanılan ahşap mobilyalar ile plastik maddeden yapılan mobilyaların KDV'si 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olarak belirlendi. Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak ÖTV oranı da sıfır olarak saptandı. Öte yandan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde de değişiklik yapıldı.

17-02/04/screen-shot-2017-02-04-at-044726.pngMaliye Bakanı Naci Ağbal, Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 3 önemli sektörde vergi indirimi yaptıklarını veya mevcut indirimleri uzattıklarını belirterek, öncelikle vatandaşın yoğun olarak satın aldığı mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde vergi indirimleri gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ağbal, 3 ay süreyle KDV oranını mobilyada yüzde 18'den 8'e düşürdüklerini, beyaz eşyadaki yüzde 6,7 ÖTV'yi de sıfırladıklarını bildirdi. Yapılan indirimlerin içinde bulunulan süreçte vatandaşların alışverişlerini artıracağını ifade eden Ağbal, bu sayede ekonomiye ciddi anlamda bir canlılık ve hareket geleceğini dile getirdi. Ağbal, vatandaşların hem mobilya hem de beyaz eşyada mevsimsel beklentiler çerçevesinde tercihlerinin değişebildiğine işaret ederek, bir süredir sektörle bu konuda istişarede bulunduklarını anlattı. Bu açıdan hem beyaz eşya hem de mobilya sektörlerinde gelecek günlerde firmaların da kampanyalar yürüteceklerinin altını çizen Ağbal, piyasa hareketlenmesinin iki sektörle sınırlı kalmayacağını, bunların etkilediği yan sektörlerde de canlanmanın meydana geleceğini vurguladı.   

2009 KRİZİNDE DE AYNI ÖNLEM ALINDI

Vergi düzenlemelerinin dayanıklı tüketim malları fiyatlarına etkisi son dönemdeki vergi indirimlerine ve bu indirimlerin fiyat etkisi üzerindeki geçici dalgalanmalara kısaca değinilmesi, fiyatların gelişiminin anlaşılmasında faydalı olması bekleniyor. 2009 yılında gerçekleşen düzenlemeler fiyatların gelişiminde önemli bir rol oynamış, indirimlerin fiyatlara büyük ölçüde yansıdığı o dönemde gözlenmişti. 2009 krizinden çıkış için de benzer önlemler alınmış, 16 Mart 2009 da alınan önlemler ile otomobilde ÖTV oranları yüzde 37'den yüzde 18'e, beyaz eşyada, elektrikli ev aletlerinde ve Görsel işitsel ekipmanlarda yüzde 6,7'den yüzde 0'a indirilmişti. Yine aynı dönemde mobilyada yüzde 18 olan KDV yüzde 8'e düşmüştü. 15 mart -15 Haziran 2009'daki 3 aylık ilk indirimin ardından 15 Haziran-1 Ekim arası ÖTV oranlarında kademeli artışa gidildi. Beyaz eşyada yüzde 0 olan ÖTV yüzde 2,0'ye, elektrikli ev aletlerinde yüzde 6,7'ye çıkartıldı ve mobilyadaki KDV oranı yüzde 8 oldu. İkinci 3 aylık dönemde ise destek sadece beyaz eşyada ve mobilyada devam etti.

EKONOMİ VE TÜKETİCİ İÇİN BÜYÜK ADIM

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, kararı sektör açısından olumlu karşıladıklarını belirtti. Bunun tüketici için önemli bir fırsat olduğunu düşündüklerini kaydeden Dinçer, özellikle döviz kuru ve maliyetlerin yükseldiği bir dönemde yaşanabilecek fiyat artışları karşısında tüketicinin de önemli bir avantaj yakaladığını dile getirdi. Dinçer, kendilerinin de ÖTV'nin sıfırlanması kararı çerçevesinde, bu indirimi fiyatlarına yansıtarak, tüketicilerin satın alma gücüne destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Fiyatların düşmesiyle beraber özellikle mayıs ve haziran aylarında yoğunlaşan evlilik ve çeyiz alışveriş talebinin öne çekileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Dinçer, "Her evin temel ihtiyacı olan beyaz eşyada sektörünün çağrılarına cevap veren bu önemli gelişme ülke ekonomisine katkı sağlayan bir adım oldu" değerlendirmesinde bulundu.

KARAR İSTİHDAMA DA YANSIYACAK

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, ÖTV'yi 30 Nisan'a kadar sıfıra çeken Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Düzenlemenin iç pazardaki daralmanın önüne geçeceğini belirten Güler, "ÖTV teşviki 60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdam sağlayan, 500'ü aşkın yan sanayi ve 15 bin bayiye sahip çok geniş bir eko sistemi canlandırarak, ekonomik ivmeyi artıracaktır" ifadelerini kullandı. Güler, ÖTV teşvikinin en son 2009 yılında gerçekleştiğini anımsatarak, 2009'da örneği görüleceği üzere ÖTV'nin kaldırmasının satışlara müspet yansıyacağını dile getirdi. Güler şunları söyledi: "İnanıyoruz ki, satışların artmasıyla satıştan elde edilecek gelirler, devletin ÖTV kaybını fazlasıyla karşılayacaktır. Ek satış ve bunu sağlayacak üretimle ek istihdam yaratılacaktır. ÖTV indirimi hem üretici hem de tüketiciler için bir can suyu olacak. Devletin yapacağı ÖTV teşvikinin en önemli faydası, tüketimi hızlandıracak ancak bu tüketimin ithalata gitmeyerek Türkiye'de kalacak." 

ARTAN TALEP ÜRETİMİ HIZLANDIRIR

TÜRKBESD verilerine göre sektörün 2016 yılında toplam üretimi 26 milyon 236 bin 181, ithalatı 855 bin 773, iç satışı 7 milyon 469 bin 796, ihracatı ise 19 milyon 547 bin 508 olarak gerçekleşti. Derneğin ürün bazlı verilerine bakıldığında, sektörün buzdolabı üretimi 2016 yılında 7 milyon 35 bin 807 adet olurken, bunun 2 milyon 39 bin 575'i iç pazara, 4 milyon 970 bin 895'i de ihraç edildi. Aynı dönemde derin dondurucu üretimi 1 milyon 175 bin 604 olurken; iç satış 648 bin 289, ihracat ise 877 bin 763 olarak gerçekleşti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3