ABD'li yeni Papa teknolojiye savaş açtı!

Dünya genelindeki 1,4 milyar Katolik’in ruhani liderliğine ve Vatikan Şehir Devleti Başkanlığı’na seçilen Papa 14'üncü Leo, verdiği ilk mesajlarda yapa zekâ tehlikesine işaret etti.

ABD

Katolik Kilisesi’nin Kuzey Amerika’dan seçilen ilk papası olan ABDli 14'üncü Leo’nun Vatikan’da halka açık düzenlediği ilk pazar duasına 150 binin üzerinde kişi katıldı.

Hz. Meryem’e adanmış olan Regina Caeli (Göklerin Meryem’i) duası nedeniyle Aziz Petrus Bazilikası’nın locasından meydanda toplananlara seslenen Papa, dünyadaki savaşlara da değindi.

Papa burada yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı’nın büyük trajedisinin, 60 milyona yakın hayata mal olduktan sonra 80 yıl önce, 8 Mayıs’ta sona erdiğini hatırlatarak, “Parçalı bir üçüncü dünya savaşının dramatik senaryosunu yaşadığımız dönemde, Papa Francesco’nun da defalarca belirttiği gibi, ben de dünyanın en büyüklerine sesleniyorum, bir daha asla savaş olmasın" diye konuştu.

Yüreğinde "Sevgili Ukrayna halkının cefasını taşıdığını" dile getiren Papa 14'üncü Leo, orada gerçek, adil ve kalıcı bir barışa en kısa sürede ulaşmak için elden gelenin yapılması, tüm tutukluların serbest bırakılması ve çocukların ailelerine teslim edilmesi çağrısında bulundu.

GAZZE’DE DERHAL ATEŞKES İLAN EDİLSİN

Gazze Şeridi’nde yaşananlar karşısında derin acı duyduğunu ifade eden Papa, “Derhal ateşkes ilan edilsin. Tükenen sivil halka insani yardım ulaştırılmalı ve rehinelerin tamamı serbest bırakılmalıdır” dedi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki ateşkesten memnuniyet duyduğunu dile getiren Papa, yakın zamanda kalıcı bir anlaşmaya varılmasını diledi. “Dünyada daha ne kadar çok çatışma var” diyen Papa 14'üncü Leo, bir barış mucizesi gerçekleşmesi için içtenlikle dua ettiğini söyledi.

Papa, dünyadaki tüm annelerin Anneler Günü'nü kutladı.

Bu arada, meydanda toplananlar arasında Peruluların sayısının fazlalığı dikkat çekti. Papa 14'üncü Leo, yıllarca misyonerlik yaptığı ve üst düzey görevlerde bulunduğu Peru’nun 10 yıldır vatandaşı. ANKA’ya konuşan bazı Perulular, “O bizim için bir Perulu, ABD’li değil” dedi.

“KİLİSE’NİN YENİ MESELESİ YAPA ZEK”

Öte yandan, 8 Mayıs’ta seçilmesinin hemen ertesi gününde, Vatikan’da sadece kardinallerin katıldığı bir ayini yöneten Papa 14'üncü Leo, burada yaptığı konuşmada bir kez daha selefi Francesco’yu anarak, onun değerli mirasının devam ettirilmesi gerektiğini savundu.

Burada yaptığı konuşmada Papa 14. Leo (Robert Francis Prevost), bu göreve seçilmesinin ardından “Leo” havari ismini almasının nedenini de açıkladı.

1878-1903 yılları arasında papalık görevini yürüten 13'üncü Leo’yu onurlandırmak için bu ismi seçtiğini aktararak, onun, ilk büyük sanayi devrimi döneminden geçmekte olan dünyada sosyal adalet konusunda hassasiyet gösterdiğini ve Kilise’nin modern doktrinini başlattığını anlattı.

Papa, Kilise’nin güncel meselelerinden birinin ise yapay zekâ olduğunu belirterek, "Bugün Kilise, yapay zekânın gelişmesiyle bağlantılı olarak insan onurunun, adaletin ve işin savunulması için yeni zorluklar getiren bir başka sanayi devrimine yanıt vermek üzere toplumsal doktrin mirasını herkese sunuyor" dedi.

18 MAYIS’TA GÖREVE BAŞLAMA TÖRENİ DÜZENLENECEK

Bu arada Vatikan, yeni Papa'nın 25 Mayıs’a kadar olan genel programını da paylaştı. Buna göre, 12 Mayıs’ta ilk genel kabul oturumunu basın mensuplarıyla yapacak olan Papa, 16 Mayıs’ta Vatikan’a akredite büyükelçiler ile buluşacak ve 18 Mayıs’ta ise birçok dünya liderinin de katılması beklenen bir törenle resmen göreve başlayacak.

Papa Francesco’nun İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümü nedeniyle gerçekleştireceği belirtilen Türkiye’ye ziyaret ise programda görünmüyor. Söz konusu ziyaretin, Mayıs’ın son haftası yapılması planlanıyordu. Papa 14'üncü Leo’nun bu ziyareti gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği ya da ne zaman yapacağı merak ediliyor.

Yeni Papa’nın ilk açıklamaları ve jestleri de yakından izleniyor. Papa, dün Roma yakınlarındaki bir kasabaya giderek bir kiliseyi ziyaret etti ve meydandaki halkı selamladı.

