İbrahim Kahveci

Tarih: 25.08.2025 10:15

Pahalılık turisti de vurdu...

Facebook Twitter Linked-in

Önce TÜİK verileri açıkladı. Yılın ilk yarısında ülkemize gelen ziyaretçi sayısı yüzde 2,0 artışla 16 milyon 412 bin kişiye ulaşmış. Turizm gelirleri ise yüzde 8,4 artışla 16 milyar 284 milyon dolara çıkmış.

Dikkat ederseniz turist artışından (%2,0) daha yüksek oranda turist harcaması (%8,4) artıyor.

Nitekim turist başına harcama 924 dolardan 981 dolara (%6,1) artarken en önemli veri olan turistin gecelik harcaması da 101 dolardan 110 dolara çıkıyor (%8,9).

Burada soru şu: Peki turist bu harcamayı yaparken refahı-hizmeti mi arttı?

Hayır...

Geçen yılın ilk yarısında 1 aylık açlık için gereken gıda harcaması 545,2 dolar ederken şimdi aynı gıda ürünlerini 640,5 dolara satın alıyoruz. Dolar bazında gıda fiyat artışı 1 yılda %17,5 artış göstermiş.

Bunun anlamı şu: Turist gecelik harcamasını yüzde 8,9 artırdı ama bu daha fazla ürün-hizmet alımından kaynaklanmadı. Türkiye’de fiyatların dolar bazında çok daha yüksek artışından kaynaklandı.

Daha çok harcama-daha az hizmet…

Ve geldi temmuz ayı. Yani turistin en fazla geldiği ay…

Almanya’dan gelen turist sayısı yüzde 5,26 azalırken İngiltere’den gelen turist sayısı yüzde 9,65 azaldı. Rus turistte yüzde 3,41 artış olmasına rağmen ülkemize gelen toplam turist sayısı yüzde 4,97 azaldı.

2023 yılı temmuz ayında 7.148 bin olan turist sayısı 2024 yılında 7.334 bine çıktı ve bu yıl 6.970 bine düştü. Görüldüğü gibi turist sayısında 2023 yılının bile altına düştük.

Yılın ilk yedi ayı itibari ile turist sayısı da yüzde 2,10 azalmış oldu.

Bunun tek ana nedeni olduğunu düşünüyorum: Pahalılık…

Bakın enflasyon değil bu. Pahalılık, fiyatlar genel seviyesinin reel değerlenmesidir.

Mesela; açlık sınırı dediğimiz 1 aylık gıda fiyatları 2021’de 300 dolardan şimdi 661 dolara çıkmış durumda. Dolar bazındaki bu artış, pahalılıktır. ABD’de bile dolar bazında fiyatlar 4 yılda bu kadar artmadı… Ama Türkiye’de arttı.

Türkiye’de fiyat artışından dolayı artık gayrimenkul alımlarının bile yurt dışına kaydığını “ödemeler dengesi” verilerinden görüyoruz. Hatta bazı fabrikaların ülkemizden sökülüp Mısır gibi ülkelere kaydırıldığını da haberlerden takip ediyoruz.

Türkiye’deki pahalılık artık sadece bizi vurmuyor; turistleri de vurmaya başladı.

KKM Halayı ne oldu?

Kur Korumalı Mevduat hesapları artık kapatıldı. Kahraman Ak Parti yönetimi ülkenin bir yanlışını daha bitirdi.

Halay çekilmez mi buna?

Elbette çekilir ama AK Partililer KKM’yi getirdiklerinde de halay çekmişlerdi. Evet, yanlış duymadınız; KKM getirildiğinde sokaklarda halay çeken AK Partililer vardı.

Onlar için değişen pek bir şey yok. Reis ne yaparsa halay çekebiliyorlar. Mesele neyin yapıldığı değil; kimin yaptığı… İlkeleri bu olsa gerek.

İş dünyası da öyle. Reis ne yaparsa halay çekenlerden farkları yok. Hep alkış hep alkış… KKM geldi; alkış; KKM bitti; alkış.

İlke bu.

İyi ama KKM ile yapılan servet transferi ne olacak? En zengin çılgın gibi para kazanmış.

Vergilendirildi mi o kazanç? Hayır.

Peki, o servet vergilendirilmediğinde ülkede pahalılık ve enflasyon düşüyor mu? Olması gerekenden çok az seviyede düşüyor.

İki grafik var. Biri pahalılık biri de kur değişimi karşısında enflasyon... Kur artmıyor ama enflasyon hâlâ çok yüksek. 12 aylık ortalamaya göre yüzde 20,57 kur artışı yüzde 41,88 fiyat artışı... İşte bu fark zengin farkıdır.

KKM ile fatura ödeyen fakirler şimdi de enflasyonun faturasını ödüyorlar. Kısaca KKM faturası kolay kolay bitmeyecek.

screenshot-at-aug-24-22-12-52.jpg

screenshot-at-aug-24-22-13-02.jpg

 

 

 https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kahveci/pahalilik-turisti-de-vurdu-1604990


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —
G-DT9JLG88B3