Bunun ardından Vatikan’a dönmeden önce 21 Nisan’da vefat eden selefi Francesco’nun Büyük Azize Meryem Bazilikası’ndaki kabrine giderek dua etti ve bir beyaz gül bıraktı.

Papa Francesco’nun da tercih etmediği papaların ünlü kırmızı ayakkabılarını Papa 14'üncü Leo da giymeyi reddetti ve siyah, daha sade ayakkabılarla görüntülendi.

Şimdilik Vatikan’ın hemen bitişiğindeki, bağlı olduğu tarikatın binasında kalan Papa’nın, Papalık Apostolik Sarayı’na taşınıp taşınmayacağı merak konusu. Şatafattan uzak durmaya özen gösteren Papa Francesco, 12 yıllım görevi boyunca burada yaşamayı reddetmiş, yine Vatikan sınırları içerisindeki bir konuk evi olan Azize Marta Evi’nde kalmıştı.

 


 

Cuma

26.7 °

Cumartesi

25.2 °

Pazar

25.6 °

Elon Musk beni hayal kırıklığına uğrattı

Kırgızistan Eski Cumhurbaşkanı Atambayev'e 11 yıl 6 ay hapis cezası

Çelik ithalat vergisi yüzde 50'ye çıktı

Gazze’de ölü gazeteci sayısı 221’e yükseldi

Suriye'nin trajedisi bölünmüşlük içinde doğdu

Madrid’de 20 ülkeden, Filistin'de iki devletli çözüm talebi

Suudi Arabistan'da alkol yasağı kalkıyor

Yargıç, Trump’ın Eğitim Bakanlığı'nı kapatma kararını durdurdu

PKK'nın İran kolu: Silah Bırakmıyoruz

Suriye de yeni yönetim haftalar içinde çökebilir

Pelin Akil hastanelik oldu

Fatma Turgut'un ehliyetine el konuldu

Yasmin Erbil plajda aşka geldi

Bergüzar Korel'den bikinili poz

Merve Dizdar koşuda madalya kazandı

Büşra Develi aşk orucunu bozdu

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Ezgi Eyüboğlu göğüs dekoltesiyle dikkat çekti

Derin Talu'dan yatak pozu

Futbolseverlerin heyecanını paylaşıyoruz

Sualtı Hokeyi Kadın Takımından Büyük Başarı!

Galatasaray takım otobüsüne taşlı saldırı!

Geleceğin Yıldızları Ankara'da

Cumhurbaşkanlığı 6. Uluslararası Yat Yarışları Kurtuluş Kupası İstanbul Etabı gerçekleşti

Geleceğin Messi'si Muhammet Ali Karagöz!

Şahika Ercümen’den Dominika’da Tarihi Başarı:

Beşiktaş'ta Serdal Adalı yeniden başkan seçildi

'Devlet kimin ne olduğunu biliyor!'

Henry, Messi, Suarez ve Putellas bir araya geldi

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

5 yılda fiyatlar altı kat arttı

Faizde de enflasyonda da zirve Türkiye’nin

Türkiye, zombi şirket oranında dünyada 1. sırada

Enflasyonda başarı değil enkaz var

Konkordatolar ilk 5 ayda yüzde 100 arttı

ENAG, mayıs ayı enflasyonunu açıkladı

Dış ticaret açığı mayısta 6,5 milyar dolar oldu

1-2 ay içinde finansal normalleşme bekliyoruz

Erdoğan 'faizsiz ekonomi' dedi borsa çakıldı

Ekonominin temelleri güçleniyor

Numan Kurtulmuş, Talip Uzun'u görevden aldı

Bazı olaylar bayramı idrak etmemize engel oluyor

Adalet olmayınca ülkede özgürlük, iyi yönetim de yok

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine otomatik ÖTV zammı geliyor

Pelin Akil hastanelik oldu

Fatma Turgut'un ehliyetine el konuldu

Taksilerin yoldan yolcu alma dönemi kapanıyor!

'Özgürlükçü anayasa' söylemlerine sakın inanmayın

Eminönü'nde fiyatlar vatandaşı isyan ettirdi!

Şok Market'te satılıyor, her şubesinde var!

Yasmin Erbil plajda aşka geldi

Diyarbakır'da 13 katlı apartmanda yangın!

Elon Musk beni hayal kırıklığına uğrattı

İnancını özgürce yaşayan bir toplum düzeni kurduk

Toprağımızı, suyumuzu, ormanlarımızı emanet olarak görüyoruz

5 yılda fiyatlar altı kat arttı

Beykoz Belediyesi iddianamesi kabul edildi

Faizde de enflasyonda da zirve Türkiye’nin

Türkiye, zombi şirket oranında dünyada 1. sırada

İstanbul’un havasını en çok trafik kirletiyor

Kenevir üretimi yapan şirket konkordato ilan etti

Enflasyonda başarı değil enkaz var

AMASYALILAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANIYOR

Ümraniye Belediyesi’nden 182 Bin Ton Asfalt Serimi

'Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri' sahiplerini buldu

Şimşek'in masasındaki Aktaş serbest bırakıldı

Her dört tepsi baklavanın birinde dışkı kökenli bakteri çıktı

Dostluk ve Fedakârlık Beyaz Perdede

Sağlıklı bir Kurban Bayramı sofrası nasıl olmalı

Anayasa Mahkemesi KKM düzenlemesini iptal etti

Yükleniyor